Украинската офанзива по линията на фронта продължава, а ВСУ изглежда

...
Украинската офанзива по линията на фронта продължава, а ВСУ изглежда
Коментари Харесай

Контранастъплението на ВСУ продължава, регистриран е 20-километров пробив между Лиман и Купянск. - Свят

Украинската атака по линията на фронта продължава, а ВСУ наподобява да са пробили съветската защита в ъгъла, където се срещат Харковска, Донецка и Луганска области, разяснява в анализ на картата на военните дейности в Украйна съветското издание „ Медуза “.

на военните дейности в Украйна, а също по този начин записва и вредите, които съветската войска е нанесла на Украйна. Картата е формирана единствено благодарение на авансово оповестени в отворени източници (обикновено в обществените мрежи) фото и видео материали, прецизират от изданието с ангажимента, че нямат опция да наблюдават събитията в действително време и актуализират материала със забавяне – приблизително към два дни по отношение на обстановката на фронта. Последните данни са настоящи към 15:10 часа по московско време в събота.

Според разбора на „ Медуза “ украинската атака в североизточната част на страната, която стартира на 6 септември, продължава. Руската войска не е съумяла да спре Въоръжените сили на Украйна на границата на реките Оскол и Северски Донец преди седмица, а в този момент украинските сили са намерили откриха едва място в новата отбранителна линия.

След форсирането на Северски Донец въоръжените сили на Украйна не съумяха да щурмуват главния укрепен регион на съветската войска в Лиман (руското командване трансферира там резерви). Засега няма прогрес от украинския плацдарм на река Оскол в Купянск.

Между Лиман и Купянск обаче е осъществен пробив. От предмостията в Святогорск и покрай град Оскол въоръжените сили на Украйна са минали в нахлуване, заемайки Яцковка (потвърдено с видео) а, съгласно съветските военни репортери, украинците са напреднали на 20 километра на изток, до село Редкодуб (визуално удостоверение за пробива към момента не е получено). Ясно е, че тук настъпват огромни украински сили: въоръжените сили на Украйна съумяха да трансферират тежка техника и артилерия на източния бряг на Северски Донец и Оскол.

Планът на украинското командване към момента не е изцяло явен.

Има и по-малко упорит вид – украинците да се опитат да обкръжат Лиман с удар от региона на Редкодуб (или да принудят съветските войски да правят отстъпка от него), с цел да продължат настъплението по Северски Донец към Кременная и Северодонецк в Луганска област.

По-амбициозният проект е да се удари първо по река Оскол, с цел да се отхвърлен съветските войски от Боровая и Купянск, а по-късно по град Сватово в Луганска област, който е привързан с цялото доставяне на съветските войски в това направление, и по-нататък към Старобелск. В бъдеще сходно нахлуване може да разреши на въоръжените сили на Украйна да срутен съветската защита и да доближат фронтовата линия от 23 февруари в региона на Луганск. Но тук рисковете са огромни: самите украински войски ще се откъснат от базите си за доставяне, а съветската формация в Лиман ще останат в техния гръб.

Друго (но по-мащабно) нахлуване на Въоръжените сили на Украйна в региона на Луганск е на другия, десния бряг на Северски Донец. Украинските войски се пробват да пробият по най-краткия път непосредствено към Лисичанск. Вече е окупирано село Белогоривка, което стана първото освободено населено място в Луганска област (има видеопотвърждение за това).

Южно от Белогоровка настъплението на ЧВК Вагнер продължава, като че ли нищо не се е случило. Наемниците са се насочили непосредствено към покрайнините на Бахмут, който е значим център на украинската защита в Донбас. ЧВК води улични боеве с украински бранители в рамките на прилежащия град Соледар.

Украинските въоръжени сили не престават да се пробват да настъпят в югозападната част на окупираните територии, макар че до момента са постигнали единствено стеснен триумф там с цената на огромни загуби. През миналата седмица украинските сили съумяха да разширят в допълнение своя плацдарм на река Ингулец покрай Сухой Ставок. В същото време тук - както и в други браншове на Херсонския фронт, да вземем за пример в региона на село Правдино - те търпят тежки (документирани) загуби.

Вероятно украинското командване чака Въоръжените сили на РФ да бъдат евакуирани от Херсон под натиска на Въоръжените сили на Украйна, защото те не престават да изпитват компликации при снабдяването на групировката си през Днепър. Руските военни инженери обаче не се отхвърлят от опитите си да възстановят мостовете през Днепър в Нова Каховка и строят нови фериботни преходи в Херсонска област.

демонстрират скорошни събития, сивите точки демонстрират по-ранни събития. Черното демонстрира приблизителната линия на контакт към датата на актуализиране; алените и сините квадратчета съставляват регионите, окупирани (от началото на септември) от съветски и украински. За първи път на картата са показани териториите, следени от съветски и украински сили, и приблизителната линия на прикосновение сред тях.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР