Украинските сили и на 13 юни продължиха контранастъпателните операции. Те

...
Украинските сили и на 13 юни продължиха контранастъпателните операции. Те
Коментари Харесай

ISW: Путин лъже и напълно съзнателно всеки път преувеличава украинските загуби

Украинските сили и на 13 юни продължиха контранастъпателните интервенции. Те настъпват в минимум три направления и направиха спомагателни лимитирани териториални придобивки. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви, че украинските сили са напреднали с 250 метра североизточно от Бахмут и с 200 метра южно от Бахмут. Това се показва в дневния разбор на военната акция в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).
Маляр заяви също, че украинските сили са напреднали 500-1000 метра през последните 24 часа към административната граница сред Запорожка и Донецка област, освобождавайки към три квадратни километра територия в региона.
Говорителят на украинския общоприет щаб Андрий Ковальов заяви, че украинските сили са освободили над 100 квадратни километра територия от началото на контранастъпателните интервенции.
Финансистът на " Вагнер Евгений " Пригожин съобщи на 13 юни, че съгласно него украинските сили евентуално са освободили повече от 100 квадратни километра. Руски източници настояват, че украинските сили са траяли наземните офанзиви югозападно от Орихов и южно от Хуляйполе в западната Запорожка област в нощта на 12 против 13 юни.
Руски източници необятно оповестяват, че темпът на украинските интервенции в региона на Орихов е намалял през последните дни. Отделът за сигурност на околната среда на Министерството на защитата на Украйна и представителят на отдела за противоминни дейности майор Владислав Дудар оповестиха на 13 юни, че съветските сили постоянно унищожават дребни язовири в локализирани региони на Южна Украйна, с цел да пречат на украинските контраофанзивни интервенции.
Руският президент Владимир Путин се срещна с 18 видни съветски блогъри и военни репортери, с цел да обсъдят напредъка в Украйна на 13 юни.
Изключение са блогърите, които са били по-критични към военните старания на Путин.
Путин обърна внимание на няколко основни опасения, свързани с украинската контраатака, съветските цели в Украйна, съветската готовност и опцията за налагане на военно състояние, формализиране на частни военни компании (ЧВК) и враждебни нахлувания в Белгородска област.
Той даде знак, че Русия може да надживее западната военна поддръжка за Украйна. Путин съобщи, че съветските цели не са се трансформирали фундаментално, повтаряйки шаблони и подправени разкази, обвиняващи Украйна и НАТО в започването на войната. Путин добави, че Западът може да тласне Украйна към договаряния с Русия, като спре доставките на военна помощ за Украйна.
Путин означи, че украинските сили са почнали огромна контраатака на 4 юни и означи, че украинските сили са атакували в югозападната част на Донецка и Запорожка области, потвърждавайки, че са претърпели обилни загуби. Путин твърди, че Украйна е изгубила 160 танка и 30 % от жертвите на Украйна са убити в борба, до момента в който съветските сили са изгубили единствено 54 танка. Путин може да се пробва систематично да усили и показа неправилно украинските загуби на западна военна техника, с цел да показа контранастъплението на Украйна като несполучливо и да обезсърчи Запада да продължи да поддържа Украйна. Бившият съветски офицер и разгорещен ултранационалист Игор Гиркин означи, че мненията на Путин демонстрират, че съветското Министерство на защитата (МО) продължава да го дезинформира за същинската обстановка на бойното поле.
Путин уточни, че не желае да разгласи втора вълна на готовност или да разгласи военно състояние, макар че поддържа максималистичните си цели в Украйна. Путин призна, че някои съветски " публични фигури " разискват незабавната нужда от готовност, само че означи, че " сега през днешния ден няма потребност " от готовност. Путин се похвали с напъните за набиране на съветски чиновници по контракт, което съгласно ISW демонстрира, че е безразличен от оповестяването на нова мобилизационна вълна.
Путин имаше за цел да смекчи необятно публикуваното неодобрение в съветското осведомително пространство по отношение на лимитираните трансгранични набези на проукраинските сили в Белгородска област, ударите с дронове в цяла Русия и граничната сигурност като цяло. Путин съобщи, че съветските сили не възнамеряват да отклоняват сили от други браншове на фронтовата линия в Украйна към Белгород и други гранични области в отговор на гранични нахлувания и удари с дронове на съветска територия.
Путин съобщи, че съветското управление обмисля основаването на буферна зона в Украйна, с цел да попречи на украинските публични лица няма да основат незабавно буферна зона и ще проучат по какъв начин ще се развие обстановката.
Руски публични лица преди този момент дадоха отговор на лимитирана тактическа интензивност в Белгородска област и други гранични области, като приканиха за съветска атака, с цел да изтласка украинските сили от интернационалната граница с Русия в Харковска област.
Руските сили нанесоха ракетни удари и удари с дронове в Украйна на 13 юни. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 16 крилати ракети Kh-101/555 и четири дрона Shahed 131/136, които са ориентирани към инфраструктурни уреди в Харковска област и жилищни здания в Кривий Рог. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са унищожили 11 ракети Х101/555 и един дрон " Шахед ".
Съобщава се, че съветските чиновници в източния (левия) бряг на Херсонска област не престават евакуация, макар че евентуално не престават да отхвърлят услуги на някои поданици в наводнените региони. Ръководителят на окупационната администрация на област Херсон Владимир Салдо съобщи, че съветските окупационни чиновници са евакуирали 7200 поданици от наводнените региони в левия бряг на област Херсон към 13 юни и че 1700 поданици са отседнали в центрове за краткотрайно настаняване.
Украинският център за опозиция заяви, че съветските сили са попречили на стотици хора да изоставен наводнените региони в левия бряг на Херсонска област, изключително в Олешки община. Съветникът на ръководителя на военната администрация на Херсонска област Сергей Хлан заяви, че съветските окупационни чиновници не са направили евакуация в Нова Каховка и вместо това всеобщо са разграбили наводненото населено място.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР