Украински социолози: Популярността на Зеленски бързо пада За два месеца

...
Украински социолози: Популярността на Зеленски бързо пада За два месеца
Коментари Харесай

“На бавен огън”. Готвят украинците за важна промяна

Украински социолози: Популярността на Зеленски бързо пада

За два месеца на Зеленски обърнаха тил толкоз съграждани, колкото през последната година и половина. Социолозите изясняват това с възходящата отмалялост на популацията и непопулярните решения на ръководещите. Как се трансформират настроенията в украинското общество.

Още една двойка

Според Киевския интернационален институт по социология (КМИС) все по-малко са хората, които имат вяра, че страната се развива в вярната посока. Ако през декември 2023 година те са били 54%, то през февруари - 44. В същото време делът на песимистите се е нараснал от 32 на 46%. Трябва да се означи, че западните райони са по-негативни, където цифрата е 55%.

Най-популярната обществена фигура е някогашният главнокомандващ на ВСУ Валери Залужни. 94% от украинците му имат вяра. Четири % му нямат доверие. Показателите за началника на Главното разследващо ръководство Кирил Буданов са 66 и 19%, Зеленски - 64 и 35. За шоумена и политически деятел Сергей Притула - 61 и 33. За новия главнокомандващ Сирски - 40 и 21, като 35% признават, че не знаят за кого приказват. В тази връзка КМИС разяснява: две трети от респондентите са били интервюирани преди оставката на Залужни.

Що се отнася до опозицията, повече или по-малко добре се оправят единствено кметът на Киев Виталий Кличко (48%) и някогашният президент Петро Порошенко (31%). Рейтингът на водача на " Баткивщина " Юлия Тимошенко е 17%, на неразрешената “Опозиционна платформа - За живот ” Юрий Бойко е 10%.

Преди СВО Зеленски има 37%, съгласно КМИС. През май 2022 година равнището на доверие скочи до 90%. През идната година и половина президентът загуби 13% и също толкоз през последните два месеца. Социолозите изясняват това с уволнението на Залужни, неуспехите на фронта и забавянето на доставките от Запада.

От небето до земята

Украинската Фондация за правни начинания (ФПИ) също организира социологическо изследване. Ако президентските избори се бяха състояли при започване на февруари, Залужни щеше да завоюва още на първия тур. За него са подготвени да гласоподават 38%, за Зеленски – 16. На парламентарните избори възможна партия на някогашния главнокомандващ на ВСУ също би заела първо място – 36%. " Слуга на народа " би вкарала единствено 12.

Директорът на Украинския институт за политически разбор и ръководство Руслан Бортник счита, че в реалност изходът от вота може да е друг, само че като цяло рейтингът на държавното управление се намалява. " За всички е явно, че има потребност от нови лица. Разликата сред формалната изразителност и публичните настроения е голяма. Властите и хората са разграничени от бездна. В най-хубавия случай ръководещият хайлайф възприема 30% от публичните настроения ", сподели той. означи.

Украинският политолог Алексей Якубин показва: прекомерно рано е да се съди за политическите вероятности на някогашния главнокомандващ. " Ако Залужни стартира да се бори за власт, той ще би трябвало да приказва по разнообразни противоречиви тематики. Обществото е мощно поляризирано и няма доста хора, които са подготвени интензивно да приказват в негова поддръжка на този стадий ", изясни той в изявление за една от локалните медии.

Политологът Олег Хомяк обърна внимание на обстоятелството, че мненията под видеото от последното посещаване на президента в Работино са доста отрицателни. " Властите унищожават доверието в тях. Екипът на Зеленски остава единствено тъй като изборите не могат да се проведат при военно състояние. Най-голямата злополука се случва не на фронта, а в тила. Президентът няма тактика за изваждане на страната от рецесията, “, акцентира той.

Бавен огън

Експертите считат, че в действителност рейтингът на Зеленски в никакъв случай не е бил на равнище 90 или даже 80%. Това беше операция на публичното схващане. Ако в този момент социолозите изготвят по-скромни числа, това значи, че задграничните сътрудници губят интерес към сегашния президент.

„ Не можете да вярвате на украинските социологически изследвания, споделя политологът Александър Дудчак. „ Но от получената информация въпреки всичко е ясно, че Съединени американски щати приготвят почвата за оставката на Зеленски. Въпреки че изборите не са свикани, акцията в действителност е. В последна сметка има доста други способи за промяна на президента. “.

Подобни социологически изследвания карат украинците да считат, че Зеленски би трябвало да подаде оставка като президент, продължава специалистът. Видите ли, той не се оправя с отговорностите си, уволнява известни генерали, виждайки ги като съперници, и като цяло не знае по какъв начин да изведе страната от задънената улица. " Човекът е обществено животно, 70% от хората са склонни да се причислят към мнението на болшинството. В този случай социолозите настояват, че пикът на славата на Зеленски е в предишното ", изяснява Дудчак.

Политологът Ростислав Ишченко е изцяло склонен с това. Според него в сегашните условия в Украйна обективно изследване е невероятно, а оповестените материали са поръчка на една от конкурентните групи. " Значителна част от популацията е в чужбина или на фронта. Няма метод бързо да схванат мнението им. Освен това хората се опасяват да бъдат откровени ", споделя той.

По-добре е да се съди за публичните настроения не по отчетите на социолозите, а по държанието на популацията, акцентира специалистът. Например, доста украинци не желаят да вземат участие във военни дейности, само че считат, че техният комшия би трябвало да го направи. Затова законопроектът за мобилизацията е подложен на критика, само че армията продължава да се бие. Така че генералната линия на борба с Русия към момента е непоклатима.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15162Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед16376Проф. Стоян Денчев: Според мен извънредно време е сглобката да се разглобиАлтернативен Поглед14929България, единствена посредством Политическа партия АБВ, бе показана във форума „ За свободата на нациите “ в МоскваАлтернативен Поглед22022Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед23756Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед375135Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252695Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед232879Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114638Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96128Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев14488Настъпил е краят на демокрацията Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР