Украинските бежанци, пристигнали у нас, са 279 976 души, като

...
Украинските бежанци, пристигнали у нас, са 279 976 души, като
Коментари Харесай

Близо 181 000 украинци са напуснали страната ни


Украинските бежанци, пристигнали у нас, са 279 976 души, като от тях 180 783 към този момент са я напуснали, сподели през днешния ден във Варна ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева. Тя посочи, че за последното денонощие са пристигнали 2496 бежанци, а напусналите България са 2987.

Този развой тече освен у нас, а и в Полша, Румъния, Молдова, изясни Тошева. Част от украинците се прибират в частите на родината си, където ситуацията е спокойна, други групи се придвижват към Италия, Испания, страните от Централна Европа, добави тя.

У нас в хотели са настанени към 60 хиляди украински жители, като близо 35 000 от тях ще би трябвало да бъдат преместени в нови бази след 31 май, уточни Тошева.

По думите й сега екипи от специалисти от организацията и други държавни ведомства обикалят Черноморието и изследват какъв брой души ще имат потребност от настаняване, както и каква част от тях са от уязвими групи.

Мариана Тошева посочи, че хората ще бъдат ориентирани към други региони на страната, евентуално Северозападния и Южен централен. Тя добави, че след 1 юни идващите украински жители у нас ще бъдат насочени още на границата в коя база могат да отседнат.

До 25 май продължава и набирането на данни каква част от хотелите са склонни да работят по новата стратегия, посредством която ще получават по 15 лв. дневно за настанени бежанци. По думите на Тошева притежателите на бази на първа линия във Варненско изрично упорстват украинските жители да бъдат преместени. В по-нискокатегорийните хотели има притежатели, които са склонни да се включат в програмата, като такава подготвеност досега са декларирали към 38 бази по Черноморието.

Председателят на организацията за бежанците заяви още, че има леко нарастване на миграционния поток през Турция.

От началото на годината записаните като търсещи протекция са близо 12 хиляди души. Около половината от пристигналите са от Афганистан, има и доста хора от Сирия, добави Тошева.

По думите й има нарастване на мигрантите от Мароко, Алжир и Тунис. Пристигналите са настанени в приемателните центрове на ДАБ в София, Харманли, Пъстрогор и Нова Загора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР