Украинските сили продължават операциите си на източния (ляв) бряг на

...
Украинските сили продължават операциите си на източния (ляв) бряг на
Коментари Харесай

ISW: Днепър е новата гореща точка на фронта в Украйна

Украинските сили не престават интервенциите си на източния (ляв) бряг на река Днепър в Херсонска област на фона на известията за сложни условия в региона като част от очевидните старания за основаване на условия за бъдещи украински интервенции и преселване на западния (десен) бряг на Херсонска област.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

На 16 декември вестник " Ню Йорк Таймс " разгласява поредност от изявленията с украински военнослужещи, настоящи на източния бряг и по поречието на река Днепър, в които командирът на украински полк декларира, че през последните месеци украинските безпилотни удари мощно са потиснали съветската далекобойна артилерия на източния бряг .

По-рано украински публични лица обявиха, че украинските сили са основали няколко плацдарма на източния бряг като част от интервенция, която има за цел да изтласка съветските сили от артилерийския обхват на западния бряг на Херсонска област.

Съобщаваното угнетяване на съветската артилерия с огромен обхват може да разреши на украинските сили да работят по-свободно в околните тилови региони на западния бряг на Херсонска област, което може частично да изясни засилените съветски удари с авиобомби против украински цели на западния бряг.

Значително по-разпространените 152-милиметрови далекобойни артилерийски системи, с които съветските сили необятно оперират в Украйна, имат подобен обхват от 25 км , макар че е малко евентуално съветските сили да разположат тези системи в непосредствените фронтови региони заради опасността от украински контрабатареен огън.

Изтеглянето на далекобойната артилерия на повече от 25 км от западния бряг и потискането на съветската далекобойна артилерия ще отстрани непрекъснатите закани за обитаемоте места на западния бряг и ще разреши на многочислените украинци, избягали от съветската окупация на западния бряг на Херсонска област, да се завърнат по-безопасно.

Намаляването на съветския артилерийски обстрел на западния бряг също по този начин ще разреши на украинските сили да работят по-свободно по наземните информационни линии (GLOCs), да разположат по-важни системи за противопоставяне и противовъздушна защита наоколо до река Днепър и да стартират по-сигурно интервенции оттатък река Днепър.

Предмостието има за цел да обезпечи сигурност на преминаващите сили, с цел да продължат интервенциите, а изтеглянето на съветската артилерия по-далеч от река Днепър ще сътвори по-сигурна позиция , от която да се организират бъдещи интервенции, в случай че украинското командване реши.

Украинският пълководец също по този начин заяви, че украинските интервенции на източния бряг на река Днепър сега имат за цел да привлекат съветските сили в региона и да им нанесат тежки загуби.

Украинският пълководец добави, че напъните за привличане на съветските сили в региона са били сполучливи, защото съветското командване е трансферирало неуточнени детайли на съветския въздушен десант (ВДВ) от западната Запорожка област към източния бряг на Херсонска област.

Руски публични лица признаха, че детайли на 7-а дивизия ВДВ работят в Херсонска област, и е допустимо лимитирани детайли на 7-а дивизия ВДВ, настоящи край Роботин в западната част на Запорожка област (247-и полк ВДВ, 108-и полк ВДВ и 56-и полк ВДВ), да са се трансферирали за защита на източния бряг, макар че ISW следи детайли от тези елементи, които към момента са ангажирани със отбраната и контраатаките в западната част на Запорожка област.

Украински военни представители по-рано оповестиха, че при украинските интервенции на източния бряг сред 17 октомври и 17 ноември са убити 1126 съветски военнослужещи и са ранени 2217 души, което допуска, че украинските сили може би нанасят обилни загуби на съветските сили в региона.
 Криви ли излязоха сметките на Русия за фронта край Днепър?
Криви ли излязоха сметките на Русия за фронта край Днепър?

Британското разузнаване проучва боевете към село Кринки

Руският президент Владимир Путин обаче по сходен метод разказа съветските отбранителни интервенции на източния бряг като тенденциозен опит за привличане и изтощение на украинските сили и сега ISW не може да реши дали в този бранш на фронта има несъразмерен градиент на изтощение.

Разрушаването на отбраняващите се съветски сили на източния бряг на Херсонска област може да е непосредствена оперативна цел, само че такава, която може да улесни по-широко декларираната оперативна цел за изтласкване на съветските сили от артилерийския обхват на западния бряг на Херсонска област.

" Ню Йорк Таймс " разгласява и изявленията с украински бойци, сражавали се на източния бряг, които разказват сложните условия при прекосяването на река Днепър и при установяването на позиции на източния бряг.

Тези компликации могат да се чакат при интервенция за спестовност на сили с лимитирани позиции на брега на реката и могат да продължат, до момента в който украинските интервенции основат условия за по-сигурен украински плацдарм, в случай че украинското командване реши да се опита да сътвори подобен.

Изразената украинска цел за изтласкване на съветската артилерия от река Днепър би решила отчасти някои от сложните условия, разказани от украинския личен състав, в случай че бъде изцяло реализирана.

На 16 декември поддръжниците на съветския президент Владимир Путин публично го предложиха като самостоятелен претендент за президентските избори през 2024 година, което в допълнение затвърди облика на Путин като фигура, стояща над съветската политическа система.

Руската " инициативна група от гласоподаватели ", формирана от над 500 политици, артисти, спортисти, милиблогъри, окупационни чиновници и даже пълководец на батальон на Донецката национална република (ДНР), единомислещо поддържа решението на Путин да се кандидатира като независим претендент по време на изборите .

Секретарят на Генералния съвет на партия " Единна Русия " Андрей Турчак съобщи, че Путин ще може да сътвори предизборния си щаб, откакто извърши всички процедури за самономиниране - като вписване на инициативна група и събиране на 300 000 подписи.

Руският министър-председател Михаил Мишустин също по този начин съобщи, че цялото съветско държавно управление е " екипът на Путин " и че решението на Путин да се кандидатира на президентските избори дава отговор на настояванията на гласоподавателите.
 Руските сили натискат към Бахмут, украинските - на източния бряг на Днепър
Руските сили натискат към Бахмут, украинските - на източния бряг на Днепър

Двете страни регистрират десетки отблъснати офанзиви на врага

Преди това през 2018 година Путин се кандидатира като самостоятелен претендент, а нерезидентната сътрудничка на ISW в Русия Наталия Бугайова тогава оцени, че Путин основава условия, при които множеството руснаци имат вяра, че другите руснаци го поддържат - резултат, който самономинирането евентуално има за цел да симулира.

През 2018 година Бугайова също по този начин оцени, че Путин се интересува от възприеманата легитимност на президентските избори, макар че множеството руснаци признават неуспехите в политиката на режима и рестриктивните мерки, които той постанова на гражданските им свободи. Прокламираната поддръжка за Путин от страна на партията " Единна Русия ", други фракции и държавното управление основава илюзията, че Путин стои над съветската политическа битка и го утвърждава като неповторима фигура, сплотяваща цяла Русия .

На 15 декември Путин се срещна и с водачите на фракциите, ръководителя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин и първия заместник-началник на администрацията на президента на Русия Сергей Кириенко, с цел да се показа по същия метод като изравен над съветската политика.

Путин сподели на водачите на фракциите, че президентските избори би трябвало да се проведат на конкурентна основа, и ги прикани да образуват позициите си с надълбоко схващане на съветските национални ползи и отговорността им пред съветската общност.

Изглежда, че Путин се нарежда като арбитър, който може да приказва с съветските фракции и да ги направлява от горната страна, даже когато номинално се " кандидатира " за пост, който сигурно ще завоюва . Путин евентуално се стреми да се показа като човек, който стои над съветската политика, с цел да се дистанцира от несъгласията на някои от тези фракции и да се показа като единствен претендент - роля, която евентуално става все по-важна за Путин, защото подправеният образ на конкурентните избори в Русия става все по-тънък.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски дефинира по-ясно неотдавнашните изказвания на високопоставени съветски чиновници, които съответстват с отдавнашната оценка на ISW, че Русия не желае да договаря добросъвестно с Украйна.
 Украйна оповестява втори ден за сражения на източния бряг на Днепър
Украйна оповестява втори ден за сражения на източния бряг на Днепър

Руски военни наблюдаващи от седмици оповестяват за това, само че Киев се въздържаше да удостовери

На 16 декември Полянски съобщи, че Украйна е пропуснала шанса си да контракти " удобно " съглашение и че всяка допустима " договорка " сред Русия и Украйна би трябвало да докара до украинска " капитулация " .

Изявлението на Полянски по-ясно експлицира изказването на съветския външен министър Сергей Лавров от 15 декември, в което се споделя същото на малко по-кодиран език.

На 14 декември съветският президент Владимир Путин съобщи, че максималистичните цели на Русия в Украйна - които са равносилни на цялостна капитулация на Украйна и Запада - не са изменени.

В отговор на въпрос на френски сътрудник по време на форума " Пряка линия " на Путин на 14 декември по отношение на възможните проекти на Путин да беседва с френския президент Еманюел Макрон, Путин съобщи, че преди време той и Макрон са имали положителни работни връзки, само че Макрон е прекратил тези връзки.

На 15 декември Макрон съобщи, че ще беседва с Путин, в случай че той има " съществени оферти " за определяне на мир в Украйна.

През нощта на 15 против 16 декември съветските сили нанесоха още една серия от удари с дронове Шахед-136/131 в Украйна. Украински военни оповестиха, че съветските сили са изстреляли 31 " Шахед " от Брянска област, Приморско-Ахтарска област (Краснодарски край) и Курска област, а украинските сили са свалили 30 " Шахед " над Днепропетровска, Киевска, Виницка, Черниговска, Полтавска, Черкаска, Херсонска, Запорожка, Николаевска и Хмелницка област.
 Украйна се похвали с триумфи на източния бряг на Днепър
Украйна се похвали с триумфи на източния бряг на Днепър

Украинските войски са основали няколко плацдарма

Южното военно командване на Украйна заяви, че 12 " Шахед " -и са били ориентирани към Южна Украйна .

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че съветските сили могат да изстрелват безпилотни летателни апарати " Шахед " от транспортно средство и че пусковите установки на " Шахед " са мобилни.

Ихнат добави, че съветските сили се пробват да трансформират маршрутите на Shahed, като ги реалокират на пет до 10 километра вляво или вдясно, с цел да заобиколят украинската противовъздушна защита, и повтори, че украинските мобилни огневи групи интензивно унищожават съветските дронове . Ихнат също по този начин означи, че съветските сили са почнали да изстрелват " Шахед " от региона на Балаклава (южно от Севастопол) в окупирания Крим - с което Балаклава става петият съветски регион за изстрелване на Шахед.

На 15 декември в. " Файненшъл таймс " (FT) заяви, че Г-7 може да обмисли потреблението на замразени съветски активи за финансиране на Украйна.

FT заяви, че по време на съвещанията на комитетите на Г-7 американски чиновници са популяризирали документ за разискване по отношение на това по какъв начин членовете на Г-7 и други страни биха могли да конфискуват съветски суверенни активи по метод, " съчетаем с интернационалното право ", като " контрамярка, която да накара Русия да приключи експанзията си " в Украйна.

FT заяви, че Г7 може да употребява част от замразените съветски активи на стойност 300 милиарда $ за финансиране на пакети за помощ на Украйна и че формален представител на Съединени американски щати е декларирал, че водачите на Г7 може да обсъдят предлагането на срещата си през февруари 2024 г .
 Румъния откри кратер от съветски дрон на своя територия
Румъния откри кратер от съветски дрон на своя територия

Той е паднал в необитаем регион

Руските участници не престават да организират осведомителни интервенции, ориентирани към дискредитиране и делене на военното и политическото управление на Украйна, по-специално на украинския президент Володимир Зеленски и на главнокомандващия военачалник Валерий Залужний. Украинският министър на защитата Рустем Умеров съобщи на 16 декември, че Русия работи за дискредитиране на Украйна в осведомителното пространство, като основава неестествен спор в украинското управление и подправена заблуда, че Украйна не се употребява с поддръжката на западните си сътрудници.

Лабораторията за цифрови криминалистични проучвания (DFRLab) на Атлантическия съвет и планът Verify на Би Би Си разгласиха на 16 декември взаимен отчет, в който се разказва съветска осведомителна интервенция, при която против някогашния украински министър на защитата Олексий Резников са отправени обвинявания в корупция преди оставката му през септември 2023 година

DFRLab и Verify стигнаха до заключението, че съветски участници са основали хиляди подправени сметки, целящи да очернят Резников, и свързаха напъните с предходна съветска осведомителна акция за дискредитиране на Залужний при започване на 2023 година

ISW непрекъснато следи, че съветски участници, в това число шефът на съветската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин и представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, безпричинно настояват, че високопоставени западни чиновници имат намерение да " заменят " Зеленски и че има неизяснен спор сред Зеленски и Залужний.
 За поредна нощ Русия удари по Одеса. Три деца са в болница Обновена
За поредна нощ Русия удари по Одеса. Три деца са в болница

Най-малко 11 души са ранени

Руските източници все по-често разпространяват известия за вътрешноукраинско политическо напрежение.

Инструктор от съветското щурмово поделение " Буря-З " загатна, че съветският президент Владимир Путин е излъгал за нерегламентирания статут на частните военни компании (ЧВК) по време на форума " Пряка линия " на 14 декември, като се има поради забележителният административен надзор на страната върху ЧВК и други нередовни формирования.

Инструкторът цитира изказванието на Путин, че страната не може да регистрира детайлите на незаконните ЧВК, които се борят в Украйна, защото тези войски подписват контракти непосредствено с ЧВК, което усложнява опцията на Русия да дава статут на ветерани и да обезпечава държавни помощи. Инструкторът реагира, като съобщи, че през април 2023 година съветската Държавна дума към този момент е приела законопроект, който разрешава на страната да признае всички лица, които са се сражавали в Украйна, за ветерани, което евентуално значи, че страната към този момент е длъжна да даде статут на ветерани на всички бойци - даже в случай че ЧВК са механически противозаконни.

Изявлението на инструктора евентуално е и в отговор на заключителната забележка на Путин, че може да се наложи Русия да поправя закона, с цел да регистрира личния състав на ЧВК.

Инструкторът означи, че въпреки ЧВК, доброволческите формирования и другите нередовни сили да наподобяват като " цяла разпръсната маса от някакви мътни и неразбираеми структури ", съветското Министерство на защитата (МО) и други съветски институции регистрират тези военнослужещи, когато те подписват контракти или попълнят избрани въпросници, преди да бъдат включени в нередовните елементи.

Инструкторът означи, че Русия разполага с документи за множеството военнослужещи, които влизат в доброволчески формирования по силата на непринуден контракт, и че съветските чиновници са подобрили документите, откакто са почнали акцията за официализиране през 2023 година

Инструкторът оспорва и изказванието на Путин, че множеството бойци на ЧВК получават парични хонорари за службата си, и отбелязва, че държавните структури дефинират паричните надбавки за нередовните сили.

Инструкторът означи, че главните проблеми се състоят в това, че Кремъл не е упълномощил на чиновниците на МО да подсигуряват, че нередовните сили получават обещаните им компенсации, и че съветската военна наборна система изпитва усложнения при отчитането на съветските постоянни сили, без да включва нередовните сили .

Инструкторът също по този начин означи, че през 2023 година Русия е почнала да попълня доброволческите формирования - които работят като нередовни сили наред с съветските въоръжени сили - с военнослужещи на контракт (контрагенти), мобилизиран личен състав и наказани лица.

Това наблюдаване допуска още, че Русия има забележителен административен надзор върху нередовните сили, като се има поради, че мобилизираният личен състав и контрабандистите са част от съветските въоръжени сили и не могат да служат в доброволчески формирования без инструкция на съветското МО.
 Европейски Съюз осъди офанзивата против граждански транспортен съд в Одеса
Европейски Съюз осъди офанзивата против граждански транспортен съд в Одеса

Русия усложнява продоволствената рецесия

Кремъл би трябвало да помилва наказаните, с цел да могат те да служат в доброволчески формирования. Наблюденията на инструктора освен обезсилват напъните на Путин да се дистанцира от решението си за разширение на нередовните сили в поддръжка на войната му в Украйна, само че и в допълнение удостоверяват предходни медийни следствия за контрола на Кремъл върху нередовните сили.

ISW постоянно прави оценка, че огромната криптомобилизационна акция на Путин, която цели да избегне оповестяването на пълномащабна готовност, ангажира Русия с дълготрайна финансова отговорност - отговорност, която Путин се пробва да омаловажи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР