Украински военни съобщиха, че са открили отломки от изстреляни от

...
Украински военни съобщиха, че са открили отломки от изстреляни от
Коментари Харесай

Киев: Русия използва ракети с празни бойни глави, за да разсейва украинските системи за ПВО

Украински военни оповестиха, че са разкрили парчета от изстреляни от Русия ракети, способни да придвижват нуклеарни бойни глави, в Западна Украйна и че главната им цел е била да отвличат вниманието на системите за противовъздушна защита, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Никола Данилюк, представител на изследователското звено на украинските въоръжени сили, съобщи през днешния ден по време на брифинг, че фрагменти от ракети, паднали в региона към западните градове Лвов и Хмелницки на 31 октомври, са били разпознати като елементи от крилати ракети " Х-55 ".

" Х-55 " е създадена от Съветския съюз през 70-те години на предишния век за потребление против стратегически цели. Предназначена е най-вече за носенето на нуклеарни бойни глави и за изстрелване от самолети-бомбардировачи.

Намерените парчета са били изследвани. Тестът не е посочил необикновени равнища на радиоактивност, съобщи Данилюк. " Това демонстрира, че не е имало контакт (на ракетата) с нуклеарни детайли ", добави той.

Данилюк посочи, че ракетите са били снабдени с празни бойни глави, една от които бе изложена на сцената на осведомителния център в Киев, където той приказва. " Това е сурогат на термоядрен управляем заряд ", добави той.

Крилатите ракети " Х-55 " не са били употребявани в Украйна преди 31 октомври, удостовери представителят на украинските сили.

" Уникалното на откритите ракети се състои в това, че те са оборудвани с празни бойни глави ", сподели Данилюк. Въпреки това ракетата съставлява известна заплаха поради кинетичната си сила и горивото. " Доказателство за това е удар на ракета " Х-55 " в жилищна постройка ", посочи той.

" Можем да заявим, че изстрелването на тези ракети има за цел да отвлече вниманието на системите за противовъздушна защита на Украйна и да ги изтощи, до момента в който актуалните съветски ракети се изстрелват по обекти от сериозната инфраструктура ", заключи Данилюк.

Украинският представител разкри, че всички открити досега ракети " Х-55 " са били с изтрити серийни номера.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР