Украински войници използват български противотанкови гранатомети ATGL-H, но не е

...
Украински войници използват български противотанкови гранатомети ATGL-H, но не е
Коментари Харесай

Чудо! Украинска бригада тренира с наши противотанкови гранатомети

Украински бойци употребяват български противотанкови гранатомети ATGL-H, само че не е ясно по кое време тъкмо те са се озовали в центъра на военните дейности.

Местни медии се базират на обява от 17 декември във фейсбук на неправителствената организация Украински боен център и бригада на Териториалната защита на страната. Информацията се появи, до момента в който служебният боен министър Димитър Стоянов бе в Киев.

Украинските медии не дават изясненост дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от българския парламент преди дни, или това са доставки от частни български оръжейни търговци.

Пред БНР от Министерството на защитата обяснили, че изпращането на военна помощ ще стане единствено откакто взетото от Народното събрание решение се появи в “Държавен вестник ”.

От бригадата на Териториалната защита на Украйна детайлно изясняват, че българските противотанкови гранатомети са снабдени и с оптични мерници SGL-9MA. За тях са били доставени и български стартови барутни заряди със 73 мм изстрели РХЕАТ-9МА2, с които се унищожава бронирана техника. С това въоръжение украинските противотанкови подразделения са упражнявали качества за заличаване на бронирани машини и жива мощ.

Машинните противотанкови гранатомети ATGL-H, които костват малко над Щатски долар 5000, се създават в държавната компания “Арсенал ”, допълват локалните медии. Те прецизират, че ATGL-H е версия на руския гранатомет SPG-9 “Копие ” от 1963 година Той е тежък към 60 кг и се транспортира с транспортно средство, а на позиция се обслужва от двама души.

Според изявленията на въоръжение в украинската войска са постъпили и български противотанкови гранатомети Warrior на компания “Булармас ”. Това е частна компания в София за произвеждане и търговия на специфична продукция, сочат обществени данни.

“Булармас ” е основана преди 7 години, като последните финансови резултати са от 2019 година за оборот малко над 8 милиона лв. и облага малко над милион лв.. 

Пристигането на ATGL-H в Украйна беше оповестено единствено дни откакто българският парламент утвърди решението за изпращане на оръжие и муниции за Украйна. Източници настояват, че тези оръжия се употребяват в украинската войска от началото на войната, пишат още медии в Украйна. През октомври американски доброволец в Украйна се похвали с български гранатомети BULSPIKE-AT, които са осъвременена версия на РПГ-22 и се създават от ВМЗ-Сопот.
ТЕМА преди 57 минути 783 преди 1 час 526 преди 8 часа 1331
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР