Украинската армия започва контраофанзива срещу руските сили “в няколко оперативни

...
Украинската армия започва контраофанзива срещу руските сили “в няколко оперативни
Коментари Харесай

Украйна започва контраофанзива срещу руските сили

Украинската войска стартира контраатака против съветските сили “в няколко оперативни области “, разгласи съветникът на украинския президент Михаил Подоляк в Twetter.

“Това коренно трансформира настройките на страните “, добави той, без да дава повече детайлности.

Във ежедневната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се приказва за “високата активност на бойните дейности “, само че не сподели къде сраженията са били най-тежки. На този декор се усилва и броя на починалите след русото навлизане в Украйна на 24 февруари.

Спешната здравна помощ в Харковска област оповестява за минимум 500 цивилни поданици на Харков, които са убити. Това е вторият по огромни град в страната, който бе подложен на тежки бомбардировки от Русия, макар че рускоговорящите в него са голямо болшинство.

Украйна оповестява за 103 деца, които са убити до момента във войната. Руските сили са нанесли удари по над 400 образователни заведения и 59 от тях са разрушени.

В Чернигов, който съумява да удържа на съветските офанзиви през цялото време на войната, няма електричество. Губернаторът на Чернигов Вячеслав Чаус сподели, че въоръжените сили на Украйна работят “мощно и всеки час нанасят мощни удари на съветския зложелател “.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи по-рано, че мирните договаряния с Русия стартират да “звучат по-реалистично, само че към момента е належащо време” за реализиране на пробив. В последното си видеообръщение във Фейсбук той разяснява, че за успеха над Русия ще са нужни напъните на всички украински жители.

Украинският договарящ Михайло Подоляк съобщи, че по време на договарянията е имало “фундаментални противоречия”, само че “със сигурност има място за компромис”.

Русия продължава да оказва напън върху Украйна публично да се откаже от желанието си в миналото да се причисли към НАТО и публично да признае отцепническите провинции Донецк, Луганск и Крим.

Във вторник украинските управляващи показаха вяра, че войната може да завърши по-рано от предстоящото, евентуално до май, като обявиха, че Москва може да се помири с неуспеха си да наложи ново държавно управление със мощ.

“Срещите не престават. Информиран съм, че позициите по време на договарянията към този момент звучат по-реалистично. Но към момента е належащо време решенията да бъдат в полза на Украйна”, сподели Зеленски във видеообръщение.

Като намек за вероятен компромис, Зеленски сподели по-рано, че Украйна е подготвена да одобри гаранции за сигурност от Запада, които да компенсират възможен отвод от присъединение към НАТО.

Москва преглежда всяко бъдещо участие на Украйна в НАТО като опасност и изиска гаранции, че в никакъв случай няма да се причисли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че е прекомерно рано да се предвижда прогрес в договарянията.

“Работата е сложна и в актуалната обстановка самият факт, че (преговорите) не престават, евентуално е позитивен “, разяснява Песков. Русия назовава дейностите си “специална военна операция” за демилитаризиране и “денацификация” на Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще направи първото си посещаване в Европа, откогато Русия нахлу в Украйна, с цел да разиска рецесията със съдружниците от НАТО идната седмица, заяви Белият дом. Байдън ще участва на среща на водачите на НАТО в Брюксел на 24 март.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР