Украинските бежанци не успяват да се ориентират в здравната система

...
Украинските бежанци не успяват да се ориентират в здравната система
Коментари Харесай

Година след началото на войната: Украинците имат трудности в България

Украинските бежанци не съумяват да се ориентират в здравната система поради липса на налична информация за правата им като пациенти, за процедурите за избор на персонален доктор и поради езиковата преграда. Това написа в отчет на Националната пациентска организация.

Според изследването украинците страдат и от липса на лекарства и здравна инсталация вкъщи, като апарати за премерване на кръвно налягане, на кръвна захар и други Те не схващат също за какво би трябвало да обикалят разнообразни институции, с цел да получат лечението, която им се поставя.
По данни от изследването избягалите от войната считат, че помощта за тях би трябвало да е с фокус и върху психическата поддръжка.

Самата здравна помощ, която им се оказва, когато доближат до такава, правят оценка по-скоро като добра. Повече от половината обаче показват, че са платили за нея.

Изводите са в следствие от изследването „ Достъп до опазване на здравето за украинските бежанци в България ”, извършено от Националната пациентска организация (НПО) в интервала 15 декември 2022 – 1 февруари 2023г.

От интервюираните бежанци 80 % споделят, че към този момент са потърсили здравна помощ в България, само че над 60 на 100 са платили за нея. Една десета от правят оценка здравната помощ като отлична и няма нито една изцяло отрицателна оценка.

Ангажираните в системата на здравната помощ споделят същите проблеми. Представителите на системата също считат, че би трябвало да се работи в тенденция даване на ясна и разбираема информация за здравните права на бежанците на наличен за тях език.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР