Украинската национална газова компания обяви, че холандски съд е одобрил

...
Украинската национална газова компания обяви, че холандски съд е одобрил
Коментари Харесай

Украйна запорира активи на „Газпром“

Украинската национална газова компания разгласи, че холандски съд е одобрил запориране на акции на „ Газпром “ в подразделения на съветската компания в страната, като стъпка за събирането на $2,6 милиарда присъдени от интернационален арбитраж. Това става, откакто предходната седмица „ Нафтогаз “ запорира в Швейцария акции на „ Газпром “ в „ Северен поток “ - газопровод по дъното на Балтийско море, доставящ съветски газ в Германия, при използване на решение на Стокхолмския трибунал.

„ Холандски съд утвърди настояването “ за запор на акции и задължения, притежавани от дъщерни компании на „ Газпром “ предходната седмица, се показва в известие на „ Нафтогаз “. В него се показва, че акциите и задълженията не могат да бъдат прехвърляни без утвърждение на съд.

„ Нафтогаз “ показва, че шест от 7-те дъщерни компании на „ Газпром “ в Холандия отказали да сътрудничат на съдия-изпълнителите, само че това не оказвало въздействие на валидността на запора.

Тъй като „ Газпром “ отхвърля да одобри решението на арбитража от февруари за погашение на $2,6 милиарда, украинската компания се обърна към съдилища в разнообразни страни, които да замразят активи на съветската компания за да я принуди към спазването му.

В разногласието „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ взаимно желаеха една от друга десетки милиарди евро по 10-годишен контракт, подписан от Украйна през 2009 година, откакто съветската компания спря доставките в средата на зимата. „ Газпром “ увеличи цените за „ Нафтогаз “ след съветската анексия на Крим през 2014 година и се опита да наложи клаузи, с които украинската компания би трябвало да заплаща за минимално количество газ, даже когато не е доставен.

Руската компания апелира решението на арбитражния съд за $2,56 милиарда, само че „ Нафтогаз “ счита, че то е използвано. „ Газпром “ отхвърля и да възобнови доставките за „ Нафтогаз “, както постанови съдът. Русия се пробва от години да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа, в това число със „ Северен поток “ и „ Турски поток “, съобщи БНР.

В същото време Европейски Съюз усилва натиска над Русия, с цел да обезпечи транзитиране на избрани количества на газ през Украйна, като немският канцлер Ангела Меркел сложи въпроса при визитата си в Русия предишния месец, до момента в който продължава работата по удвояване на потенциала на „ Северен поток “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР