Украинският магнат Игор Коломойски е задържан по обвинения в измама

...
Украински съд арестува милиардера бизнесмен Игор Коломойски за два месеца
Коментари Харесай

Украински съд арестува милиардера бизнесмен Игор Коломойски за два месеца по обвинения в измама и пране на пари като част от репресиите на раздираната от война страна срещу корупцията.

Съдът даде в събота възможност на Коломойски да плати гаранция от повече от 509 милиона гривни, което се равнява на повече от 13 милиона долара.

В косво споменаване на съдебното производство срещу бизнес магната, президентът Володимир Зеленски в събота благодари на правоприлагащите органи за изправянето на дългогодишни дела пред правосъдието.

„Благодаря на служителите на украинските правоприлагащи органи за тяхната решителност да доведат до справедлив изход всеки един от случаите, които са били възпрепятствани от десетилетия“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Ал Джазира Роб Макбрайд, репортаж от Киев, каза, че решението на съда е изненадало много хора.

„Това дойде като голям шок тук, в Киев. Цял ден се шуми за това в социалните медии. Коломойски е един от най-известните и най-богати олигарси в Украйна. Той беше поддръжник на президентската кандидатура на Володимир Зеленски през 2019 г. Той е под санкции на САЩ от 2021 г.“, каза Макбрайд.

„Това идва на фона на кампания на украинското правителство за справяне с корупцията и за да бъде видяно, че се бори с корупцията. В момента в страната преобладават настроенията, че правителството се бори с корупцията. Редица длъжностни лица бяха уволнени и също така бяха преследвани“, добави той.


Олигарси, натрупали огромни богатства

Рано в събота главната агенция за сигурност на Украйна, Службата за сигурност на Украйна (SBU), посочи Коломойски като заподозрян в криминално разследване.

„Установено е, че през 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард гривни [14 милиона долара], като ги е изтеглил в чужбина и е използвал инфраструктурата на банки под [негов] контрол“, се казва в изявление на СБУ.

Коломойски, който преди това отрече обвиненията в неправомерни действия, не беше открит за коментар.

SBU публикува снимки в приложението за съобщения Telegram на група детективи на вратата на дома му, като Коломойски получава документи и ги подписва.

Бизнесменът се смята за един от класата олигарси, които натрупаха огромно индустриално богатство след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и които притежават огромно политическо и икономическо влияние.

Преди инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година Зеленски и екипът му се опитаха да подрежат крилата си със законодателство, изискващо олигарсите да се регистрират и да стоят далеч от политиката.

Войната подкопа силата им, тъй като доходоносните индустриални активи бяха унищожени на изток и юг, а техните телевизионни канали излъчваха под централизиран военновременен сигнал.


Репресиите на Украйна срещу корупцията

Преди да спечели президентския пост, Зеленски стана известен като комик и изигра ролята на президент в шоу, излъчено по телевизионен канал, собственост на Коломойски. Той отрича Коломойски да е имал някакво влияние върху правителството му.

По време на войната Зеленски имаше желание да наблегне на репресиите на Украйна срещу корупцията, докато Киев кандидатства за присъединяване към Европейския съюз. Надява се да осигури десетки милиарди долари, за да помогне за възстановяването на страната след 18 месеца война, която не вижда края си.

Двама депутати – Ярослав Железняк и Ирина Геращенко – предположиха в Telegram, че ходът срещу Коломойски е насочен към генериране на положителна публичност сред чуждестранните поддръжници на Украйна, както и сред обществеността у дома, която е уморена от войната и се тревожи за проблема с вкоренените корупция.

Съобщението на SBU в събота не е първият военен ход, включващ Коломойски.

През ноември държавата пое контрола върху дяловете в големи стратегически компании, някои от които бяха свързани с него, като се позова на военновременните закони, за да помогне на военните усилия.

Тази година служители по сигурността претърсиха дома на Коломойски във връзка с отделно разследване за присвояване и укриване на данъци в двете най-големи петролни компании в страната, които бяха частично собственост на бизнесмена.

Коломойски е бивш собственик на водещата украинска банка PrivatBank, която беше национализирана в края на 2016 г. като част от голямо прочистване на банковата система.

Той е притежавал множество активи в енергийния, банковия и други сектори, включително един от най-влиятелните телевизионни канали в Украйна.

Съединените щати наложиха санкции на Коломойски през 2021 г. „поради участието му в значителна корупция“. Американските власти също така обвиниха Коломойски и негов бизнес партньор, че са прали откраднати средства през САЩ. Коломойски отрече каквото и да е нарушение.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР