Украинската държавна ядрена компания Енергоатом предупреди, че има риск нивото

...
Украинската държавна ядрена компания Енергоатом предупреди, че има риск нивото
Коментари Харесай

Украйна предупреди: Радиацията около Чернобил може да се повиши

Украинската държавна нуклеарна компания " Енергоатом " предизвести, че има риск равнището на радиация към завзетата от съветските сили Чернобилска атомна електроцентрала да се покачат, тъй като системите ѝ за наблюдаване на радиацията и и за сигнали за горски пожари в региона не работят, съобщи Ройтерс.

Малко след началото на нашествието на 24 февруари съветските войски откриха надзор над територията към някогашната атомна електроцентрала, трансформирала се през 1986 година в сцена на най-тежката нуклеарна повреда в международната история. В резултат на това системата за наблюдаване на нивата на радиация в по този начин наречената 30-километрова зона на отчуждение в горите към централата сега не работи, съобщи " Енергоатом ".

" Няма данни за настоящото положение на радиационното замърсяване на околната среда в зоната на отчуждение, което прави невероятно да се реагира съответно при закани ", добави компанията.

Тя уточни, че сезонните горски пожари, които пораждат най-често напролет и лятото, съставляват особена опасност, защото противопожарната работа в зоната не е в положение да работи.

" Радиационните нива в зоната на отчуждение и отвън нея, включително освен в Украйна, само че и в други страни, може доста да се влошат ", съобщи " Енергоатом ".

Въпреки наличието на съветските войски украинският личен състав на оборудванията за нуклеарни боклуци в Чернобил продължава да работи. Той остана на промяна макар опасенията, че чиновниците към този момент са преуморени и изнемогват от безсилие поради невъзможността на тяхно място да пристигна нова промяна служащи. Вчера нуклеарната организация на Организация на обединените нации заяви, че е била осъществена ротация на личния състав, което е разрешило на част от чиновниците от предходната промяна най-сетне да си тръгнат.
ТЕМА преди 16 минути 265 преди 60 минути 393 преди 2 часа 686
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР