Украинските сили постигнаха победи северозападно от Бахмут при локализирани контраатаки

...
Украинските сили постигнаха победи северозападно от Бахмут при локализирани контраатаки
Коментари Харесай

ISW: Предпазливост и тревога - руски реакции на украинската контраатака

Украинските сили реализираха победи северозападно от Бахмут при локализирани контраатаки от 12 май. Кадри, оповестени на 12 май, демонстрират съветските сили да бягат от украинския артилерийски огън на южния бряг на язовир Берхивске, на към 4 километра северозападно от Бахмут.

Този кадър образно удостоверява изказванията, направени от редица руски блогъри, че украинските сили са навлезли северозападно от Бахмут в региона сред Богдановка и Берховка.

Това разкри в дневния си разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Един съветски блогър твърди, че елементи от 200-та обособена мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) са изгубили позициите си в региона сред Григоровка и Дубово-Василовка (около 6 километра северозападно от Бахмут). Няколко съветски източника предизвестиха, че украинските сили може да се пробват да обкръжат групата " Вагнер " в Бахмут. Финансистът Евгений Приогожин акцентира, че украинските сили се доближават до Берховка и твърди, че Украйна в този момент държи позиции в границите на 500 метра от границите на северозападния град Бахмут.
 Украйна: Напреднахме с два километра край Бахмут!
Украйна: Напреднахме с два километра край Бахмут!

Съобщение за напредък на украинските сили

Руски блогери също оповестиха, че украинските войски контраатакуват към Громове (3 км западно от Бахмут), Богдановка (6 км северозападно от Бахмут) и Клишчиевка (6 км югозападно от Бахмут). Един съветски блогър твърди, че обстановката югозападно от Бахмут покрай Майорск се е нормализирала след украинските офанзиви против позиции на 1-ви армейски корпус на Донецката национална република.

Руското министерство на защитата (МО) отхвърли изказванията на други съветски източници по отношение на украинския прогрес и вместо това съобщи, че елементи от 4-та обособена мотострелкова бригада (Луганска национална република) и 200-та обособена мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) са отблъснали всички офанзиви в региона на Берхивка, " като се вземат поради удобните условия на язовир Берхивске ".

Руските блогъри и други видни гласове в провоенното осведомително пространство не престават да дават отговор на последните украински контраатаки с друга степен на нерешителност и безпокойствие. Много блогъри твърдяха, че украинската интензивност към Бахмут бележи формалното начало на предстоящата пролетна контраатака и спекулираха къде ще се проведат главните старания на Украйна. Няколко видни съветски гласове обаче приканиха за нерешителност и въздържаност в отговор на контранастъплението, като напомнят сполучливите контранастъпления на Украйна против Харков и Херсон. Други блогъри предизвестиха, че известията за триумфа на Украйна може да са тенденциозен опит на Украйна да посее суматоха.

Друг блогър предизвести да не се одобряват всички отчети, че украинските действия са " психически интервенции " по номинална стойност и изрази угриженост по отношение на отговорите на съветската агитация на контраатаките. Един блогър допусна, че достоверните известия за украински контраатаки не значат, че " всичко гори ", предупреждавайки публиката да не изпада в обезсърчение. Блогърът означи, че казването на истината за украинските интервенции не е еднакво на " всяване на суматоха ".

Цялостният отговор на съветското осведомително пространство наподобява е фокусиран върху концепцията за отбягване на разпространяването на суматоха.

Украински и американски чиновници обявиха, че украинските сили към момента не са почнали плануваното контранастъпление. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи на 12 май, че украинските сили към момента организират отбранителни интервенции, които от време на време включват контраатаки и други неуточнени дейни дейности.

Висш боен чиновник на Съединени американски щати и почитан западен чиновник обявиха на 12 май, че украинските сили са почнали да организират " оформящи " интервенции преди контранастъплението.

Западните отчети по този въпрос доста опонират на съветски източници, доста от които настояват, че контранастъплението е публично в ход. 

Висши съветски чиновници предложиха серия от вътрешни репресии и ограничения за цензура по време на Международния юридически конгрес в Санкт Петербург на 11 май. Темата на форума беше съсредоточена върху криминализирането на " русофобията " , мярка, която ръководителят на Руския съвет по правата на индивида Валери Фадеев предложи и Заместник-министърът на правораздаването Андрей Логинов и съветският омбудсман Татяна Москалкова поддържаха. Москалкова дефинира русофобията като " мизантропска идеология ", а народен представител от Държавната дума съобщи, че заповедите за арест на съветски чиновници от Международния углавен съд за похищение на украински деца в Русия са образец за " русофобия ".

Заместник-министърът на правораздаването Олег Свириденко разгласи разширение на закона против " задграничните сътрудници ", с цел да включи раздел, наказващ " трети страни " за подкрепяне на задгранични сътрудници при нарушение на съветското законодателство.

Председателят на съветския следствен комитет Александър Бастрикин изиска от ръководителя на съветския Конституционен съд Валерий Зоркин да изследва методите за определяне на неуточнена държавна идеология в съветската конституция, която съгласно Бастрикин ще изисква от Думата да одобри нова конституция, вместо да одобри корекция.

Руският министър на правораздаването Константин Чуйченко поддържа предлагането на Бастрикин, само че Зоркин означи, че актуалната конституция съдържа набор от полезности, които могат " да разрешат на гражданското общество да се свърже ".

Представянето на такива оферти от високопоставени съветски чиновници демонстрира, че Кремъл може да мери реакцията на осведомителното пространство на засилените репресивни ограничения и да слага условия за дълготрайно подсилване на тези ограничения.

Новосформираният " Клуб на гневните патриоти " на някогашния съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин организира конференция на 12 май, с цел да разиска недоволството си от настоящето съветско водене на войната в Украйна. Бившият " национален губернатор " на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР) Павел Губарев акцентира, че задачата на " специфичната военна интервенция " би трябвало да бъде " елиминирането на украинската държавност ", а координаторът на политическата партия " Друга Русия " Михаил Аксел упрекна съветските управляващи да не предприеме нужните стъпки за осъществяване на задачите на войната.

Самият Гиркин повтори убеждението си, че съветската войска в настоящето си положение не може да реализира решителни резултати на бойното поле и разкритикува бездействието на съветското управление.

Както ISW оцени по-рано, Клубът на ядосаните патриоти употребява своята платформа, с цел да насочи съответни рецензии към вътрешните кръгове на съветското управление, като в същото време пази провоенна секта в Кремъл.

Публичният формат на тази конференция е в допълнение незабравим - Гиркин и други членове на клуба нормално употребяват своите самостоятелни канали в Telegram, с цел да популяризират своите точки за говорене, а обществена конференция допуска, че са постигнали прочут триумф в достигането до по-широка аудитория, евентуално като вътрешните провоенни фракции са все по-недоволни от метода, по който Русия води войната до момента. Клубът на гневните патриоти по-специално организира конференцията по време на интервал на мощна пропаганда в осведомителното пространство по отношение на бъдеща украинска контраатака, което може да разпали рецензиите на някои фракции към висшето съветско управление за неприятно показване във войната.

Посланикът на Съединени американски щати в Южна Африка Рубен Бриджити упрекна Южна Африка, че е натоварила съветски транспортен съд с муниции и оръжия през декември 2022 година, което опонира на оповестената от нея неутрална позиция във връзка с войната в Украйна.

Бриджити съобщи на 11 май, че глобен съветски транспортен съд с оръжие е напуснал военноморската база Саймънс Таун в Кейптаун на 9 декември 2022 година и е дошъл в Новоросийск на 22 февруари 2023 година

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби съобщи на 12 май, че тези отчети са " сериозен проблем ", така като Съединени американски щати поредно и изрично са призовавали други страни да не доставят оръжия на Русия.

Южноафрикански чиновници обявиха, че няма доказателства в поддръжка на обвиняванията на Съединени американски щати и привикаха Бриджити на 12 май, откакто подлагаха на критика изказванията му.
 Южна Африка отхвърли да доставя муниции на Русия
Южна Африка отхвърли да доставя муниции на Русия

Посланикът на Съединени американски щати бе заставен да се извини за обвиняванията

Руските управляващи не престават да набират пандизчии, с цел да усилят напъните за криптомобилизация. Руското опозиционно издание Mobilization News, цитирайки съветската правозащитна организация Gulagu.net, заяви, че съветското Министерство на защитата (МО) е вербувало 400 пандизчии, в това число такива с ХИВ и хепатит, от наказателните колонии Кама в Пермския завършек на 8 и 9 май.

Би Би Си и съветското опозиционно издание MediaZona потвърдиха гибелта на 10 230 съветски чиновници, в това число 3 953 наказани, в Украйна от 1 декември 2022 година Би Би Си заяви, че от февруари 2022 година множеството наказани са служили под посредническите сили на Донецката и Луганската национална република. ISW към този момент заяви за напъните на съветското МО да набира пандизчии.

Руските сили не престават да основават доброволчески отряди в поддръжка на напъните за криптомобилизация. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили образуват обособена мотострелкова бригада на Южния боен окръг в Ставрополския край за подсилване на съветските сили в Украйна.

Украинският общоприет щаб заяви, че договорният личен състав на бригадата е стимулиран да печели пари, само че няма доста мотивация да взе участие в бойни дейности. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров също твърди, че доброволци, които се образоват в Университета на специфичните сили в Гудермес, Чечня, отпътуват всяка седмица от Чечения, с цел да се бият в Украйна и че друга група доброволци преди малко е отпътувала за Украйна.

Високопоставени съветски чиновници настояват, че подхващат дейни ограничения за връщане на разселени и нелегално депортирани украински цивилни, в това число украински деца, в окупирана Украйна. Руският президент Владимир Путин на 12 май инструктира съветското държавно управление да добави алинея към държавната миграционна политика, с цел да сътвори нужните условия за връщане на цивилни, които са напуснали домовете си в окупирани територии след нахлуването на Русия в Украйна.

Руският комисар по правата на децата Мария Львова-Белова твърди, че Украйна се е свързала с Русия, с цел да върне украинските деца и техните родители от Русия и че е предоставила данни за украински деца и техните родители, за които се счита, че са в Русия.

Лвова-Белова обаче не съумя да обещае връщане на цивилни, като вместо това твърди, че офисът на съветския комисар ще прегледа настояването и ще даде информацията, която може.

Руски източници настояват, че незнайни лица са се пробвали да убият двама съветски чиновници в Мелитопол , Запорожка област на 11 май. Руски източници настояват на 11 май, че неидентифицирано лице се е пробвало да употребява самоделно взривно устройство, с цел да убие окупирания Областен съд на Запорожка област Председател, ранява двама охранители, само че не съумява да убие или рани ръководителя.

Руски източници обявиха на 11 май, че незнаен артист се е опитал да употребява самоделка, с цел да убие заместник-министъра на строителството на окупираната Запорожка област.

Украинският информативен бюлетин Украинска истина заяви, че служителят е бил превозен в локална болница с пострадвания.

Руските окупационни управляващи не престават да афишират меценатски стратегии с съветски райони. Ръководителят на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи на 12 май, че Република Тартарстан публично е настойник на Рубижне, окупираната Луганска област. Пасечник също благодари на Република Татар за съществуващото застъпничество над Лисичанск.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР