Украинската икономика се е свила с 30 процента през първите

...
Украинската икономика се е свила с 30 процента през първите
Коментари Харесай

Украинската икономика се е свила с 30% през първите 3 тримесечия на 2022 г.

Украинската стопанска система се е свила с 30 % през първите три тримесечия на 2022 година по отношение на същия интервал на предходната година значително поради съветската инвазия, преде Ройтерс, като се базира на известие на украинското министерство на стопанската система.

Лошото време през септември понижи темпото на събирането на реколтата и това също изигра роля в свиването на стопанската система, както и спиранията в снабдяването от АЕЦ Запорожие, предава Българска телеграфна агенция.

Износът през септември е повишен с 23 % по отношение на август, като това е най-високото равнище от началото на войната през август. До огромна степен това се дължи на контрактуваната с интернационално ходатайство договорка за доставка на зърно от украински черноморски пристанища.

" Ситуацията на фронта през септември се усъвършенства, само че врагът продължава да обстрелва украинската територия, което слага под напън бизнес климата и логистиката ", споделя министерството.

" В допълнение разрушенията на индустриални предприятия, инфраструктура и жилищни здания, както и несигурността какъв брой дълго ще продължи войната, спъват развиването и отсрочват възобновяване ", добавя ведомството.

През юли украинската Централна банка сподели, че стопанската система може да се свие с една трета през 2022 година и се чака да нарасне сред 5 и 6 % през 2023 година и 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР