Украинските сили продължават контраофанзивата си на юг. Военните съобщават, че

...
Украинските сили продължават контраофанзивата си на юг. Военните съобщават, че
Коментари Харесай

Зеленски: Търсим ПВО системи за защитата на Одеса

Украинските сили не престават контраофанзивата си на юг. Военните оповестяват, че стратегическо село е било завладяно от руснаците. Украинският президент Володимир Зеленски обиколи южните и източните райони, в това число град Днипро и пристанището Одеса, където разиска вредите, нанесени на пристанищните уреди от съветските въздушни удари.

Зеленски разгласява в „ Телеграм “ видеоклип, в който бойци оповестяват за освобождението на село Старомайорске в Донецка област. Селото се намира на юг от група дребни селища, които Украйна си върна по време на почналото при започване на юни контранастъпление против съветските сили. Вчера съветският президент Владимир Путин съобщи, че украинските офанзиви в южната част на страната са се засилили.

По време на визитата си в Одеса украинският президент Володимир Зеленски инспектира разрушенията в православния храм, породени от масираните съветски бомбардировки върху гражданската инфраструктура и историческия център на града. От залата на повредения храм той посочи значимостта Одеса да бъде защитена по въздух:

„ Търсим системи за противовъздушна защита, с които да защитим Одеса и целия ни юг. Благодарен съм на всички по света, които към този момент се причислиха към това начинание “.

Русия нанесе мощни удари по Одеса, едно от главните пристанища на Украйна, откакто се отдръпна от зърнената договорка за експорт през Черно море. За последните 10 дни целенасочени съветски удари са унищожени близо 30 пристанищни уреди и 5 цивилни плавателни съда, заяви вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков.

Същевременно, в опит да подчертае отделянето си от Русия, Православната черква на Украйна, учредена през 2018 година, реши да премине към актуалния набожен календар. Новоюлианският календар, който се ползва за закрепени празници като Коледа и подхожда на Григорианския календар до 2800 година, би трябвало да бъде въведен в Украйна за новата църковна година, започваща на 1 септември, предава БНР.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР