Украинската прокуратура започва разследване срещу говорителя на руското външно министерство

...
Украинската прокуратура започва разследване срещу говорителя на руското външно министерство
Коментари Харесай

Главният прокурор на Украйна разследва Захарова и още 60 висши военни и политици

Украинската прокуратура стартира следствие против представителя на съветското външно министерство Мария Захарова и още 60 висши военни и политици. Това съобщи в изявление за обвинител номер едно в Киев Ирина Венедиктова. Според нея те би трябвало да дават отговор за военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Над 1000 случая на военни закононарушения, закононарушения против човечеството и нарушение на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ще проверява прокуратурата в Киев. Сред обвинените са артистите Олег Газманов и Николай Басков, телевизионни водещи, даже режисьорът Никита Михалков.

„ Имаме над 60 обвинени, в това число Мария Захарова. Тези които са нарушили закона, ще бъдат осъдени. В продължение на дълъг интервал от време, те способстваха за тази война. За нападателната, брутална война”, изясни Венедиктова.

Дали Владимир Путин ще бъде изправен пред Военния арбитражен съд в Хага е въпрос, на който украинската прокуратура няма еднопосочен отговор. Отрича обаче всяко обвиняване в шовинизъм или нацизъм.

„ Правим всичко допустимо с нашите интернационалните сътрудници, да разработим механизъм, който да е съвременен и ефикасен. В най-скоро време ще забележим резултата”, сподели още украинският прокурор.

Междувременно стана ясно, че следственият комитет на Русия пък проверява на собствен ред всички сходни обвинявания на украинската страна.

Венедиктова не отхвърля, че войната ражда и закононарушения като мародерствата. Въпреки фрагментите на саморазправи с мародери, е безапелационна - законът важи за всички. А при наложителна готовност на мъжете сред 18 и 60 години, значително обвинители са заменили тогата с оръжие.

„ Сега не е елементарно, само че работим. Във време на война имаме специфични пълномощия. В някои региони няма съд и съдии и по тази причина ние поемам част от тези отговорности. Това ни кара да работим от изгрев да залез”, добави тя.

По данни на прокуратурата в Украйна, близо 100 деца са изгубили живота си от началото на войната до момента.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР