Украинските сили изглежда се придържат към по-бавен темп на териториални

...
Украинските сили изглежда се придържат към по-бавен темп на териториални
Коментари Харесай

ISW: Украйна напредва бавно, докато Русия се бори с щетите от „Вагнер“

Украинските сили наподобява се придържат към по-бавен ритъм на териториални придобивки, с което последователно изтощават съветската мощ и съоръжение. Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов заяви на 4 юли, че украинските сили извършват главната си задача за заличаване на съветската защита и че „ войната на заличаване е равна на километрична война. “

Оценката на Данилов акцентира продължаващата акция на Украйна за привличане на съветска работна мощ и активи пред опитите за осъществяване на солидни механизирани маневри за бързо връщане на огромни сектори от територия. Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви на 3 юли, че украинските сили вярно работят внимателно и заобикалят огромни загуби в контранастъплението и призна, че контранастъплението е мъчно заради противопехотни мини и други трудности на дълбочина до 30 километра в окупираната от Русия територия. Бауер съобщи, че украинските сили не би трябвало да се въздействат от рецензия или напън за постепенно придвижване.

Това се показва в дневния разбор за Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Украинските сили са освободили територия в голям брой сектори на фронта от началото на контранастъплението при започване на юни. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви на 3 юни, че украинските сили са освободили общо 37,4 квадратни километра в източна и южна Украйна през последната седмица.

Настоящият ритъм на украинските интервенции не е индикативен за невъзможност или доказателство, че Украйна не може да си върне огромни територии. Украинските сили организираха мудни и постепенни акции за блокиране против зоните на съветска централизация на източния (ляв) бряг на Херсонска област и лимитирани сухопътни офанзиви на западния (десен) бряг сред август и ноември 2022 година, преди най-сетне да принудят съветското евакуиране от десния бряг в средата на ноември.

Ситуацията в Южна Украйна е друга, несъмнено, тъй като няма естествено затруднение от вида, основано от съветското разчитане на двата моста над Днепър. Въпреки това украинската контраатака в Херсон редува етапи на относително бързо придвижване с дълги интервали на подготовка, борба, фокусирана върху изтощение на съветските сили, и лимитирани облаги, които в последна сметка вършат съветските позиции на западния бряг на реката неустойчиви. За разлика от това, съветската зимно-пролетна атака кулминира за малко повече от месец, без да реализира обилни триумфи по границата на Луганск-Харковска област.

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции на минимум четири бранша от фронта и настъпиха на 4 юли. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са отразили украинските сухопътни офанзиви в посока Лиман. Украинският общоприет щаб заяви, че не престават контранастъпателните интервенции в региона на Бахмут, в западната граница на Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област.

Руски и украински публични лица разясниха обстановката в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 4 юли, като взаимно се упрекнаха в подготвяни саботажи. Русия остава малко евентуално да провокира радиологичен случай в АЕЦ в този миг. Украинският общоприет щаб заяви на 4 юли, че украински публични лица са почнали подготовка за евентуална съветска провокация в АЕЦ „ в близко бъдеще “ и предизвести, че съветските сили са сложили предмети, „ наподобяващи взривни устройства “ на външните покриви на третата и четвъртата част на АЕЦ реактори, с цел да упрекна украинския обстрел за вредите в тези региони.

Украинският президент Володимир Зеленски повтори това изказване във вечерното си послание на 4 юли, а други украински военни източници предизвестиха за вероятни съветски провокации в централата.

Както ISW заяви по-рано, малко евентуално е лимитираният съветски бойкот в ЯЕЦ, за който Русия може да се надява да упрекна Украйна, да е в положение да генерира солиден радиационен случай, защото реакторите на ЯЕЦ са конструирани да устоят на обилни вреди.

Украински военни източници повториха тази оценка и означиха, че даже в случай че хипотетичните взривни устройства детонират, вредите няма да навредят на реактора, а по-скоро ще основат неправилното усещане, че украинските сили са обстреляли реакторите.

Съветникът на ръководителя на съветския атомен енергиен оператор „ Росенергоатом “ Ренат Карчаа също съобщи на 4 юли, че Украйна възнамерява да удари АЕЦ през нощта на 4 против 5 юли.

Съобщената метаморфоза на съветските органи за вътрешна сигурност допуска, че Кремъл към момента не е стигнал до заключението, че дейно е обезвредил заканите от бъдещи въоръжени протести след този на групата „ Вагнер “ от 23-24 юни. Руското издание „ Ведомости “ заяви на 3 юли, базирайки се на вътрешни източници, че съветските органи обмислят пренасочването на специфичните звена „ Гром “ към съветската Федерална работа за надзор на опиатите (част от Министерството на вътрешните работи) към Росгвардия (Руската национална гвардия).

Това следва срещата на съветския президент Владимир Путин с ръководители на разнообразни съветски правоприлагащи организации на 26 юни след въоръжения протест на Вагнер.

Няколко съветски източника се оповестиха срещу докладваното прекачване на „ Гром “ на Росгвардия, като се позоваха на общо по-лошо съоръжение, образование и качество на управлението. „ Ведомости “ твърди, че Александър Хинштейн, някогашен консултант на ръководителя на Росгвардия Виктор Золотов, предизвестява, че даването на части „ Гром “ на Росгвардия ще бъде „ рисков опит “.

Предполагаемото преструктуриране на вътрешните сили за сигурност на Русия допуска, че Кремъл работи за построяването на ефикасна антибунтовническа мощ след въоръжения протест на „ Вагнер “. Фактът, че тези хипотетични промени се случват след протеста, демонстрира, че Кремъл вярно е бил неудовлетворен от работата на силите за сигурност, които не съумяха да спрат или даже да оспорят похода към Москва, и допуска, че Кремъл не е изключва риска от бъдещи такива протести.

Руските управляващи освобождават финансиста Евгений Пригожин от финансова отговорност за вреди, породени от протеста и съгласно известията са върнали обилни ликвидни активи на Пригожин, евентуално като част от договорката, контрактувана сред Путин, Пригожин и беларуския деспот Александър Лукашенко. Администрацията на Ростов на Дон твърди, че общите вреди от протеста възлизат на 92,5 милиона рубли (приблизително 1 милион долара) и че администрацията няма да възвърне вредите от Пригожин или групата Вагнер.

Информационното издание в Санкт Петербург „ Фонтанка “ твърди, базирайки се на вътрешни източници, че съветските управляващи са върнали над 10 милиарда рубли (приблизително 111 милиона долара) в брой, пет златни кюлчета и стотици хиляди щатски долари в брой на Пригожин на 2 юли, които управляващите са иззели в Санкт Петербург на 24 юни.

Официалният чеченски отговор на нахлуване против съветски опозиционен публицист в Чечня може да повлияе на позицията на ръководителя на републиката Рамзан Кадиров в съветското ултранационалистическо осведомително пространство. Руският опозиционен вестник „ Новая газета “ заяви на 4 юли, че неуточнени, маскирани лица в Грозни, Чечня, са заловили кола, в която е била една от журналистките, Елена Милашина, грубо са я нападнали, унищожили са оборудването и документите ѝ и са я предизвестили да не написа.

Милашина пътува до Чечения, с цел да отрази процеса против Зарема Мусаева, майка на чеченски опозиционен деятел в заточение, а нападателите нападнаха и юриста на Мусаева Александър Немов, който беше в колата с Милашина. Чеченските съдилища осъдиха Мусаева на пет години и половина затвор на 5 юли за хипотетична машинация и нахлуване против чеченските управляващи, само че някои съветски опозиционни гласове твърдяха, че чеченските управляващи са преследвали Мусаева заради интензивността на сина ѝ.

Видни съветски ултранационалистически гласове се хванаха за офанзивата на Милашина, макар неналичието на връзка с войната в Украйна, евентуално заради угриженост за по-широка цензура в пресата. Гласовете осъдиха офанзивите против публицисти – в това число Милашина – като неприемливи, макар че не са съгласни с Милашина. Руският съюз на публицистите и Руският съвет по правата на индивида издадоха изказвания за наказание и започнаха следствия на нападението.

Отговорът на Кадиров беше малко удостоверение, че съответните чеченски управляващи проверяват „ случая “ – отговор, несъответстващ по звук и наличие с нормалните ярки, пространни негови изказвания. Преди това той осъди Милашина като „ терорист “ и изиска задържането ѝ, което значително е в сходство с цялостните му старания да резервира властническото си ръководство в Чечня.

Ако Кадиров поддържа следствието, той рискува да подкопае вътрешния си режим с репресии против гласовете на чеченската съпротива. Но в случай че откаже да поддържа следствието, тогава рискува да подкопае позицията си в едно осведомително пространство, което е свръхчувствително към вероятността за усилване на цензурата. Кадиров към този момент се бори да балансира тези двойни цели в разположението на силите си в Украйна; Кадиров разказва силите на „ Ахмат “ като способни бойци против Украйна, само че в същото време значително заобикаля да води интензивни и изтощителни борби с тях, а някои съветски блогъри се оплакват, че чеченските сили са разсеяни, позирайки онлайн, до момента в който други съветски сили в действителност се бият.

Чеченските сили не съумяха да се сблъскат с бунтовниците на Пригожин, макар че демонстративно се активизираха и се придвижиха сякаш да се бият с тях, макар че Путин може да е наредил на Кадиров и да заобикаля борба със силите на „ Вагнер “.

Русия образува нова комбинирана войска като част от Северния флот, евентуално с цел да показва своята подготвеност против НАТО. Руското издание „ Известия “ заяви, че източници на съветското министерство на защитата (МО) настояват, че съществуващият 14-ти армейски корпус на Северния флот ще бъде преформиран в нова общовойскова войска с подчинени на нея мотострелкови бригади, дивизии и полкове.

„ Известия “ допуска, че 200-та и 80-а бригади на 14-ти армейски корпус ще бъдат реорганизирани в дивизия към новата общовойскова войска.

Руските армейски корпуси преди нахлуването в Украйна през 2022 година съществуваха единствено във флотове и значително изпълняваха същите функционалности като комбинираните армии. Съобщаваното решение за образуване на нова комбинирана войска евентуално се показва преди срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, предопределена да покаже военния отговор на Русия на присъединението на Финландия и вероятно на Швеция към алианса. Повишаването на 14-ти армейски корпус единствено по себе си няма да увеличи и съветския военен потенциал и не е ясно къде съветското военно управление би могло да откри личния състав и оборудването, които биха били нужни на новата организация, с цел да генерира основна разлика.

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че украинските сили са направили офанзива с дрон против Московска област и Нова Москва на 4 юли. Руското министерство на защитата твърди, че съветската противовъздушна защита е свалила пет украински дрона.

Руските публични лица не престават да показват Русия като способна да генерира задоволително работна мощ, с цел да поддържа военните старания в Украйна. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че съветските сили са наели над 185 000 военнослужещи по контракт и набор от 1 януари 2023 година, 109 000 от които са в запас.

Медведев твърди, че съветските сили са набирали по 1400 души дневно за договорна работа през юни 2023 година

Русия продължава напъните си за разширение на интернационалното военно съдействие. Главнокомандващият съветския флот Николай Евменов и китайският министър на защитата Ли Шанфу се срещнаха в Пекин на 3 юли и разискаха настоящото взаимно съдействие и организирането на взаимни военни учения.

Руският заместник-министър на защитата генерал-полковник Александър Фомин се срещна с помощник-началника на щаба на кувейтската войска бригаден военачалник Фаваз Ал-Харби в Москва на 4 юли и удостовери желанието на Русия и Кувейт за по-нататъшно съдействие в региона на защитата.

Руските чиновници не престават да депортират украински деца в Русия под прикритието на даване на педиатрично опазване на здравето. Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова съобщи на 4 юли, че съветските управляващи са изпратили 23 деца с увреждания от окупирана Донецка област в рехабилитационен център в Красногорск, Московска област и 12 деца в център в Електростал, Московска област.

Лвова-Белова твърди, че съветските управляващи възнамеряват да изпратят още към 370 деца в най-малко още четири пътувания до рехабилитационни центрове до края на 2023 година Тя не посочи дали децата са се върнали или ще се върнат в окупираната Донецка област. ISW по-рано заяви, че съветските управляващи употребяват достъпа до педиатрично опазване на здравето като прикритие за депортиране на деца в окупирана Украйна в Русия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР