Украински завод ще ремонтира шест двигателя за българските МиГ-29. За

...
Украински завод ще ремонтира шест двигателя за българските МиГ-29. За
Коментари Харесай

Пращаме двигатели за МиГ-29 в Украйна, за да ни ги ремонтира

Украински цех ще ремонтира шест мотора за българските МиГ-29. За задачата страната ни ще заплати 15, 490 млн. лева без мито и Данък добавена стойност.

Сделката ще се извърши през българската ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ ЕАД, която ще употребява като подизпълнител Луцкия ремонтен цех „ Мотор “.

Това излиза наяве от завършената процедура по публичната поръчка за ремонта им, която Министерството на защитата разгласява още на 5 април.

Ресурсът на българските МиГ-29 се чака да изтече в края на годината. Затова и Министерството на защитата води договаряния за нови мотори или за ремонта им още от началото на 2022 година Причината е, че без тях, армията ни няма да има с какво да пази небето до идването на американските изтребители F-16. България поръча цяла ескадрила, само че първите от тях ще дойдат при започване на 2025 г. 

Първоначално да ни даде нови мотори даде обещание Полша. Накрая обаче тя даде всичките си мотори и самолети МиГ-29 на Украйна. На България въпреки всичко изпрати два мотора, като в началото единият се оказа развален и служебният кабинет го върна. Наскоро Полша прати нов като по този начин армията съумя да вдигне един от самолетите. МиГ-29 работят с два мотора, напомня 24 часа.

Междувременно пък служебният министър Димитър Стоянов пусна две публични поръчки - едната за закупуване на нови мотори за МиГ-29, а другата за ремонт на старите. Процедурата по последната бе извървяна от служебния кабинет, договорката обаче е подписана от постоянния два дни след встъпването му в служба - на 8 юни.

В нея присъединяване са взели две компании - ТЕРЕМ и полската " Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. ". Офертата на последната обаче надвишава плануваните от министерството за задачата 16 млн. лева

Украинци да ремонтират моторите на МиГ-29 се очакваше още преди месеци. Тогава обаче концепцията бе техниците да бъдат докарани у нас и да работят в нашите фабрики. От документите по публичната поръчка в този момент обаче се схваща, че моторите ни в действителност ще бъдат изпратени в Украйна.

Служебният министър Димитър Стоянов изрично твърдеше, че няма да разреши мотори на МиГ-29 да бъдат пращани за ремонт в Украйна, тъй като няма гаранции, че ще си ги получим назад. Протоколите по установяване на спечелилия обаче действително са подписани от него, а за постоянното държавно управление е останало единствено да подпише контракта.

След ремонта моторите на МиГ-29 би трябвало да изкарат най-малко 7,5 година като заводът ще даде гаранция за тях до първите 100 летателни часа.

Точно 7 година пък ще трябват, с цел да може България напълно да премине на американските F-16. Доставката на последния от поръчаните общо 16 се чака през 2028 година

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР