Украинските сили може временно да спрат контранастъпателните операции, за да

...
Украинските сили може временно да спрат контранастъпателните операции, за да
Коментари Харесай

ISW: Киев готви пауза в контраофанзивата за смяна на тактиката

Украинските сили може краткотрайно да спрат контранастъпателните интервенции, с цел да премислят тактиката си за бъдещи интервенции. Ръководителят на разследващия център на естонските сили за защита полковник Марго Гросберг съобщи на 16 юни, че " няма да има офанзивни дейности през идващите седем дни ".

Wall Street Journal по сходен метод заяви на 17 юни, че украинските сили " множеството са спрели настъплението си през последните дни ", до момента в който украинското командване преразглежда тактиката. Тези известия са в сходство с последните наблюдения на ISW за мащаба и метода на локализирани украински контраатаки в Южна и Източна Украйна. ISW по-рано означи, че Украйна към момента не е заела по-голямата част от наличните си сили за контранастъпателни интервенции и към момента не е почнала главните си старания. Оперативните паузи са постоянно срещана характерност на огромни настъпателни инициативи и не значат завършек на контранастъплението.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Украинските сили продължиха контранастъпателните дейности на минимум четири бранша на фронта и на 18 юни. Постигнаха и лимитирани териториални победи - напреднали са в границите на 30 км южно от Кремина.

Ръководителят на военната администрация на град Авдиевка Виталий Барабаш заяви, че украинските сили са напреднали на повече от километър северно от Авдиевка на фронтовата линия на град Донецк през последните две седмици.

Руски източници настояват, че украинските сили са провели контранастъпателни интервенции на юг, югозапад и югоизток от Велика Новосилка на административната граница сред западната Донецка и източната Запорожка област и са създали някои локализирани настъпления.

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции в западната Запорожка област и навлязоха в западната част на Пятихатки (41 км югоизточно от град Запорожие), югозападно от Оригов. Говорителят на украинската Таврическа група сили капитан Валерий Шершен съобщи, че съветските сили не престават да контраатакуват в западната част на Донецка и Запорожка област и че украинските сили имат доста работа. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че съветските сили не престават да трансферират личен състав и тежка военна техника от региона на Нова Каховка и Каховка в източната част на Херсонска област към фронтовата линия на Запорожка област през Мелитопол.

Интервю на Wall Street Journal (WSJ) с съветски военнопленници сподели продължаващи обилни проблеми с морала и командването измежду фронтовите съветски елементи и стрелбата по отстъпващите бойци. WSJ цитира изказванията на трима неидентифицирани съветски военнопленници, които непринудено се предадоха на украинските сили по време на украинските контраофанзивни интервенции покрай Велика Новосилка, на административната граница сред Донецка и Запорожка области. Те оповестиха за необятно публикуван боязън от украинска контраатака измежду съветските сили на фронтовата линия. Посочиха, че съветското военно командване гледа на съветските наборници и наказателни новобранци като на разходна стока и твърдяха, че съветските офицери подреждат на ранения личен състав, считан за неспособен за работа, да се върнат на фронтовата линия и употребяват " бариерни сили ", с цел да предотвратят оттегляне. Бариерните сили са профилирани елементи, които заплашват да гръмнат личния си личен състав, или с цел да предотвратят отстъплението, или с цел да ги принудят да нападат. Наскоро публикувани непотвърдени фрагменти в обществените медии демонстрираха съветски бариерни войски, стрелящи по отстъпващите съветски сили в Украйна.

Военнопленниците също по този начин показаха, че съветските сили изпитват компликации при снабдяването и личния състав на своите елементи, в това число се борят с танкове и бронирани транспортни средства. Те показаха угриженост по отношение на връщането си в Русия при замяна заради съветските закони, забраняващи доброволното предаване на врага.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тери Бретон разгласи на 18 юни, че Европейски Съюз форсира доставките на оръжие за Украйна. Той се базира на обещанието, че Европейски Съюз ще достави милион висококачествени оръжия на Украйна през идната година и съобщи, че Европейски Съюз " ще ускори напъните си за доставка на оръжия и муниции ", защото " това е война с висока активност, в която висококачествените оръжия играят решаваща роля. "

Съобщава се, че съветският президент Владимир Путин поддържа предлагането на определени съветски блогъри за основаване на работна група към президентската администрация, евентуално в опит да се интегрират видни блогъри в прокремълското осведомително пространство. Съобщава се, че работната група ще включва членове на администрацията на съветския президент и ще има за цел да координира концепциите за войната в Украйна.

Не е ясно обаче дали и по какъв начин съветски блогъри ще вземат участие в работната група на президентската администрация. Подкрепата на Путин допуска, че той има намерение да продължи да се ангажира обществено с прокремълските блогъри в опит да разшири поддръжката си в ултранационалистическата общественост. Кремъл преди този момент е привличал и предложил публични функции в Руския съвет по правата на индивида и в работната група по готовност, евентуално в подмяна на усилване на прокремълската изразителност.

Някои съветски ултранационалистически фигури са загрижени, че напъните на съветското МО да формализира доброволческите формирования ще провокират промени в командването и ще влошат бойната успеваемост. Руски блогъри настояват, че съветското МО преди този момент е заменило опитните командири на националните милиции на Донецката и Луганската национални републики (ДНР и ЛНР) с неефективни и неопитни командири.

Блогърите настояват, че моментът на неотдавнашната заповед на Министерството на защитата, която формализира доброволческите елементи по време на украинска контраатака, е обезпокоителен и че МО може да утежни тези доброволчески формирования по същия метод, по който МО утежни милициите на ДНР и ЛНР.

Блогърите настояват, че командирът на съветския 103-ти мотострелкови полк (150-а мотострелкова дивизия, 8-ма общовойскова войска, Южен боен окръг) - хипотетично " полковник Кутаев " - съзнателно е прострелял транспортните средства, евентуално тъй като не е желал съветските военнослужещи да одобряват военни доставки или съоръжение отвън формалните разпореждания на МО. Милблогърите означиха, че има съветски командири, които отхвърлят да се възползват от поддръжката на неправителствени организации, отдадени на подпомагането на снабдяването на съветски военни елементи с съоръжение, дронове и транспортни средства.

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин продължава да се конкурира с съветското МО и да показва Вагнер като по-дисциплиниран от елементарните съветски сили. Пригожин твърди, че 32 000 съветски пандизчии са приключили работа и са се върнали в Русия.

Пригожин твърди, че процентът на рецидивизъм при тези новобранци е 0,25 % - с 80 % по-нисък от този измежду съветските пандизчии като цяло. Руското министерство на защитата по-специално блокира набирането на чиновници за " Вагнер " и стартира свои лични старания за набиране на чиновници през зимата на 2023 година

Путин по сходен метод съобщи на 13 юни, че съветските новобранци, евентуално имайки поради тези, наети от Министерството на защитата, имат % на рецидив от 0,4 % спрямо нормалния % на рецидив от 40 %, а Пригожин евентуално трансформира и уголемява това изказване за лична статистика.

На 17 юни Пригожин допусна, че съветското МО ще попречи на доброволците да изпълнят военните си контракти, откакто съветското военно командване поеме формален надзор над нередовните формирования и евентуално се пробва да предизвиква силите на Вагнер на фона на напъните на съветското МО за формализиране.

Руските чиновници в украински територии не престават да дават приоритет на здравното лекуване на съветския боен личен състав в окупирания Мариупол, като се оповестява, че доста усилват смъртността измежду цивилните в града. Украинският център за опозиция заяви на 18 юни, че цивилната смъртност в Мариупол от " естествени " аргументи доста се е нараснала до пик от 400 смъртни случая на седмица - с 2,6 пъти по-висока от националната смъртност в Украйна по време на пика на пандемията Covid-19.

Украинският център за опозиция заяви, че Мариупол няма работеща здравна система, защото всички медицински заведения лекуват съветски военни. Руските сили поредно са употребявали цивилната здравна инфраструктура в окупирана Украйна за личните си потребности и се борят да компенсират произлизащия от това дефицит на разполагаем здравен личен състав и кревати.

 

Източник News.bg

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР