Украинската посланичка Олеся Илашчук е искала да напусне храм Свети

...
Украинската посланичка Олеся Илашчук е искала да напусне храм Свети
Коментари Харесай

Конфликт по време на поклонението пред Неофит : Украинската посланичка искала да напусне заради Митрофанова

Украинската посланичка Олеся Илашчук е желала да напусне храм " Свети Александър Невски " поради наличието на съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Всичко обаче минало безшумно и без проблеми - това описа пред БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи " в църквата нещата се успокояват ".

" Вчера всички чакаха да стане скандал в църквата, само че доста рядко такива може да се получат непосредствено. Имаше дребен спор, в който украинската посланичка беше малко ядосана, тъй като присътваше съветската посланичка. Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, само че всичко мина безшумно и никой не видя дори, че има подобен проблем. Укротихме нещата и всичко мина обикновено, посредством и на нея (бел. ред.: Илашчук), тъй като тя разбра, че в такива моменти не би трябвало да има дрязги ", описа той.

" Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на разнообразни маси ", посочи Велинов по проблема с двете посланички.

Той благодари на всички участници в организацията на поклонението, шествието и погребението и отговори на част от рецензиите. " Това невиждано шествие за мен беше наслаждение да го виждам ", означи Велинов.

Критики имало за това, че не са обезпечени коне за тегленето на лафета, на който бе положен ковчегът с тленните остатъци на патриарх Неофит.

" Не че трябваше с каляска да се тегли, само че в този миг единствено коне ми оставаше да диря. Откъде да ги намеря? От цирка ли трябваше да ги взема?! Така стана по-добре, тъй като той беше герой и заслужаваше армията да го съпровожда. Връзката с цар Борис Трети пристигна през гвардейците, за които момчета това беше горделивост ", изясни още началникът на протокола на Светия Синод.

По думите му патриархът е желал да види по какъв начин един от различен застават президент, министър председател, вицепремиер:

" Ако можеше да го види... това беше неговата фантазия. Защо да нямаме тази добрина на патриарха?! Всички държавни институции се включиха в организацията на цялото това шествие. Всички положихме вътрешен възторг всеки да помогне с нещо. Това, което в този момент стана, беше с напъните на всички българи. Нямаше друго какво да се направи ".

Критики имало и поради огражданията, само че по думите на Велинов е било невероятно да се провежда шествие без тях. " Много хора бяха афектирани, че не давахме да се носят цветя, само че мястото беше доста тясно. Може да сме позволили някои неточности - посрещаш делегации, изпращаш държавни лица. Но дублирам, че по този начин дружно не съм виждал представителите на държавни институции ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР