Украинските сили изглежда са извършили ограничен удар през река Днепър

...
Украинските сили изглежда са извършили ограничен удар през река Днепър
Коментари Харесай

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта

Украинските сили наподобява са направили стеснен удар през река Днепър и са на източния (левия) бряг на Херсонска област.  Остава неразбираемо дали са открили трайно наличие.

Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта на Института за проучване на войната (ISW).

Няколко съветски блогъри оповестиха на 8 август, че украинските сили са пристигнали със седем лодки, всяка пренасяща към шест до седем души  близо до селището Козачи Лахери на източния бряг на Днепър и са пробили съветските отбранителни линии. Руски блогър означи, че съветското командване неотдавна е преместило " готова формация " от съветски десантчици от региона на Козачи Лопан в Запорожка област и ги е заменило с мобилизирани бойци от неуточнена част. По този метод е отслабила съветската отбранителна мощност в този регион.

Окупационният началник на Херсонска област Владимир Салдо омаловажи известията за украинския десант и съобщи, че съветският артилерийски огън е отблъснал украинските лодки и че няма украински войски покрай Козачи Лопан.

Повечето видни съветски блогъри обаче настояват, че Салдо евентуално целеустремено се е опитвал да опровергае изказванията за украинско наличие в тази зона , с цел да избегне основаването суматоха в така и така деликатното съветско осведомително пространство.
 Украйна: Руски войски обстреляха Херсонска област 52 пъти
Украйна: Руски войски обстреляха Херсонска област 52 пъти

Ранени са четирима цивилни

ISW поддържа  сдържана оценка на обстановката на източния бряг на Херсонска област , в случай че не види удостоверение за трайно украинско наличие покрай Козачи Лопан или други селища на източния бряг. Украински публични лица не са коментирали интервенциите в тази зона все още на писане на тази публикация.

На 8 август украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции в минимум два бранша на фронта. Украинският общоприет щаб заяви, че са провели настъпателни интервенции в направленията Бердянск (западна Донецка - източна Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област).

Руското министерство на защитата (MO) и други съветски източници настояват, че съветските сили са отблъснали украинските офанзиви към Бахмут.

New York Times заяви на 7 август, че пълководец на украински батальон, настоящ в Южна Украйна, разказва контранастъпателните интервенции като " маратон ", а " не спринт ".

Разговорите сред съветския външен министър Сергей Лавров и шефа на Службата на Централната комисия за външни работи на Китайската комунистическа партия Ван И след присъединяване на Китай в мирните договаряния в Саудитска Арабия допускат, че Китай от ден на ден се разминава с Русия по отношение на препоръчаните съглашения за преустановяване на войната. Руското и китайското външно министерство показаха по друг метод диалога сред Лавров и Ван. Руското външно министерство заяви, че Лавров и Ван " засегнаха поредност от " горещи " районни тематики, в това число украинската рецесия ", до момента в който китайското външно министерство заяви, че съветската и китайската страна са " разменили позиции " по отношение на войната.

Описанието на диалозите от китайското външно министерство може да подсказва, че Кремъл не е удовлетворен от продължаващите опити на Китай да разпространява своя кротичък проект на интернационалните конгреси, което е в сходство с предходните оценки на ISW, че Китай не се интересува от " партньорство без ограничавания " с Русия, каквато желае Кремъл.

Финансистът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин употребява неотдавнашния прелом в Нигер и продължаващото наличие на в Африка, с цел да поддържа съответност в съветското осведомително пространство. Няколко свързани с групата съветски блогъри разгласиха аудиофайл на 8 август, в който Пригожин разисква пътуването на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд до Нигер на 7 август.

Пригожин твърди, че се гордее с дейностите на " Вагнер " в Африка и допуска, че опасността от бъдещо присъединяване е провокирала пътуването на Нюланд.
 Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер
Блинкън: Вагнер се възползва от безредиците в Нигер

Държавният секретар на Съединени американски щати отхърли изказванията, че наемниците стоят зад преврата в страната

Пригожин евентуално се пробва да кооптира пътуването на Нюланд до Нигер, с цел да се опълчи на една от дребното закани, които към момента има силата да извърши, откакто осъзна, че последствията от въоръжения протест на " Вагнер " на 24 юни го вършат все по-неуместен в съветското осведомително пространство.

Русия продължава да черпи от своите ресурси от съоръжение от руската епоха, с цел да компенсира загубите на съоръжение в Украйна . Руското опозиционно издание The Moscow Times заяви на 7 август, че съветските сили са взели към 40 % от старите руски танкове, основно танкове Т-62, създадени сред 1962 и 1975 година, от военната база за предпазване Вагжанов покрай Улан-Уде, Република Бурятия. Има 3840 бронирани машини, забележими във Вагжанов към септември 2021 година и че броят им е понижен до 2270 до май 2023 година

Сателитните изображения в допълнение разкриха, че съветските сили са премахнали 32 % от забележимите бронирани машини от Вагжанов след оповестяването на частична готовност през септември 2022 година

Чеченските управляващи наподобява изпращат фамилиите на видни опозиционни деятели да се бият в Украйна като наказване. Чеченският правозащитник и някогашен юрист на съветската опозиционна група " Комитет против изтезанията " Абубакар Янгулбаев заяви на 7 август, че няколко негови родственици в този момент се бият с чеченските сили в Донецка област, откакто са били принудително мобилизирани от чеченските управляващи.

Янгулбаев означи, че на фрагменти, оповестени от ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на 6 август, се вижда по какъв начин негови родственици са изпратени в зоната на бойните дейности в Украйна.

Руските окупационни управляващи не престават да депортират украински деца в Русия под прикритието на схеми за рехабилитация. Канал в Telegram, обвързван с окупационната администрация на Херсонска област, заяви на 7 август, че 40 деца от Скадовския регион на Херсонска област минават 21-дневен " рехабилитационен курс " в центъра за обществена рехабилитация " Радуга " в Налчик, Кабардино-Балкарска република.

Дори в случай че децата се върнат в Херсонска област след пътуването, събитията на извеждането им от дейна военна зона евентуално са били задоволително насилствени, с цел да значат, че те или техните настойници не са могли да дадат цялостно единодушие.

Руските окупационни управляващи се готвят за районни избори в окупираните региони. Ръководителят на окупационната изборна комисия на Херсонска област Марина Захарова съобщи в изявление за съветския вестник Известия на 7 август, че чака изборната интензивност в окупирания Херсон да надвиши 60 % и че актуалните изборни описи включват към 600 000 предварителни гласоподаватели.

Захарова също акцентира, че окупационната администрация на Херсон работи в тясно съдействие с Росгвардия (Руската национална гвардия), съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) и Министерството на вътрешните работи за обезпечаване на защита на изборните секции.

Руските окупационни чиновници евентуално ще ескалират напъните си за консолидиране на контрола върху окупираните региони с наближаването на съветския обединен избирателен ден на 10 септември, евентуално в това число репресии от страна на правоприлагащите органи, с цел да всят боязън и да принудят жителите на окупираните региони да гласоподават на фиктивни избори.
 Беларус стартира военни учения до границата си с Полша и Литва
Беларус стартира военни учения до границата си с Полша и Литва

Напрежението нараства, страни от НАТО обявиха, че са готови за провокации от Москва и Минск

Руски вътрешен източник твърди, че силите на " Вагнер " се изтеглят от Беларус и или се разполагат в Либия, или отиват на отмора в Русия. Източникът твърди, че първият стадий от изтеглянето е приключен и че втората вълна ще стартира в средата на август. Персоналът не възнамерява да се връща в Беларус.  ISW не е забелязал доказателства за евакуиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР