Ново видео показва, че Русия не успява да спре украински дрон, наречен „Sea Baby“ да взриви ключов мост с близо 2000 фунта експлозиви

...
Украински морски дрон атакува ключов мост в Крим миналия месец,
Коментари Харесай

Украински морски дрон атакува ключов мост в Крим миналия месец, като повреди конструкцията .

Нови кадри, получени от CNN, показват момента, в който дронът действително удря моста.

Киев използва все по-често морски дронове в Черно море, поразявайки различни руски цели.< /p>

Нов видеоклип от разузнавателната агенция на Украйна показва как един от нейните безпилотни лодки успя да удари ключов мост в окупирания Кримски полуостров миналия месец, без да се сблъска с очевидна съпротива от Русия.

Сигурността Службата на Украйна или SBU предостави ексклузивни кадри на CNN от момента, в който експериментален дрон, наречен „Sea Baby“, атакува Керченския мост с над 1850 паунда експлозиви на 17 юли, убивайки двама цивилни, повреждайки части от моста и временно спиране на трафика.

Видеото, получено от CNN, включва изглед от първо лице от термокамера на дрона, което е видял операторът, както и изглед от охранителна камера на моста. Кадри от камери за видеонаблюдение заснеха масивна експлозия, която Русия не успя да предотврати, въпреки че Москва твърди, че има възможностите да попречи на подобни атаки.

Дългият 12 мили Керченски мост, известен още като Кримския мост, свързва континентална Русия с Крим и е важен маршрут за икономическата и военната дейност на Москва в окупираната територия. Той също така представлява ценено постижение на руския президент Владимир Путин и е символ на надеждата на Кремъл да поддържа трайна окупация на полуострова.

Инцидентът от юли отбеляза втория път, в който мостът е атакуван, повдигайки Въпросът е за способността на Русия действително да защитава масивната структура. Преди последния инцидент камион-бомба детонира на моста през октомври 2022 г., убивайки трима души и принуждавайки спиране на железопътния и автомобилния трафик за месеци.

Украйна използва все по-често морски дронове, за да удари критични руски цели около Черно море, като използва оръжията, за да компенсира липсата на силен флот и дори стартира кампания за групово финансиране за това, което Киев нарича „формирането на първия в света военноморски флот от дронове“.

В сряда СБУ на Украйна публикува няколко снимки и видеоклипове на дрона „Морско бебе“, използван при атаката на Керченския мост, в своя канал в Telegram. Системата може да се види да обикаля през открити води.

„Дроновете за надводна повърхност са уникално изобретение на Службата за сигурност на Украйна“, каза Васил Малюк, ръководител на СБУ, пред CNN, добавяйки, че „нито една от частните компании не е замесена“. Той каза, че Украйна е започнала да разработва дроновете малко след като Русия започна пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г. и че те са били използвани при скорошни атаки срещу руски военноморски кораб и търговски танкер.

По-рано този месец украинският дрон лодки удариха руския военен кораб "Оленегорский горняк" в пристанището на Новоросийск, като сериозно повредиха кораба. И подобно на удара на Керченския мост, дронът, който удари десантния кораб, го направи, без да срещне очевидна съпротива. Ден по-късно морски дронове удариха танкера Sig, който е бил използван за транспортиране на гориво и военни доставки между Русия и Сирия.

Британското министерство на отбраната написа в актуална информация на разузнаването от 9 август, че тези скорошни атаки показват как украинските операциите с безпилотни лодки "са все по-голям компонент на съвременната военноморска война и могат да бъдат обърнати срещу най-слабите звена на руските морски канали за доставки."

Напрежението в Черно море беше особено високо през последните седмици, след като Русия уби решаваща сделка за зърно и се насочи към милитаризиране на региона, като обяви, че корабите, които плават до украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари. Москва изглежда изпълни заплахата си за първи път тази седмица, когато руските сили нахлуха в товарен кораб, пътуващ за Украйна, и разпитаха екипажа. След нападението на кораба беше позволено да продължи към предвидената дестинация.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР