Украински военен служител потвърди, че руските сили нанасят удари в

...
Украински военен служител потвърди, че руските сили нанасят удари в
Коментари Харесай

ISW: С награди Кремъл приобщава критичната блогърска общност

Украински боен чиновник удостовери, че съветските сили нанасят удари в Украйна с усъвършенствани планиращи бомби. Говорителят на украинската Таврийска група сили, капитан Дмитро Лиховий, заяви на 10 март, че съветските сили са блъснали Мирноград, Донецка област, с три управляеми планиращи бомби D-30SN с универсални  хибридни муниции, които украинските сили в началото са счели за ракети S-300.

Лиховий съобщи, че усъвършенстваните управляеми бомби всъщност са неуправляемите гравитационни бомби от руската епоха. Руските сили са употребявали преди този момент такива бомби през януари 2024 година

Руски източници оповестиха, че командващият Северния флот адмирал Александър Моисеев смени адмирал Николай Евменов като главнокомандващ ВМФ на Русия. Новинарският издател в Санкт Петербург Фонтанка заяви на 10 март, че Моисеев е назначен за главнокомандващ на съветския флот , а някогашният пълководец на Черноморския флот (ЧФ) пенсиониран адмирал Владимир Комоедов по-късно съобщи, че Моисеев е новият главнокомандващ на съветския военноморски флот в изявление за районната държавна осведомителна лента на Урал URA.ru.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта.
 Украйна: Русия употребява по-малко управляеми бомби
Украйна: Русия употребява по-малко управляеми бомби

Авиационните загуби на Москва евентуално са довели до пониженото им потребление

Руски блогъри по сходен метод настояват, че Моисеев е назначен да командва съветския флот и че скорошните промени в командването на съветския флот се случват на фона на " цялостна парализа " на управлението на флота по отношение на нови закани, евентуално имайки поради скорошните украински удари против активи на ЧФ в и покрай окупираните Крим.

Руски източници неотдавна твърдяха, че съветската войска публично в профил командващия ЧФ адмирал Виктор Соколов и го е заменил с началника на щаба вицеадмирал Сергей Пинчук.

ISW не може да удостовери нито обявените назначения на Пинчук, нито на Моисеев. Руското министерство на защитата (MO) е в развой на отнемане на Северния флот от статута му на " междуведомствена стратегическа териториална организация " (обединен щаб на западен боен език), с цел да възвърне Московския и Ленинградския военни окръзи. Моисеев може да е бил назначен за главнокомандващ на съветския флот, с цел да резервира високопоставена командна роля.

Руските окупационни управляващи започнаха  предсрочно гласоподаване в окупираната Украйна за президентските избори в Русия на 10 март, които ще продължат до 14 март. Информационният канал на Кремъл ТАСС заяви на 10 март, че предварителното гласоподаване е почнало в окупираната Донецка област. Но означи, че предварителното гласоподаване в региони покрай фронтовата линия продължава от 25 февруари.

ТАСС съобщи, че стационарните изборни секции ще бъдат отворени в окупирана Украйна на 15-17 март. Ръководителят на Военната администрация на Луганска област на Украйна Артьом Лисохор съобщи, че 2600 чиновници на изборната комисия на Луганската национална република (ЛНР) са провеждали пропаганда от врата на врата през последните 20 дни. Украински публични лица обявиха, че съветските окупационни чиновници имат намерение да настояват, че изборната интензивност в окупирана Украйна е 94 %.
 Надеждин продължава да се бори, с цел да взе участие в президентските избори в Русия
Надеждин продължава да се бори, с цел да взе участие в президентските избори в Русия

Последната му тъжба беше отхвърлена от Върховния съд в понеделник

ISW продължава да прави оценка, че Кремъл и съветските окупационни чиновници имат намерение да фалшифицират гласовете в поддръжка на съветския президент Владимир Путин и да изфабрикуват огромна изборна интензивност в опит да легитимират съветската окупация на Украйна пред интернационалната общественост.

Чеченски публични лица проведоха шествие в Грозни, Чечня, на 10 март в поддръжка на кандидатурата на съветския президент Владимир Путин на идните президентски избори през март. Руската държавна медия ТАСС заяви, че повече от 150 000 чеченци са участвали на марша в Грозни и че най-голямото дете на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, първият заместник-ръководител на чеченската президентска администрация Хадижат Кадирова, е провело марша.

Руското опозиционно издание SOTA допълни изказванието на 9 март, че Чеченският държавен университет и Държавният петролен механически университет в Грозни са инструктирали своите чиновници и студенти да участват на предизборното шествие на 10 март. Кадиров похвали митинга на 10 март, наблягайки значимостта на изборите за съветската страна и прослава на Путин по име. Кадиров твърди, че доста видни чеченски политици и гласове са участвали на марша, само че не загатва Кадирова по име.
 Путин награди Кадиров с медал
Путин награди Кадиров с медал " За заслуги към отечеството "

Поредно отличие за предан чиновник

Министърът на националната политика на Чечения Ахмед Дудаев съобщи, че маршът " отразява, че ние в Чечения сме обединен екип за нашия първи президент, Герой на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров ".

Над 1000 цивилни кораба са минали директно през " зърнения кулоар " на Украйна в Черно море макар непрекъснатите съветски старания да подкопае интернационалното доверие в коридора. Посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк съобщи на 9 март, че 1005 цивилни кораба са пътували от украинските пристанища на Черно море през " зърнения кулоар " и са доставили към 30 милиона тона товари, в това число зърно, на международните пазари.

Граждански кораби използваха украинския кулоар, за напускане на украинско пристанището за първи път през август 2023 година и за постигане на украинско пристанище за първи път през септември 2023 година

Руските сили нападат украинската зърнена и пристанищна инфраструктура от лятото на 2023 година в опит да изискат отстъпки при подновяването на прекратената договорка за зърно в Черно море и продължиха тези удари частично, с цел да обезсърчат цивилния морски трафик през коридора.
 Зеленски обезпокоен за Черноморския кулоар за експорт на зърно
Зеленски обезпокоен за Черноморския кулоар за експорт на зърно

Без нова военна помощ Украйна няма да може да го отбрани

Руското министерство на защитата (МО) награди с държавно отличие изтъкнат съветски ултранационалист, деен покровител на затворения някогашен офицер и разгорещен ултранационалист Игор Гиркин. Това евентуално е част от продължаващата акция на Кремъл за приобщаване на сериозната блогърска общественост. На 24 януари 2024 година министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу подписа декрет за награждаване на съветския боен доброволец и блогър Владимир Грубник с орден " За военно съдействие ".

Грубник постоянно разгласява в поддръжка на Гиркин (известен също под псевдонима Стрелков) - който е изтъкнат критик на съветското МО, съветското военно командване и Кремъл.

Той също по този начин е член на Руското придвижване " Стрелков ", което се застъпва за освобождението на Гиркин от пандиза, и Руския клуб на гневните патриоти, който Гиркин основа и оглави за малко през 2023 година Грубник също по този начин преди този момент има изявления, които подлагаха на критика съветското МО и военното командване, някои от които непосредствено упрекваха Шойгу във военни провали в Украйна.

Грубник обаче отбрани Шойгу от обвиняванията, отправени от загиналия финансист на групата " Вагнер " Евгений Пригожин по време на неговия протест през юни 2023 година

ISW по-рано видя, че Кремъл е издирил съветски блогъри, сериозни към слабото показване на съветската война , като им е предложил държавни награди или държавни позиции от ноември 2022 година в опит да си възвърне контрола над съветското осведомително пространство.
 Руски съд осъди Игор Гиркин на четири години затвор
Руски съд осъди Игор Гиркин на четири години затвор

Неговият случай беше деликатно следен като индикация до каква степен Кремъл ще толерира нападателна рецензия към военните старания в Украйна

Наградата може да значи, че Кремъл се пробва да си обезпечи надзор над групата ултранационалисти, които поддържат екстремистките възгледи на Гиркин, интензивно дават военна и филантропична помощ на съветските сили на фронта и са взели участие в съветската инвазия в Донбас и Крим през 2014 година Наградата на Грубник обаче е друга от медалите на Ордена за заслуги към Отечеството втора степен, които Кремъл преди този момент е наградил с други двама блогъри категорично за техните действия. Но повода за премията на Грубник евентуално е обвързвана с неговите доброволчески старания на фронтовата линия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР