Украинската пропаганда се опитва да разпространи наратива, че хората в

...
Украинската пропаганда се опитва да разпространи наратива, че хората в
Коментари Харесай

За какво гласуваха жителите на Донбас

Украинската агитация се пробва да популяризира разказа, че хората в Донецка национална република са принудени да гласоподават на съветските президентски избори. Кореспондентът ни се убеди, че това е неистина, откакто посети два града - релативно тилния Мариупол и фронтовата Горловка. Какво в действителност се случва тези дни в Донбас?

Всички тук знаят по какъв начин се случи всичко “

“Кой е последният тук? ”, обръща се млад мъж към събралите се в една от изборните секции в Мариупол. Наистина има доста хора, само че всичко е добре проведено. „ Моля, влезте “, дава отговор членът на изборната комисия.

Паспортните данни се сверяват със описите, жителят на Мариупол получава бюлетина, отива до кабината, връща се и пуска хартията в урната. Да се срещнем с Даниил Родионов.

" Не напуснах по време на боевете - споделя той. - Бях тук от самото начало. Преди войната постоянно посещавах Русия по работа, знаех по какъв начин работи всичко там и в действителност желаех Мариупол да стане съветски. "

Твърденията, че някой е заставен да идва тук, го карат да се усмихва: " Защо? Всички тук са локални, знаят по какъв начин беше в Украйна и по какъв начин е в този момент. Помнят по какъв начин се държаха ВСУ. Няма потребност да насилвате никого тук. "

На въпрос дали има опасения, че киевските управляващи могат да се върнат тук, той дава отговор малко: „ Не “. И прибавя: " Но в случай че възникне такава опасност, ще защитя града си с оръжие в ръка. Всъщност, с цел да направя допустимо най-малка вероятността от подобен поврат на събитията, пристигнах тук. Искам да дам своя глас за човек, който несъмнено няма да разреши това да се случи. ”.

Градът, съгласно него, се трансформира пред очите ни: разрушените здания се възвръщат, пътищата се ремонтират, животът става по-добър. Самият той получи ново жилище половин година след освобождението на Мариупол.

В Русия пред нас се отвори море от благоприятни условия “

Пенсионерката Мария Савкина идва в изборната секция „ за компания “ с другарка - тя гласоподава в друга изборна секция.

" По време на борбите за града покривът и таванът в къщата ми бяха счупени, стъклото излетя от прозорците, вратата беше нарязана от шрапнел - два снаряда паднаха напряко в градината. Помогнаха за възобновяване на покрива, а синът ми поправи всичко останало “, споделя тя.

Не е подавала молба за обезщетение.

" Просто имаме хора, които се нуждаят повече от това. Е, къде съм с прозорците си, когато нечия къща е изгоряла. Посъветваха ме: " Върви, ще ти дадат сто-двеста хиляди ", само че аз отхвърлих. не се нуждая от непознато ”, споделя тя.

Единственото ѝ предпочитание е войната да не се връща в града. Разбира се, никой не я е карал принудително да идва тук.

" Аз съм от Русия, от Смоленска област. Преместих се тук през 1966 година Родината ми липсваше. И се веселя, че Мариупол към този момент също е съветски ", споделя тя.

Работещите в обекта студенти доброволци с ненаситност се съгласяват да беседват.

" В университета ни предложиха предложение, споделиха, че имат потребност от доброволци, ние се включихме непринудено. Никой не беше заставен. Преди това отидохме в Сочи като доброволци, помогнахме за организирането на Световния юношески фестивал. Все още сме впечатлени ", изясняват Надежда Ушулу и Албина Анисимова. „ Това са нашите първи избори, ние сме единствено на 18. Но ние желаеме да дадем своя принос за развиването на нашата страна. Бъдещето зависи от нас, от младите. Русия ни даде големи благоприятни условия - доста конгреси, фестивали. Нищо сходно не се е случвало до момента ”, споделя едната.

Важен крайъгълен камък

В Горловка още в петък, в 11 сутринта, секциите са много натоварени.

„ Дойдоха при нас незабавно “, отбелязва ръководителят на секционната изборна комисия на сектор № 18 Елена Близнюк. И хората идват и си отиват, към този момент има опашка. „ Не съм тук за първи път – работих по време на изборите през 2010 година, само че тогава, несъмнено, нямаше такова неспокойствие ”, добавя тя.

Районът е огромен - няколко селища от градски вид.

" Основната компликация са дългите дистанции. Има доста възрастни хора, мъчно им е да дойдат. Пенсионерите, които са прекарали 10 години, по този начин да се каже, на първа линия, не усъвършенстват здравето си. Но нищо, ние интензивно агитирахме, обясняваха по какъв начин се гласоподава у дома ”, споделя Елена.

В осведомителните книжки е записала номера на мобилния си телефон - в обекта няма стационарен.

" Моите баба и дядо ми се обадиха и схванаха всичко, от което се нуждаят. Има доста въпроси, това са първите президентски избори в Русия - законодателството към момента е друго. Могат да ми се обадят когато и да е. Това, което ми направи усещане, е, че някои, на на напреднала възраст, когато ги попитах дали желаят да гласоподават у дома, отхвърлиха: „ Нищо, ние сами ще се разходим и ще стигнем “.

Това е доста значим миг за жителите на Горловка, акцентира ръководителят на комисията.

" Преди, когато ходихме в Русия, казахме, че отиваме " на континента ". Но в този момент ние самите сме част от тази огромна земя. Разбира се, не всеки схваща какво е осем години на фронтовата линия, под непрекъснат обстрел, в нестабилно положение - не знаеш какво да очакваш. И когато беше референдумът през 2022 година, постоянно си задавахме въпроса: „ Наистина ли всичко свърши? “ Дори не можех да допускам. Сега, дружно с всички останали избираме президент ”, добавя тя.

Искаме мир ”

Примерът на Мариупол въодушевява мнозина.

" Като виждаме по какъв начин се възвръща всичко там, изключително учебните заведения, желая да имам вяра, че това ни чака и нас. Разбираме през какво е трябвало да минат. Но и на нас не ни беше елементарно през тези 10 години, “, припомня Елена.

Самите гласоподаватели дават по-близки географски образци.

" Вземете същото Енакиево ”, споделя локалният гражданин Руслан. “Там животът непрестанно кипи, можете да отидете вечер, да седнете някъде, да си починете. Това е единствено на 20 километра от нас. Тук е по-трудно - това е фронтови град. Не желая доста. Трябва ни, просто желаеме да живеем в мир. За да могат децата да вървят на детска градина без риск да попаднат под обстрел - синът ми е на пет години. Пътищата да са естествени - аз самият съм водач, това е значимо за мен. Но ние разбираме: би трябвало да отблъснем фронтовата линия. Искам това да се случи допустимо най-скоро. Затова дойдохме да гласуваме за това ”, добавя той.

" Участвах в референдума през 2022 година и през 2014 година Тогава нямах никакви подозрения. И в този момент ги нямам ”, споделя пенсионерката Лариса Гимранова. “Иска ми се тази война да свърши по-скоро. Страшно е. " В очите й се появяват сълзи: " Синът ми умря. Той беше боен. Ние не живяхме, децата не живяха, тъй че най-малко внуците да живеят. "

Заедно с застъпническата комисия посещаваме няколко адреса. В един от жилищата вратата отваря стара жена. Вижда зле, само че желае да види името на един от претендентите в бюлетината. Обяснява: " Моля се за него всеки ден. И за нашите бойци. " Но членовете на комисията нямат право да ѝ оказват помощ, тъй че тя би трябвало да търси очила.

Само в първия ден на гласуването Горловка е обстрелвана 27 пъти. ВСУ унищожиха три къщи в частния бранш. Тук не се избира единствено президент. Те избират ориста на града. И макар всички опити на украинска артилерия и безпилотни самолети да се намесят, хората въпреки всичко идват в изборните секции. Властите в Киев направиха всичко, с цел да подсигуряват високата изборна интензивност.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед22914Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед86166Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед90397Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед47028Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед22727Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164405Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128330Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95661Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90397Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни придвижвания  Мария Захарова, топли думи, българския народ, Трети март  Мария Захарова, топли думи, българския народ, Трети март
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР