Украински военнопленници твърдят, че са били измъчвани в руски затвор

...
Бивши украински пленници твърдят, че са били подлагани на изтезания,
Коментари Харесай

Бивши украински пленници твърдят, че са били подлагани на изтезания, включително чести побои и електрически удари, докато са били задържани в ареста съоръжение в югозападна Русия, което би било сериозно нарушение на международното хуманитарно право.

В интервюта за BBC дузина бивши задържани, освободени при размяна на затворници, твърдят, че са били подложени на физическо и психологическо насилие от руски офицери и пазачи в следствения арест Номер Две, в град Таганрог.

Свидетелските показания, събрани по време на продължило седмици разследване, описват постоянен модел на изключително насилие и малтретиране в заведението , едно от местата, където са държани украински военнопленници в Русия.

Техните обвинения включват:

Мъжете и жените в обекта в Таганрог са многократно бити, включително в бъбреците и гърдите, и са им прилагани електрически удари при ежедневни проверки и разпитиРуските пазачи непрекъснато заплашват и сплашват задържаните, някои от които са дали фалшиви самопризнания, за които се твърди, че са били използвани като доказателство срещу тях в съдебните процеси. Пленниците постоянно са оставени недохранени, а на ранените не се предоставя подходяща медицинска помощ, като се съобщава за смъртни случаи на задържани в съоръжението

BBC не успя да провери независимо твърденията, но подробностите за сметките бяха споделени с правозащитни групи и, когато беше възможно, потвърдени от други задържани.

Руското правителство не е позволило на никакви външни органи, включително Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст, да посетят съоръжението, което преди войната е било използвано изключително за задържане на руски затворници.

Руското министерство на отбраната не отговори на няколко искания за коментар по обвиненията. По-рано тя отрече да е изтезавала или малтретирала пленници.

Размяната на затворници между Украйна и Русия е рядко дипломатическо постижение във войната и повече от 2500 украинци са били освободени оттогава началото на конфликта. Смята се, че до 10 000 пленници остават в руски арести според правозащитни групи.

Дмитро Лубинец, украинският омбудсман по правата на човека и един от служителите, участващи в преговорите за обмен с Москва, каза, че девет от всеки 10 бивши задържани твърдят, че са били измъчвани, докато са били в руски плен. „Това е най-голямото предизвикателство за мен сега: как да защитим нашите хора от руска страна“, каза Любинец. „Никой не знае как можем да го направим.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР