Украински влак е спасителна линия, свързваща столицата на страната с фронтовата линия

...
Влакът, който се движи от столицата на Украйна, Киев, до
Коментари Харесай

Влакът, който се движи от столицата на Украйна, Киев, до град Краматорск на изток, стои отделно от други в Украйна

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press 24 септември 2023 г., 12:14 ч. Сложната железопътна мрежа на Украйна всеки ден, влакът Киев-Краматорск стои отделно, обвит в тържествена тишина, докато пътниците очакват своята дестинация.

Всеки ден, около седем сутринта, пътниците по този маршрут напускат относителната безопасност на столицата и се отправят на изток към фронтовите зони, където бушуват битките между украинските сили и руските войски и руските удари често с неточни ракети, които се удрят в жилищни райони.

Пътниците са смесица от мъже и жени, които представляват част от украинското общество в наши дни. Те включват войници, които се връщат на фронта след кратък отпуск, жени, които пътуват, за да се съберат отново за няколко дни със съпрузи и гаджета, служещи на бойните полета, и жители, които се връщат, за да проверят домовете си в района на Донецк.

Всички те са потънали в мисли и рядко разговарят помежду си.

Деветнадесетгодишната Марта Банах трепетно ​​очаква следващата кратка спирка на влака на една от деветте му междинни гари по пътя за Краматорск. Тя слиза на гарата за бърза пауза за цигара, премествайки тежестта си напред-назад от единия крак на другия.

Семейството й не знае, че е направила това пътуване от Западна Украйна, пресичайки цялата страна, за да се срещне с приятеля си, който служи в пехотата от началото на пълноценното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Той рядко получава почивка и Марта реши да изненада го посети.

„Притеснявам се, че всеки ден може да му бъде последен и може никога повече да не се видим“, каза тя със спусната коса, увенчан с обсипана с перли лента за глава.

Това е единственият високоскоростен дневен влак, който пътува до Краматорск. Градът е на около 30 километра (по-малко от 20 мили) от фронтовата линия, което го прави податлив на руски удари. И само на няколко километра от града, битките край контролирания от руснаците град Бахмут бушуват вече втора година.

Войната се превърна в неразделна част от живота на милиони украинци, а огромната железопътна система на страната продължава да функционира въпреки войната. Нощните влакове, които тракат в цялата страна, все още посрещат клиентите с горещ чай и чисти чаршафи в спалните купета. Влаковете също превозват товари, помощ и екипировка.

Популярността на маршрута Киев-Краматорск подчертава реалността на войната.

Около 126 000 пътници са използвали този маршрут през летните месеци тази година, според националния железопътен оператор Ukrzaliznytsia. Той държи четвъртата позиция по пътнически обем сред всички междуградски високоскоростни влакове и поддържа една от най-високите нива на заетост — 94% — сред всички украински влакове.

The връзката е спряна за шест месеца в началото на войната. Спирането през април миналата година последва руски ракетен удар по жп гарата в Краматорск, докато пътниците чакаха евакуация. Ударът уби 53 души и рани 135 други в една от най-смъртоносните руски атаки.

49-годишната Алла Макиева редовно пътуваше по този маршрут още преди войната. Връщайки се от командировка в столицата обратно в Доброполия, град недалеч от Краматорск, тя размишлява върху промените между тогава и сега.

„Хората се промениха , сега изглеждат по-мрачни“, казва тя. „Вече се научихме да живеем с тези ракети. Станахме приятели", пошегува се тя. „В Киев атмосферата е напълно различна; хората се усмихват по-често.”

Киев редовно е атакуван от руски ракети и дронове. Но за разлика от Краматорск в района на Донецк, столицата има мощна противовъздушна защита, която създава на жителите илюзия за безопасност.

Тъй като утринната светлина постепенно отстъпва място на обедно слънце, изпълва с топло сияние просторните вагони. Рафтовете на влаковете са пълни предимно с военни раници и малки чанти. От време на време сервитьор нарушава тишината на пътеката, предлагайки кафе, чай и леки закуски. По пътя можете да поръчате ястия като паста болонезе или капучино.

Пътуването с високоскоростен влак от Киев до Краматорск струва приблизително $14. За близо седем часа пътниците изминават разстояние от около 700 километра (400 мили).

Двадесет и шест годишният Александър Кириленко седи във фоайето на влака с кафе в ръка, гледайки замислено през прозореца, докато пейзажите се променят бързо.

За първи път се отправя към фронтовата линия и той признава, че не не очаквах да пътувам до епицентъра на разтърсващата война с такъв комфорт.

Той работеше като управител на склад в Полша, когато Русия нахлу в Украйна. „Помогнах с каквото можах“, каза той. „Тогава реших, че трябва да отида сам.“

„Няма страх. Просто искам да свърши по-скоро“, казва той за войната, облечен във военни костюми.

Родителите му не бяха във възторг от тази идея, но това лято млад мъж се върна в Украйна и веднага отиде във военната служба.

„Даже ми е по-леко на съвестта“, каза той и добави, че това решение е дошло естествено на него. „Човешките ресурси са на изчерпване. Трябва да се направи нещо по въпроса.“

Влакът пристига на крайната си дестинация навреме и платформата бързо се изпълва с хора.

Някои, с военни раници, преметнати на раменете им, се придвижват бързо напред, докато други се задържат на платформата в дългоочаквани прегръдки.

Двадесетгодишната София Сидорчук прегръща приятеля си, който служи от началото на пълномащабната инвазия. 20-годишният войник се въздържа да разкрива името си от съображения за сигурност.

Той стиска София здраво, сякаш се опитва да навакса цялото изгубено време през най-дългата им раздяла от седем години връзка.

„Липсвахме си“, обяснява София решението си да дойде от северозападната област Ровне в Краматорск.

„Това е любов“, добави нейният партньор, облечен във военно облекло.

Неговият командир му даде няколко дни насаме с любимата си, за да презареди. След пет дни той ще се впусне в нападение.

___

Володимир Юрчук допринесе за този доклад.

___

Следете отразяването на AP за войната в Украйна: https:/ /apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР