Украинската „СетАгро“ ООД е потенциалният купувач на торовият гигант „Химко“,

...
Украинската „СетАгро“ ООД е потенциалният купувач на торовият гигант „Химко“,
Коментари Харесай

Коледно чудо! Украинска фирма е поредният купувач на Химко

Украинската „ СетАгро “ ООД е евентуалният покупател на торовият колос „ Химко “, научи осведомителна организация BulNews.bg. Наскоро са подписани предварителни съглашения, само че заради нужните вложения в размер на към 20-30 млн. лева за възобновяване на завода, компанията има намерение да направи нескончаем одит, който ще стартира още при започване на новата година. След неговото привършване ще бъде взето и окончателното решение дали завода ще има нови притежатели.
Фирмата вложител „ СетАгро “ ООД има желание да възвърне производството на амоняк и на всички първични материали, които могат да се създават от него. По неофициална информация обаче последните притежатели са изрязали за скрап редица цехове в торовото сдружение. Липсват втора, трета и четвърта линия в завод „ Реформинг” на площадката на сдружението, като към този момент са оживели първа и пета реформингова линия. Няма го и цехът „ Компресия, газ и въздух, демонтирана е и техника в Амонячно произвеждане. Голяма част от изрязания материал е превозен в леярните в Перник, а друга е изнасена в чужбина.
По тази причина сега положението на някогашния торов колос не е положително, защото са разрушени информационни връзки, карбамидни линии и други, което от своя страна изисква започването на напълно нов план. Потенциалните вложители обаче считат, че има смисъл „ Химко “ да се възвърне, тъй като имали пазар за към 50 000 тона амоняк годишно.
Припомняме че през 2016 година, „ Химко “ беше продаден при четвъртия опит за малко над 11.7 млн. лева Сделката с новите притежатели – "Метахим Импекс ", беше финализирана от синдика на предприятието Росица Томова, а парите преведени седмица след търга. Покупката беше финансирана със заем от "Инвестбанк " в размер на 9 млн. евро, като остатъкът от парите трябваше да бъде употребен за оборотни средства за развиването на предприятието от новите притежатели Иван Жиров / който има бизнес със вторични суровини/ и кредитния милионер Георги Пиримов / някогашен началник на банкрутиралата Частна земеделска и капиталова банка през 90-те години на предишния век/. Развитието и високотехнологични мощности обаче по този начин и не се случиха.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР