Украинските лидери не криеха, че искат да се срещнат с

...
Украинските лидери не криеха, че искат да се срещнат с
Коментари Харесай

Китай отказал среща със Зеленски в Давос

Украинските водачи не криеха, че желаят да се срещнат с китайски публични лица в Швейцария тази седмица, само че президентът Володимир Зеленски се прибра вкъщи без мечтаната среща, оповестява Politico.

Китайската делегация в Швейцария имаше задоволително благоприятни условия да седне против украинските си сътрудници, без значение дали в Берн или на Световния стопански конгрес в Давос. Всяка среща би задоволила дългогодишната вяра в Киев за осъществяване на откровени, персонални полемики с висши чиновници от Пекин, разяснява изданието. Точно преди многонационалната мирна среща на върха в швейцарските Алпи, началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак сподели, че е неотложно Китай да се причисли към мирните договаряния и загатна, че Зеленски ще има опция да беседва с китайския министър председател Ли Цян.

В същото време обаче украински източник в коментар за европейската редакция на медията съобщи, че Киев не е желал среща от Пекин в Давос.

Високопоставен чиновник на Европейския съюз сподели, че блокът е призовал Китай да възобнови директния контакт със Зеленски, отбелязвайки, че среща с Ли в Швейцария би била позитивна стъпка.

Китайското външно министерство не разяснява информацията.

Зеленски и китайският водач Си Дзинпин разговаряха по телефона предишния април, а пратеникът на Китай в Украйна пътува до Киев идващия месец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР