Украинските лидери не скриха желанието си да се срещнат с

...
Украинските лидери не скриха желанието си да се срещнат с
Коментари Харесай

Китай отряза Зеленски в Давос

Украинските водачи не скриха желанието си да се срещнат с китайски публични лица в Швейцария тази седмица, само че президентът Володимир Зеленски се прибра вкъщи без мечтаната среща, което е удар за Киев.

Китайската делегация в Швейцария имаше задоволително благоприятни условия да седне против украинските си сътрудници, без значение дали в Берн или на Световния стопански конгрес в Давос. Всяка среща щеше да задоволи дългогодишната вяра на Киев за осъществяване на откровени, персонални полемики с висши чиновници от Пекин. Непосредствено преди срещата на високо ниво за мир в швейцарските Алпи началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак съобщи, че е неотложно Китай да се причисли към мирните договаряния, и загатна, че Зеленски ще има опция да беседва с китайския министър председател Ли Цян.

В последна сметка Украйна не реализира никакъв прогрес, с цел да накара Китай да се ангажира с договаряния, а Зеленски и Ли по този начин и не разговаряха.

Това е последният знак, че Китай няма желание да упорства за преустановяване на пълномащабната война на съветския президент Владимир Путин против Украйна. Вместо това Пекин застана на страната на Русия, предоставяйки на нейните сили материали за военна приложимост, които поддържат военните старания на Москва макар западния напън и наказания. Украйна и нейните поддръжници настояват, че прекъсването на този поток ще провали още повече проектите на Кремъл.

Решението на Китай да не се срещне с украинците наподобява съзнателно, а не резултат от проблем с графика.

Един почитан американски чиновник съобщи, че Пекин е отхвърлил настояването на Киев за среща в избран миг по време на визитата в Швейцария. Друг почитан американски чиновник съобщи, че Китай е отказал всевъзможни срещи, откакто Русия го е призовала да приключи дипломатическите си срещи с Украйна. И двамата чиновници, както и други, упоменати в тази публикация, пожелаха анонимност.

Украински формален представител оспори тази характерност, като съобщи, че в графика на делегацията не е имало среща с китайски публични лица и че Киев в никакъв случай не е желал такава. Китайските чиновници не дадоха отговор на молбата за коментар.

Високопоставен чиновник на Европейския съюз съобщи, че блокът е призовал Китай да възобнови директния контакт със Зеленски, като означи, че среща с Ли в Швейцария би била позитивна стъпка.

Двете страни са се заели с известна дипломация след началото на съветската инвазия. Зеленски и китайският водач Си Цзинпин разговаряха по телефона през април предходната година, а пратеникът на Китай за Украйна пътува до Киев през идващия месец. Оттогава връзките са станали надалеч по-малко персонални,

макар че Украйна резервира вярата, че двете страни могат да възобновят договарянията.

Зеленски и Ли, непосредствен поддръжник на Си, бяха в Давос, с цел да се срещнат с задгранични сътрудници и да приказват пред аудиторията на форума.

Те насочиха напълно разнообразни послания: Ли показа Китай като несъмнено място за вложение макар икономическите си проблеми - като около това насочи няколко закани към Съединени американски щати - до момента в който Зеленски се изрече против Путин и събра съдружници за идеята на Украйна.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР