Украински снайперисти, преследващи висши вражески командири, се възползват от една от най-големите уязвимости на руската армия

...
Украински снайперисти казаха на The Wall Street Journal, че преследват
Коментари Харесай

Украински снайперисти казаха на The Wall Street Journal, че преследват високопоставени руски цели.

Съобщава се, че те включват висши офицери и командири.

Подходът използва уязвимост в руската структура за командване и контрол на нейните военни.

Украински снайперисти, преследващи високопоставени руски цели като висши руски офицери, са използвайки дългогодишната уязвимост на руските въоръжени сили.

Шепа украински снайперисти, членове на фронтова единица, която нарича себе си „дяволи и ангели“, наскоро говориха с The Wall Street Journal за своята мисия , разкривайки, че им е натоварено да унищожат старши командири, ключови членове на екипажите за артилерия и други оръжия и други топ цели.

Руските офицери могат лесно да бъдат идентифицирани дори по ботушите им, съобщава Journal, и както каза един военен експерт пред вестника, убийството на командир на единица в руската армия може да „обезреди“ тази единица и да хвърли в „безпорядък“ всеки план за атака.

Руската командна структура отгоре надолу, ориентирана към офицери е такъв, който не само привлича висши офицери към уязвими позиции по фронтовите линии, но също така оставя руските сили по-малко гъвкави на тактическо ниво и когато тази структура е смачкана от външна намеса, като например куршум, изстрелян от снайперист, тя може да обърка и парализира процеса на вземане на решения.

Украинските въоръжени сили преди това разчитаха на същия модел, но се адаптираха под насоките на Запада, което ги направи по-малко твърда сила. Пентагонът и висши военни на САЩ многократно са подчертавали отрицателното въздействие на руския подход върху операциите в Украйна, като същевременно са възхвалявали еволюцията на украинската армия като бойна сила.

Разбира се, добре позициониран куршум на снайперист също може да предизвика безпорядък в редиците на САЩ, но вероятно ще бъде по-временно, тъй като подчинените офицери и подофицери поемат управлението, както са обучени да правят.

В доклад на Министерството на отбраната от февруари се отбелязва, че преди Русия за първи път нахлу в Украйна през 2014 г., „украинската армия все още беше много „ориентирана към офицерите“ и не реагираше или пъргаво. Ако офицерът паднеше, частта нямаше представа какво да прави.“

Но сега , Украйна разполага с добре обучен подофицерски корпус, на който може да се вярва да взема решения на момента, докато Русия продължава да разчита в голяма степен на висши офицери както за стратегически, така и за тактически решения, вместо да поверява последните на подофицери или младши офицери.

„Сравнете това с това, което правят руснаците“, се обяснява в доклада. „Руснаците все още използват военна служба. Те се ограничават от обучение. Руската армия все още е ориентирана към офицерите. Те използват тактики, които не са се променили след Втората световна война.“

В този доклад се отбелязват коментарите на висш офицер от САЩ назначен съветник, който твърди, че Украйна има „решаващо предимство“ в това отношение и че „човешката динамика всъщност накланя везните към победата“.

Генерал от американската армия Марк Мили, председател на Обединеният началник-щаб на въоръжените сили на САЩ каза в майско свидетелство в Конгреса, че „руснаците практикуват отгоре надолу, много, много тежка директива отгоре по природа – нещо като уредени заповеди, идващи от върха“, добавяйки, че това „не е непременно най-доброто нещо, което можете да направите в динамично бойно поле."

В хода на войната Русия загуби редица висши руски командири и генерали, които ръководеха операциите от фронтовата линия. При голяма загуба само няколко дни след началото на войната, например, генерал-майор Андрей Суховецки, бивш командир на 7-ма въздушнодесантна дивизия на Русия, беше убит от снайперист.

Други висши руски командири и офицери са били убити близо до фронтовите линии в Украйна при ракетни удари и от неопределен вражески огън.

Въпреки че имат общ враг, не всички украински снайперистки екипи участват в една и съща мисия. Докато звеното, с което вестникът разговаря, преследва ценни цели, други се предполага, че изпълняват различни задачи.

Например, елитен снайперист от SBU, службите за сигурност на Украйна, наскоро каза на CNN, че мисията му е "снайперски терор."

Член от тази единица каза, че застрелват всеки вражески войник, когото видят, което показва, че целта е да се нанесат психологически щети на руснаците. Тази мисия, каза той, "ги деморализира и убива волята им". Други звена правят същото на други места. Руските снайперисти също изпълняват подобни мисии и се смятат за доста страхотни.

Все пак не всички снайперистки действия са убийствени изстрели на далечни разстояния. Други дейности като разузнаване попадат в традиционния набор от снайперски мисии и също могат да имат приоритет. Снайперистите, които наскоро разговаряха с Kyiv Post, например, казаха, че предпочитат да предават информация от бойното поле на артилерийска или минохвъргачна единица, вместо да рискуват да разкрият позицията си, като направят изстрел.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР