Украински боен пилот се сдоби с почти митична слава. Почитат

...
Украински боен пилот се сдоби с почти митична слава. Почитат
Коментари Харесай

Духът от Киев: кой е митичният украински летец-изтребител


Украински военен водач се снабди с съвсем митична популярност. Почитат славния ас като същински воин от войната против Русия, тъй като бил свалил шест съветски самолета. Кое в тази история е правилно, и кое - не?

Историята също окуражава украинците за подвизи по време на война:, включително и един извънреден летец-изтребител. Той бил съумял самичък да смъкна шест съветски самолета и към този момент бил наименуван „ Духът от Киев “.

Митът се популяризира най-вече в обществените мрежи. Обикновени потребители, само че и украинското министерство на защитата, както и някогашният президент Петро Порошенко са споделили, които демонстрират мистериозния водач.

Какво демонстрира известното видео

В едно от най-разпространените видеа „ Духът от Киев “ лети зад един съветски аероплан и го поразява. Зад кадър някой разяснява на украински „ Ето един аероплан. Ето и още един. Той пада “.

Всъщност обаче става дума за фрагменти от видеоиграта " Digital Combat Simulator World ". Това е посочено от потребител, разгласил видеото на 24 февруари в Ютюб. В описанието на видеото се споделя: „ Този кино материал е от DCS, само че е пуснат от почитание към „ Духа от Киев “. Ако е същински, дано Бог е с него; в случай че е подправен, апелирам се тези като него да са повече “.

Говорител на " Digital Combat Simulator World " (DCS) удостовери в това време пред организация „ Ройтерс, че материалът е от видеоиграта – с други думи не демонстрира „ Духа от Киев “.

Публикуваното от Порошенко видео е остаряло

Петро Порошенко, който бе президент на Украйна от 2014 до 2019 година, разгласява фотография, която би трябвало да изобразява „ Духа от Киев “. В края на предходната седмица Порошенко написа в Туитър, че на фотографията, на която индивидът не може да бъде разпознат, бил точно „ Духът от Киев “ и добави: „ С толкоз мощни бранители Украйна несъмнено ще завоюва “.

Снимката обаче към този момент е била оповестена още преди три години на формалния акаунт на украинското министерство на защитата. На нея водач прави експериментален полет с нова каска. Тъй че даже това да е индивидът, посочен от Порошенко, става дума за един много по-стар кадър.

Какво демонстрира анализът на фотосите?

Междувременно се загатва и името на „ Духа от Киев “, има и фотоси. Някои от потребителите го назовават „ Владимир Абдонов “ и разгласяват разнообразни снимки на един и същи човек. Някои от фотосите несъмнено не са същински – което може да се откри посредством разбор с стратегия за обработка на фотоси. Защото всяка смяна на фотосите оставя избрани следи. В случая това си проличава по емблемата на ръката му и по украинското знаме зад него.

Анализът разкрива и това, че същата фотография е била пусната в мрежата още преди години – само че там водачът е с друга глава, с друга емблема на ръката и без знаме откъм гърба. При деликатно вглеждане в фотографията се вижда и емблемата на самолета – сив кленов лист. Това е признакът, употребен от канадските Военновъздушни сили. Очевидно този знак е бил пропуснат при операцията на фотографията и е удостоверение, че тя е в действителност от Канада. Или най-малкото фонът.

Със същите принадлежности може да се разкрие, че и на тази фотография е била инсталирана друга глава. Оригиналната снимка бе публикувана от генералния щаб на украинската войска. Тя показва починалия матрос Виталий Скакун, който посмъртно е почетен от президента Зеленски с купата „ Герой на Украйна “. Скакун жертвал живота си, с цел да взриви мост и по този начин да спре похода на една съветска танкова колона.

Владимир Абдонов

И кой е въпреки всичко индивидът на фотосите, пробутван за Владимир Абдонов? Монтираното в фотосите лице се оказва на един аржентински юрист от Буенос Айрес, който в това време доста се забавлява в Туитър от това, че ненадейно се е трансформирал в воин.

Колко дееспособна е украинската противовъздушна защита?

В последна сметка нито може изрично да се удостовери, нито изрично да се опровергае, че съществува украински пилот-изтребител, който е същински въздушен ас и е свалил шест съветски самолета. На 34-и февруари украинските военни оповестиха, че са свалили пет съветски самолета и един хеликоптер. Русия пък същия ден разгласи, че е извела от строя противовъздушната защитата и военно-въздушните бази на Украйна.

Факт е единствено следното: доста от свързваните с „ Духа от Киев “ видеа, а и фотографията, са фалшив. Самото украинско министерство на защитата написа на 25 февруари във връзка мита следното: „ Десетки опитни военни водачи, които преди този момент са били в запаса, се връщат в този момент във военновъздушните сили. Кой знае, може някой от тях да е отмъстителят с неговия МиГ-29, виждан толкоз постоянно от украинците “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР