Украинските сапьори откриват противопехотни мини дори и под труповете на

...
Украинските сапьори откриват противопехотни мини дори и под труповете на
Коментари Харесай

Украинските сапьори откриват мини и под трупове на руски военни

Украинските сапьори откриват противопехотни мини даже и под труповете на съветски бойци на фронта, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Това е съветска тактичност против контранастъплението, като експлозиви са поставяни на всички места.

Бойци от украинските въоръжени сили описват пред международната новинарска организация, че се случва да намират тела на съветски бойци на изоставени позиции. В позите на тези трупове те забелязвали нещо съмнително.

" Имаше трима-четирима мъртви от техните. Две момчета лежаха едно върху друго, което ни накара да се усъмним, тъй като при детонация телата се разхвърчават в разнообразни направления. Но тук труповете бяха един върху различен ", споделя 47-годишният сапьор Володимир. Ройтерс отбелязва, че той е с може би най-опасната специалност в Украйна – да разчиства осеяния с мини фронт.

" И добре направихме, че не докоснахме телата. Когато ги разбутахме с уреда за разкриване на мини, се оказа, че под тях фактически има противопехотна мина “, продължава Володимир. Става дума за противопехотна мина, останала от руско време, прецизира организацията, като добавя, че уредът, който употребяват украинските военни, е именуван на диалект " коте ". Това е сгъваема стоманена кука с щипки, която сапьорите употребяват за преместването на мините. Щипките изскачат като котешки нокти и оттова идва и наименованието " коте ".   

" В този миг мината се взриви и отнесе и двата натрупа, само че ние, популярност Богу, оцеляхме ", разказва украинският сапьор.

Той и неговите сътрудници споделят, че съветските окупатори са разпръснали противопехотни мини и мини клопки в разстояние на стотици километри по продължение на украинския фронт. Именно тази съветска тактичност бе изтъкната от украинското командване като главната причина дълго чаканото лятно контранастъпление на Киев да се забави до темповете на пълзене.

Всеки ден носи за чистачите на мини като Володимир гибелен риск, тъй като те потеглят първи – преди всички останали бойци. Целта е да създадат пътя безвреден – както за напредващите войски, по този начин и за цивилните, които се прибират вкъщи в освободените територии. В разминирането украинските въоръжени сили непрекъснато дават жертви.

" Губим по един сапьор всеки ден – било то мъртъв или ранен. Работата ни е извънредно рискова. Независимо дали настава една бригада или една дузина отива на акция, ние, сапьорите, постоянно би трябвало да сме там и да сме първи ", споделя Володимир.

По неговите думи руснаците " минират всичко ". Врагът поставя експлозиви зад отворени порти, в кутии, каси, даже в детски играчи, оповестява украинският сапьор. " Руснаците са наясно, че нашите избавителни екипи подвигат телата на ранените и труповете на мъртвите. Тогава те се натъкват на експлозивите, които се взривяват ", осведоми още украинският войник.

Руските противопехотни мини нанесоха колосални жертви на украинските въоръжени сили по време на първия месец на почналото през юни контранастъпление, напомня Ройтерс, като цитира анестезиолога от 128 бригада Олександър, който поема ранени в полева болница на фронтовата линия. Откакто мините принудиха украинското командване да понижи темповете на контраофанзивата, броят на ранените в тази част е намалял доста.

" По това направление регионът е тежко миниран. Затова и покриваме периметъра толкоз постепенно. Имаме случаи, когато ни докарват по едно и също време 5-6 ранени и множеството от тях се оказват сапьори. Тоест, това е толкоз гъсто минирана зона, че даже една крачка встрани от към този момент разчистената пътека може да се окаже съдбовна ", показва медикът.

Фабриките в Украйна са се подготвили да създават съоръжение, което да направи работата на сапьорите по-безопасна. Освен куките, наричани " котета ", на частта на Володимир са изпратени " пипалата на паяка ". В тези ботуши краката са повдигнати над земята с по четири железни степенки, като кокили, тъй че всеки гърмеж, който причинят при прикосновение с мината, да не отиде непосредствено под тялото на сапьора.

" Пипалата на паяка " са направени от Игор Ефименко във фабрика в Харков и са модифициран канадски първообраз. По думите му пред Ройтерс той е подхвърлил концепцията на хора от спешните екипи, откакто негов родственик е изгубил палеца си след гърмеж на мина пеперуда (разновидност на руска противопехотна мина ПФМ-1).

В украинската войска са наясно, че заплахата надалеч няма да си отиде бързо, отбелязва международната новинарска организация, като цитира анестезиолога Олександър.

" Определено не разполагаме с задоволително сапьори и като се има поради гъстотата и честотата на минирането, и след края на войната сапьор ще бъде една от главните специалности в Украйна. Бихме желали един ден да се събудим, все едно сме сънували някакъв призрачен сън, и просто да разтъркаме очи, да се наплискаме със студена вода и всичко да остане някъде обратно. Но това е действителността ", споделя медикът.
ТЕМА преди 4 часа 723 преди 6 часа 1903 преди 1 ден 2395
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР