Украинските бежанци в България ще имат право на помощ в

...
Украинските бежанци в България ще имат право на помощ в
Коментари Харесай

Кой и как ще получава помощта за бежанците от Украйна?

Украинските бежанци в България ще имат право на помощ в размер на до 40 лева дневно за период от 3 месеца - това е решението на Министерски съвет за обезпечаване на поддръжка на хората, избягали от войната в Украйна. 

Парите обаче няма да се отпускат " на калпак " на бежанците, каквито изказвания се популяризират през последните дни. 

Средствата са предопределени за покриване на нощувка и храноден в съответно разказани места за настаняване - хотелите, категоризирани и регистрирани в Националния туристически указател, обекти на общините и страната, училищен и студентски общежития. 

Ако украински бежанци бъдат настанени чартърен в частни жилища, притежателите им няма да получават помощта от 40 лева./ден - най-малко към сегашния миг.

И още: с цел да имат право на достъп до средствата, жителите на Украйна ще би трябвало да се записват за така наречен " краткотрайна протекция " в България в период до 31 март. 

Това излиза наяве от разясненията, които дават Венелина Червенкова (Министерство на туризма) и Красимира Величкова (съветник на вицепремиера Калина Константинова) пред " Дарик ". 

" Съгласно признатата стратегия за прилагане на филантропична помощ тези лица ще имат право да получават 40 лева - в действителност притежателите на местата за настаняване на такива лица за нощувка и храноден, т.е. закуска, обяд и вечеря. В момента разписваме точни инструкции какви документи ще би трябвало да подават хотелиерите, с цел да получат въпросната помощ. Решението е на хотелиера дали желае да преима бежанци или туристи ", сподели Червенкова. 

Вълната от Украйна към България е забележителна на фона на по-ранните миграционни рецесии - единствено за две седмици в страната са влезнали към 30 000 души, в това число 9000 деца. За сметка на това, през цялата 2015 година в България са пристигнали 21 000 чужденци, търсещи леговище. 

Въпреки това притежателите на хотели са поели ангажимент да оказват помощ за настаняването на хората, без значение от наближаващото начало на туристическия сезон. 

" Този туристически сезон въпреки всичко също ще бъде необикновен. Ние няма да имаме съветските туристи ", уточни Красимира Величкова. 

Собствениците на по-големи туристически бази в момента имат по-голям интерес да одобряват идващите бежанци от Украйна.

Ако има риск поддръжката от 40 лева на човек да се окаже незадоволителна за издръжката на местата на настаняване, може да се мисли и за увеличението й, с цел да не се окаже, че хората ще останат без заслон. 

Причината да не се отпускат средства за хората, които настаняват бежанци в частни домове, е, че страната няма механизъм за надзор - т.е. по кое време, какъв брой души и за какъв интервал от време са признати в съответното персонално жилище. 

В хотелските бази към този момент има построени контролни системи, а страната сега няма потенциал да ревизира останалите места. 

Всички хора от Украйна, които се записват и изискат краткотрайна протекция, ще имат право и на обществена поддръжка. Какви ще са съответните й размери, към момента се разисква, сподели Красимира Величкова. 

Статут на краткотрайна протекция от идната седмица ще може да се изиска във всяко районно полицейско ръководство на страната. Експертите приканват украинските жители и хората, които им оказват помощ в България, да се възползват от процедурата за краткотрайна протекция, а не да аплайват за така наречен " интернационална протекция " пред Агенцията по бежанците. 

Статутът ще даде опция на хората да получат право на обществена или здравна помощ (тя ще се дава на хора с хронични болести, възрастни хора, деца, бременни дами, хора с увреждания след регистрация). 

В шест гранични пункта в България ще бъдат построени пунктове за регистрация и подаване на заявление за краткотрайна протекция - картата им ще се издава неотложно. 

До тях ще има буферна зона за посрещане с дежурен доктор за незабавни случаи, даване на храна, топли питиета, хигиенични пакети, информация с брошури, доброволци и др. 

" 90% от хората, които влизат, са дами с деца. При сходни огромни придвижвания на хора рискът за трафик се усилва. Ще има спомагателни инспекции за сигурността на децата, които не са съпроводени от родител ", сподели още Величкова. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР