Украински официални лица считат, че руските сили се готвят да

...
Украински официални лица считат, че руските сили се готвят да
Коментари Харесай

ISW: Украйна продължава да се готви за руска атака около 24 февруари

Украински публични лица смятат, че съветските сили се готвят да стартират широкомащабна решителна атака в Източна Украйна в средата до края на февруари. Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи на 5 февруари, че украинската войска чака Русия да стартира решителната си атака към 24 февруари, с цел да обвърже алегорично офанзивата с първата годишнина от съветското пълномащабно навлизане в Украйна.

Резников също по този начин посочи, че украинските военни не са следили образуването на съветски настъпателни групи в Харковско и Черниговско направление или Беларус; Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк означи, че съветските сили евентуално се концентрират върху започване на настъпателни интервенции на изток, а не в Южна Украйна.

Неназован консултант на украинската войска сподели пред Financial Times, че Русия има намерение да стартира атака през идващите 10 дни (до 15 февруари), график, който ще разреши на съветските сили да ударят украинските позиции преди идването на западни танкове и бойни машини на пехотата.

Това написа в новия разбор на " Института за проучване на войната " (ISW).
 ISW: Украйна чака огромна съветска атака в Донбас до март
ISW: Украйна чака огромна съветска атака в Донбас до март

Руски военни блокират интернета в Луганск

Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай съобщи, че съветските сили не престават да разполагат запаси в Луганска област, с цел да нанесат удари след 15 февруари.

Избрани съветски националистически гласове продължиха да показват песимизъм към способността на Русия да стартира сполучлива атака през края на февруари. Блогър, обвързван с групата " Вагнер ", означи, че началникът на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов, който сега командва съветските сили в Украйна , има стеснен времеви прозорец , с цел да стартира широкомащабна настъпателна интервенция в Украйна, преди тя да стане изцяло невъзможна за осъществяване.

Друг ултранационалистически глас, някогашният съветски офицер Игор Гиркин, предвижда, че съветската решителна атака няма да бъде сполучлива, до момента в който Русия не активизира повече работна ръка, промишленост и стопанска система.

Гиркин твърди, че офанзива без такава готовност скоро ще кулминира. И двете наблюдения акцентират, че съветското военно командване наподобява бърза да стартира решителната атака, евентуално преди идването на западната военна помощ и калния пролетен сезон в Украйна към април, който попречи на съветските механизирани маневри напролет на 2022 година

Германският канцлер Олаф Шолц подкопа подправения роман на съветския президент Владимир Путин , че даването на немски танкове на Украйна заплашва съветската сигурност. На 2 февруари Путин съобщи, че немските танкове още веднъж заплашват Русия, правейки подправен паралел с Втората международна война. Шолц съобщи, че забележките на Путин са " част от поредност от неразбираеми исторически съпоставения, които той употребява, с цел да оправдае офанзивата си против Украйна ".

Шолц добави, че Западът и Украйна имат " консенсус ", че украинските сили ще употребяват единствено предоставени от Запада оръжия, с цел да освободят своите територии от съветска окупация. Предоставянето на танкове Leopard от Германия не се разграничава от западното военно доставяне на руски танкове и съоръжение за Украйна през цялата война и реакцията на Путин от 2 февруари евентуално е продължение на съветската осведомителна интервенция за разубеждаване на западната военна помощ за Украйна преди решителната атака на Русия. Информационните сътрудници на Кремъл ускоряват сходна реторика, че украинските сили ще употребяват бомби с дребен диаметър, изстрелвани от земята (GLSDM) - които усилват обсега на HIMARS до 151 км от почти 80 км - за ориентиране към съветска територия дружно с окупирани украински територии.

Украинският министър на защитата Олексий Резников удостовери на 5 февруари, че Украйна се е съгласила да не употребява западни оръжия с огромен обхват за нанасяне на удари по съветски територии.
 Удари по Крим? Медведев дава отговор: „ Цяла Украйна ще изгори “
Удари по Крим? Медведев дава отговор: „ Цяла Украйна ще изгори “

Нашият отговор може да бъде всевъзможен, само че ще бъде бърз, корав и безапелационен

Назначени от Кремъл съветски чиновници не престават да ползват схеми за обществени помощи, ориентирани към деца и младежи в окупираните региони на Украйна, с цел да консолидират обществения надзор и интеграцията на тези територии в Русия. Руският комисар по правата на децата, Мария Лвова-Белова (назначена от съветския президент Владимир Путин) се срещна с набор от съветски окупационни чиновници на 6 февруари, с цел да обсъдят разнообразни въпроси, свързани с децата и младежите в окупираните райони на Украйна. На среща с окупационния началник на Крим Сергей Аксьонов Лвова-Белова означи, че кримското окупационно държавно управление е асъдействало за " приемането " на деца от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

Руският президент Владимир Путин продължава да отваря вратата за по-нататъшна институционализирана корупция в Русия посредством законодателни операции. На 6 февруари Путин подписа декрет, допускащ на съветските депутати и сенатори да не разгласяват приходите си в общественото пространство.

Законът ще разреши на депутатите и сенаторите да разгласяват приходите си в анонимна форма, която не съдържа персоналните им данни. Законът ще важи и за районните и общинските депутати. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че новият закон няма да засегне антикорупционните ограничения и съобщи, че " изискванията на специфичната военна интервенция носят своите специфики ".

Преди това Путин утвърди декрет от 29 декември 2022 година, който освобождава всички съветски длъжностни лица, в това число членове на армията и правоприлагащите органи, от подаването на обществени заявления за приходите.

Тези два указа евентуално са опити на Кремъл да успокои политическите артисти, които съставляват вътрешната поддръжка на Путин и евентуално ще продължат да способстват за институционализирането на корупцията в Русия.

Кремъл продължава да отхвърля легитимността и престижа на финансиста от " Вагнер " Евгений Пригожин в Русия. Московски съд отхвърли да признае Пригожин за притежател и създател на частната военна компания (ЧВК) Вагнер, откакто преразгледа делото на Пригожин против съветския публицист Алексей Венедиктов на 6 февруари.

Пригожин съди Венедиктов през юни 2021 година за това, че го е обвинил, че е " притежател на Вагнер ", а съдът в Москва заключи, че информацията за собствеността на Пригожин върху Вагнер е " ненадеждна ".

Пригожин се опита да анулира решението на съда на 19 януари, като твърдеше, че Венедиктов не е излъгал за собствеността на Пригожин върху Вагнер - евентуално в продължаващ опит да компенсира намаляващото му въздействие след замяната на разкъсваните от войната сили на Вагнер към Бахмут с съветски стандартни елементи.

ISW по-рано допусна, че намаляващата взаимозависимост на съветската войска от силите на " Вагнер " към Бахмут евентуално понижава въздействието на Пригожин във вътрешния кръг на Кремъл.

Привлекателността на Пригожин в съветското националистическо осведомително пространство също може да понижава, защото той продължава да компенсира свръхкомпенсацията за кулминационната точка на офанзивата на Вагнер към Бахмут. Известен милблогър, обвързван с Кремъл, разяснява видео, показващо по какъв начин Пригожин пилотира бомбардировач Су-24М, хипотетично над Бахмут на 6 февруари. Милблогърът съобщи, че Пригожин е станал основният състезател в съветското осведомително пространство, а не обичайното съветско военно командване, на което " липсва креативност. "

Пригожин също " разгласи " държавните управления на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Канада за нелегитимни страни, които спонсорират тероризма съгласно " Хартата на Вагнер ". Блогърът съобщи, че манипулирането на осведомителното пространство от Пригожин - по-специално уменията му за тролване - е разрешило той да завоюва повече политическо въздействие от съветски министър на защитата.

ISW писа на 25 октомври, че Пригожин е въоръжил съветското осведомително пространство и разчитането на съветския президент Владимир Путин на неговите сили, с цел да получи политическо въздействие в Русия.

Признанието на блогъра за блестящата тактичност на Пригожин може да значи, че националистическото осведомително пространство, което не е обвързвано с Вагнер, може да се разсънва за напъните на Пригожин да употребява войната в Украйна за персонална полза. Блогърите, свързани с Вагнер, на собствен ред продължиха да честват Пригожин и предходния командващ театъра армейски военачалник Сергей Суровикин като единствените двама водачи, които са " удостоверили своята висока подготовка и се употребяват с доверието на политическото управление на страната и народа ".

Провалът на напъните на западните наказания против даването на оръжейни съставни елементи на Иран евентуално е съдействал за способността на Русия да заобиколи западните наказания, с цел да придобие съставни елементи за бойни дронове посредством военно съдействие с Иран. Официални представители на Съединени американски щати обявиха на 5 февруари, че Русия и Иран напредват с проектите за създаване на иранска фабрика за дронове на съветска земя, втората сходна интернационална фабрика за ирански дронове.

Иран откри фабрика за произвеждане на дронове в Таджикистан - държава-членка на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) и претендент за Евразийския стопански съюз (ЕАИС) - през май 2022 година

Русия може да употребява забележителните си стопански връзки с Таджикистан посредством ОДКБ и ЕАЕС, с цел да изпере съставни елементи за дронове или да закупи създадени дронове за потребление в Украйна, с цел да заобиколи интернационалните наказания.

Британската проверяваща група Conflict Armament Research (CAR) заяви през ноември 2022 година, че 82% от иранските дронове Shahed-131, Shahed 136 и Mohajer-6, свалени в Украйна, са имали чипове, полупроводници и други съставни елементи, пристигнали от Съединени американски щати, макар високия импорт и ограничавания за надзор на износа на такива съставни елементи за Иран.

CAR също по този начин означи, че свалените дронове съдържат софтуерни благоприятни условия от по-висок клас и имат " забележителен скок в качествата " спрямо други системи, следени преди този момент в Близкия изток.

Повечето създадени на Запад съставни елементи в свалените ирански дронове са създадени сред 2020 година и 2021 година, след приключването на глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за тежки оръжия против Иран през 2020 година

Повечето западни компании, чиито съставни елементи бяха открити в свалени ирански дронове в Украйна, отхвърлиха да продават непосредствено съставни елементи на Русия, Иран или Беларус от началото на войната.

Представител на швейцарска индустриална компания обаче означи, че е невероятно да бъдем изцяло сигурни, че дистрибуторите на оръжейни съставни елементи не продават съставни елементи на глобени субекти , което допуска, че Русия, Иран или други глобени страни могат да употребяват малки врати, позволяващи им да придобият западни създадени оръжейни съставни елементи посредством прокси артисти.

Руските стандартни и нередовни сили може да изпитват все по-големи усложнения да набират чиновници от съветските наказателни колонии заради високите загуби измежду новобранците в наказателните колонии. Руското опозиционно издание " Медиазона " заяви на 6 февруари, че групата Вагнер е провела втора акция за набиране на пандизчии в края на 2022 година и акцията в поправителна колония 16 в Самара, Самарска област, е довела до единствено 340 новобранци, до момента в който първата акция е довела до над 1000 новобранци през лятото и есента на 2022 година

Медиазона означи, че други съветски наказателни колонии виждат сходен спад в набирането на личен състав. Медиазона разшири един отчет, че единствено 20 % от пандизчиите, вербувани през 2022 година, са към момента живи към 6 февруари. Руски източник твърди, че личният състав на съветското Министерство на защитата (МО) е транспортирал наложително 56 пандизчии от поправителна колония 41 в Юрга, Кемеровска област, на 5 февруари, което допуска, че съветските управляващи усилват насилствените ограничения за употреба на пандизчии на фона на слабото непринудено набиране.

Руските окупационни управляващи не престават да слагат условия за дълготрайни старания за генериране на сили в окупирана Украйна. Украинският противодействуващ център заяви на 6 февруари, че съветските сили вкарват кадетски класове за 10-ти и 11-ти клас в учебните заведения в окупираната Херсонска област, където учениците ще учат военно дело. Центърът заяви, че съветските окупационни чиновници ще предложат на приключилите този клас подофицерски звания, в случай че по-късно бъдат призовани. Тези старания не престават да демонстрират, че Кремъл се готви за продължителна война в Украйна , както ISW заяви по-рано.

Руските сили не престават да се борят с етническото напрежение и напрежението сред нередовните сили. Ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрикин съобщи на 5 февруари, че е " неправда ", че хората от Централна Азия и Кавказ могат да се реалокират в Русия, само че не са задължени да служат в съветската войска, и прикани Русия да обмисли да даде приоритет на насочването на " натурализирани жители ", изключително тези от Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и Закавказието, с цел да вземат участие във войната в Украйна. Хората от територии с висок дял на етнически малцинства поеха непропорционално тежестта на съветската война в Украйна, както ISW заяви по-рано.

Украинският общоприет щаб съобщи на 5 февруари, че лечебните заведения в окупираната Хорловка, Донецка област, са цялостни с съветски военнослужещи, защото съветските сили не престават да лекуват ранените си в локални лечебни заведения за сметка на локални цивилни.

Украинският общоприет щаб също заяви на 5 февруари, че импортираният медицински личен състав от Якутия, Русия, е дошъл в Свитлодарск, Донецка област, с цел да обслужва цивилна болница, в която са настанени към 70 ранени съветски военнослужещи.

Руските публични лица и окупационните управляващи може да ускоряват оперативната сигурност, с цел да прикрият разполагането на нови съветски сили в Донбас. Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи на 6 февруари, че интернет доставчиците на Мариупол ще бъдат затворени за неопределен срок на 11 февруари, евентуално в опит да попречат на жителите да разгласяват съветски военни придвижвания през Мариупол в обществените медии.

Руските федерални субекти и окупационните управляващи не престават да вземат участие в активност, сходна на патронаж, за подкрепяне на инфраструктурни планове в окупираните територии. Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин съобщи на 5 февруари, че се е срещнал с делегация от чиновници на Томска област в Донецка област, след което благодари на делегацията на Томска област за даването на филантропична помощ и строителни материали на Донбас, изпращайки лекари от Томска област в личен състав на лечебни заведения в окупираните територии и поддръжка на жителите на Донбас, принудени да изоставен домовете си.

Пушилин съобщи, че той и делегацията на Томска област са разискали опциите за взаимна реализация на проект за заменяне на вноса на основаната в Томск компания " IIma " и основаните в Донецк Ясиноватски машиностроителен и Кузбаски фабрики.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи на 6 февруари, че " Световният съветски национален съвет " е основал клон в окупирания Севастопол, Крим.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин разгласи на 5 февруари, че окупационните чиновници на Русия и Донецка област са основали учредително заседание на " Световния съветски национален съвет ", организация, ръководена от Руската православна черква със самопровъзгласила се задача да сплоти всички съветски хора без значение от тяхното местоживеене или политически възгледи.

Пушилин твърди, че " духовното единение е същността на съветския народ " и съставка от светогледа на Руската православна черква, който подхожда на " импулса на цяла Русия " за завладяване на Донбас.
 Русия и Беларус организират щабна подготовка на войските си
Русия и Беларус организират щабна подготовка на войските си

Целта е обезпечаване на военната сигурност на съюзната страна

Русия продължава да уголемява военното си въздействие в Беларус. Командващият военновъздушните сили на Беларус Андрей Лукянович съобщи на 5 февруари, че Беларус ще получи ескадрила съветски щурмови хеликоптери Ми-35 преди април 2023 година и че Беларус възнамерява да закупи неустановен брой многоцелеви изтребители Су-30СМ в несигурно бъдеще през 2023 година

Медийният уред на Кремъл продължава да популяризира осведомителната интервенция за съветско навлизане в Северна Украйна от Беларус. Известният пропагандист на държавната телевизия на Кремъл Владимир Соловьов посети взаимни руско-беларуски учения в Беларус при започване на февруари и пусна специфичен репортаж за развиването на взаимната руско-беларуска районна формация на силите по телевизионния канал " Россия 1 " на 5 февруари.

Министерството на защитата на Беларус разгласи неочаквана инспекция на бойната подготвеност на Военната академия на Беларус на 6 февруари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР