Украински лидери обвиниха Русия, че е пленила 15 спасители и

...
Украински лидери обвиниха Русия, че е пленила 15 спасители и
Коментари Харесай

Русия спряла хуманитарния конвой към Мариупол и пленила 15 спасители и шофьори |

Украински водачи упрекнаха Русия, че е завладяла 15 спасители и водачи от филантропичен ескорт, който се е опитвал да достави извънредно нужни храни и други помощи на бедстващия обсаден от съветски елементи украински пристанищен град Мариупол, който след седмици на въздушни и сухопътни удари беше нападнат и от военноморски сили, оповестява АП. 

Червеният кръст удостовери, че филантропичният ескорт, който се е опитал да доближи града, не е съумял да влезе в него. 

По оценка на украинския президент Володимир Зеленски, който се намира на Азовско море. Ключовото му местонахождение го трансформира в сцена на най-страшното опустошаване на войната, стартирана от Русия на 24 февруари.

" Бомбардираха ни през последните 20 дни - споделя 39-годишната Виктория Тотсен, която е избягала оттова в Полша. - Последните пет дни самолети прелитаха над нас на всеки пет секунди и хвърляха бомби на всички места - върху жилищни здания, детски градини, художествени учебни заведения, на всички места. "

Във видеообръщение към нацията тази нощ Зеленски упрекна съветските сили, че са блокирали филантропичния ескорт макар предварителното съглашение за маршрута. " Опитваме се да организираме постоянни филантропични коридори за жителите на Мариупол, само че съвсем всички наши старания, за жалост, се осуетяват от съветските окупатори посредством обстрел или умишлен гнет ", сподели той.

Опитът на конвоя да достави помощ пристигна в миг, когато съветски военноморски кораби се причислиха към продължаващите към този момент седмици съветски въздушни и сухопътни удари по Мариупол, оповестиха американски представители. Анонимен почитан американски боен съобщи, че съветските кораби в Азовско море са съдействали за обстрела на Мариупол. По думите му в този регион има седем съветски кораба, в това число миночистач и няколко десантни кораба.

Ръцете на оживяла от Мариупол жена треперят, до момента в който пътува с влака към западния град Лвов. " Няма връзка със света. Не можехме да желаяме помощ ", споделя Юлия Крицка. Доброволци, съпругът ù и синът ù ù оказват помощ да се измъкне. " Хората там нямат даже вода. "

Последната информация от управляващите в Мариупол е от 15 март. Към тази дата при обсадата са починали минимум 2300 цивилни. Сведенията от града подсказват, че те са доста повече, защото тела лежат неприбрани на улиците. Въздушните удари през последната седмица унищожиха спектакъл и художествено учебно заведение, където се криеха доста цивилни.

В обръщението си от тази нощ Зеленски сподели, че повече от 7000 души са се евакуирали от Мариупол във вторник. Тези, които остават, са подложени на безчовечен условия за живот под цялостна обсада, без храна, без вода, без медикаменти и под непрекъснат обстрел, под непрекъсната бомбардировка - сподели той.

Преди войната 430 000 души живееха в Мариупол.

Разположен на Азовско море, Мариупол е значимо пристанище за Украйна и се намира в сектор от територията сред Русия и Крим. Обсадата е откъснала града от морето и е разрешила на Русия да сътвори сухопътен кулоар към Крим.

Не е ясно каква част от града държи Русия, а бягащите поданици споделят, че боевете не престават улица по улица.

Още от 28-ия ден на войната

Рано сутринта в сряда обстрел раздруса украинската столица Киев . Кълба черен пушек се издигаха от западните му покрайнини.

Тежък артилерийски огън се чуваше във вторник и от севезапозапад, където Русия се пробва да обкръжи и превземе няколко покрайнини. Министерството на защитата на Украйна заяви, че армията му е изгубила отчасти три покрайнини в този регион, само че си е върнала друго - Макаров , западно от Киев. Видео на украинската полиция демонстрира разрушенията в Макаров, в това число на локалния полицейски сектор, чийто покрив е бил ударен непосредствено. Полицаите минават през разрушени жилищни здания по пътища с дупки от обстрел. Градът изглежда почти необитаем.

Руските сили са бомбардирали и разрушили мост в обградения северен град Чернигов , който минава над река Десна и свързва града с Киев, заяви през днешния ден регионалният шеф Вячеслав Чаус. Доставките на филантропична помощ и евакуацията на цивилни са се правили през този мост. Местните управляващи предизвестяват за филантропична злополука в града, който е без вода и ток.

Западен формален представител съобщи при изискване за анонимност, че украинската опозиция е спряла в огромна степен съветското нахлуване, само че не е провокирала оттегляне.

" Видяхме признаци, че украинците минават в малко по-силна атака ", съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби пред кореспонденти във Вашингтон. Той сподели, че това важи изключително за Южна Украйна, в това число край Херсон, където " те се пробват да си върнат територия ".

Далеч по-силната и огромна войска на Русия обаче кара доста западни военни специалисти да предизвестяват да не се предоверяват на дълготрайните шансове на Украйна. Практиката на Русия в предходни войни в Чечения и Сирия беше да смазва съпротивата с удари, които изравняваха със земята градове, убиваха безчет цивилни и караха милиони хора да бягат. Но съветските сили наподобяват неподготвени и постоянно се показват зле против украинската опозиция.

По американски оценки Русия е изгубила малко над 10% от общия военен капацитет , с който е разполагала при започване на войната. Загубите включват бойци, танкове и друга техника. Западни източници споделят, че съветските сили са изправени пред сериозен дефицит на храна, гориво и екипировка за студено време, заради което някои бойци страдат от измръзване.

Инвазията е прокудила повече от 10 милиона души от домовете им , близо 1/4 от украинското население, съгласно Организация на обединените нации. Смята се, че хиляди цивилни са починали. Оценките за съветските загуби варират в необятни граници, само че даже по консервативни данни на западни представители те са няколко хиляди.

Войските на съветския президент Владимир Путин се сблъскаха с неочаквано мощна опозиция, която остави по-голямата част от сухопътните сили на Москва на километри от центъра на Киев. Руснаците от ден на ден концентрират въздушните си удари и артилерия в украинските градове и цивилни.

Преговорите за преустановяване на войната не престават посредством видеовръзки. Президентът Зеленски споделя, че диалозите с Русия се водят " малко по малко, само че се придвижват напред ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш вижда прогрес по няколко основни въпроса и че постигнатото единодушие е задоволително за преустановяване на военните дейности в този момент, само че не дава детайлности. Западен представител е на друго мнение. Казва, че няма признаци Москва да е подготвена на компромис.

Пò на запад от Мариупол, в крайморския град Одеса във вторник улични музиканти свирят под безоблачно небе, барикади обкръжават уриците, а двойки се разделят на гарата със сълзи на очи, до момента в който жителите се подготвят за ескалация на съветското нахлуване. Известна като Перлата на Черно море, Одеса натрупа чували с пясък, до момента в който през високоговорителя на гарата звучи джаз.

" Не разбирам какво се случи " - споделя Игор Топси, 56-годишен музикант, който е свирил на барабани по улиците на Одеса в продължение на три десетилетия.

На централната гара млад мъж се разделя по телефона с приятелката си, която седи във влака. Разделя ги единствено едно стъкло.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР