Украински дрон унищожи руски свръхзвуков бомбардировач

...
Според докладите водещ руски бомбардировач с далечен обсег е бил
Коментари Харесай

Според докладите водещ руски бомбардировач с далечен обсег е бил унищожен при удар на украински дрон.

Изображения, публикувани в социалните медии и анализирани от BBC Verify, показват пожар на Туполев Ту-22 във въздушната база Солци-2, южно от Санкт Петербург.

Москва каза, че дрон е бил ударен от огън с малки оръжия, но е успял да "повреди" самолет. Украйна не е коментирала.

Ту-22 може да се движи със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука и е използван широко от Русия за нападение над градове в Украйна.

Руското министерство на отбраната заяви в изявление, че нападение от „БПЛА тип хеликоптер“ е извършено около 10:00 часа московско време (08:00 BST).

В него се посочва местоположението като "военно летище в района на Новгород", където се намира Солци-2.

"БПЛА беше засечен от наблюдателния пост на летището и беше ударен с огън с малки оръжия", каза министерството.

"Един самолет е повреден; няма жертви в резултат на терористичния акт. .

Въпреки това изображения, публикувани в платформата за социални медии Telegram, показаха голям пожар, обхващащ реактивен самолет с отличителния конус на носа на Ту-22. BBC Verify анализира изображенията и ги смята за достоверни.

Сателитните изображения, направени по време на атаката, показват облаци черен дим, извиващ се от базата.

Докато унищожаването на един самолет няма да има голям ефект върху силата на сегашния флот на Москва от 60 души, операцията подчертава нарастващата способност на Киев да нанася удари по цели дълбоко в руската територия .

Киев през последните месеци изстреля десетки безпилотни самолети с фиксирани крила, за да атакува Москва, пътуване от няколкостотин мили. Soltsy-2 е на около 400 мили (650 км) от украинската граница.

Въпреки това, описанието на руското Министерство на отбраната на дрона като „БПЛА тип хеликоптер“ предполага евтино, налично в търговската мрежа устройство, изстреляно на къси разстояния.

Tu-22 е свръхзвуков бомбардировач от епохата на Студената война, с въртящо се крило, с кодово име „Backfire“ от НАТО, който е използван широко при атаки срещу украински градове.

Съвременните версии като Ту-22М3 могат да достигнат скорост от Mach 2 (2300 км/ч или 1430 мили/ч) и могат да носят до 24 000 кг оръжия, включително „тъпи бомби“ и самонасочващи се ракети.

Те са били използвани в конфликти в Сирия, Чечня и Грузия и най-скоро в Украйна.

Според прокурорите в Киев 30 души са били убити, когато ракета, изстреляна от Ту-22, е ударила жилищен блок в Днепър през януари.

Те казаха, че 52-ри гвардейски бомбардировъчен авиационен полк на Русия е извършил атаката. Полкът е базиран в Солци-2.

BBC Verify потвърди местоположението на атаката на украинския дрон срещу Солци-2 чрез сравняване на визуални улики - като появата на самолети и отсеци - към исторически сателитни снимки на авиобазата.

Метеорологичните условия по това време - влажно и облачно - също съответстваха на времето на изображенията, както и на други снимки на свидетели на инцидента.

Останките от самолета, които се виждат на кадрите, съответстват на тези на Ту-22М3.

Исторически сателитни изображения, анализирани от BBC Verify, показват, че самолети от този вид са били разположени в базата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР