Украински военни са стигнали до нос Тарханкут край село Маяк

...
Украински военни са стигнали до нос Тарханкут край село Маяк
Коментари Харесай

Украински военни са провели операция по море и въздух в Крим, твърди Киев

Украински военни са стигнали до нос Тарханкут край село Маяк в анексирания от Русия полуостров Крим и са провели " специфична интервенция " с плавателни съдове и самолети. Това заяви представителят на Главното разследващо ръководство (ГУР) на Министерството на защитата на Украйна Андрий Юсов .

Операцията е извършена в нощта против Деня на независимостта на Украйна - 24 август. Крим беше нелегално анексиран от Русия през 2014 година Новината идва на фона на продължаващата от месеци.

В четвъртък ГУР разгласява видеозапис от интервенцията с коментар: " Държавното знаме още веднъж се развя в украинския Крим ". В него се споделя, че военните са направили десант от морето в региона на селищата Еленовка и Маяк и са влезнали в пердах с съветските сили.

" Подразделенията на ГУР направиха десант в границите на специфична интервенция, всички задания са изпълнени ", сподели през изданието " Хромадске " Юсов, а пред друго издание посочи, че след интервенцията няма регистрирани украински жертви.

" Не можем да разкрием всички детайлности, само че има загуби измежду противниковия персонален състав, както и измежду силите и средствата ", добави той.

Руските управляващи не са коментирали интервенцията, само че съветският проправителствен ефирен канал SHOT заяви, че наоколо до нос Тарханкут се е чула пукотевица. Очевидци от локален къмпинг са разказали, че са видели " две гумени лодки близо до брега " и " в тях е имало 10 непознати ".

В село Маяк край нос Тарханкут се намира базата на 3-ти радиотехнически полк в състава на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Русия. По данни на плана Крим. Реалии на Радио Свободна Европа в региона се намира и радиолокационен център - радиолокационна станция " Небо-М " и радиолокационна станция " Каста-2Е2 " . В този периметър са готови позиции за противовъздушна защита.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нееднократно е казвал, че войната няма да свърши, до момента в който Украйна не си върне полуострова. Русия нелегално го анексира през 2014 година, след военна интервенция на бойци без означения, за които отхвърляше да са нейни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР