Украинската армия съобщи, че си е върнала ключовия град Макаров

...
Украинската армия съобщи, че си е върнала ключовия град Макаров
Коментари Харесай

Ден 27: Русия засили въздушните нападения, Украйна си върна предградие на Киев |

Украинската войска заяви, че си е върнала основния град Макаров покрай Киев в 27-ия ден от началото на войната. В същото време Русия ускори въздушните си набези и завзе сухопътен кулоар към Кримския полуостров, блокирайки украинския достъп до Азовско море. Владимир Путин е притиснат до стената - разгласи американският президент Джо Байдън, само че предизвести, че в тази обстановка има ясни признаци, че съветският президент може да прибегне до потреблението на химически и биологически оръжия в Украйна.

Макаров

Рано сутринта във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че след яростна битка украинската войска е изтласкала съветските сили от града, ситуиран на към 60 км западно от столицата Киев. " Благодарение на героичните дейности на нашите бранители над град Макаров беше повдигнат държавният байрак на Украйна, врагът беше отритнат ", написа на страницата си във Фейсбук.

Твърдението идва три дни след съветска минометна офанзива против града, при която съгласно локалната полиция са починали седем души.

Възвърнатата територия разрешава на украинските сили да си върнат контрола над основна автомагистрала на запад и да блокират съветските войски да обкръжат Киев от северозапад, написа АП.

Но Министерството на защитата на Украйна заяви, че съветските сили, които се борят при Киев, са съумели отчасти да завладяват други северозападни покрайнини - Буча, Гостомел и Ирпен, някои от които са били атакувани съвсем от момента на нахлуването на съветските военни в края на предишния месец.

Русия ускорява въздушните набези

Анонимен почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати, представен от АП, споделя, че през последните два дни Русия е нараснала броя на въздушните набези, като е направила до 300 за последните 24 часа, и е изстреляла повече от 1100 ракети по Украйна от началото на нашествието. Би Би Си също осведоми за нараствания брой на въздушните набези през последното денонощие, като се базира на украински военни.

Силите на съветския президент все по-често концентрират въздушната си мощност и артилерията си върху украинските градове и живеещите в тях цивилни - написа още АП.

Мариупол

След като Москва поиска Украйна да съобщи обсадения от нея бедстващ морски град, в подмяна на което даде обещание да разреши на цивилните да го напущат, украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че страната му в никакъв случай няма да се подчини на ултиматуми. Той още веднъж прикани за директни договаряния с президента Путин " във всевъзможен формат " за преустановяване на спора.

Цивилните, които се пробват да избягат от размирния южен пристанищен център Мариупол, описват пред АП, че са бягали през улични престрелки и около непогребани трупове, до момента в който непрекъснатата съветска бомбардировка се е опитвала да унищожи града.

В Мариупол, където връзките са прекратени, придвижването е лимитирано, а доста от жителите се крият, ориста на хората, намиращи се в учебното заведение по изкуства, изравнено със земята в неделя, и в театъра, който беше взривен четири дни по-рано, е неразбираема. Смята се, че повече от 1300 души са се укривали в театъра, а 400 са били в учебното заведение по изкуствата.

Разположен на Азовско море, Мариупол е основна цел, която е обсадена от повече от три седмици и е очевидец на едни от най-тежките премеждия по време на войната.

Азовско море

Генщабът на Украйна заяви, че съветските войски са завзели сухопътен кулоар към Кримския полуостров и блокират достъпа на Украйна към Азовско море.

Украинските военни настояват, че съветските сили са изгубили " нападателен капацитет " и са принудени да приканват подкрепления от цяла Русия, които да бъдат ситуирани в Украйна. " Необратимите " загуби са принудили Москва да анулира плануваното освобождение на офицери и редови бойци от армията - твърди още Генщабът, а също - че единствено в понеделник в сражения са починали към 300 съветски бойци.

Тази информация също няма без значение удостоверение.

Зеленски

Във видеообръщение в понеделник вечерта украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че въпреки руснаците да са се опитвали да напредват " постепенно ", до момента напъните им са били отблъснати, а силите им - " сдържани ". Зеленски твърди, че още един съветски аероплан е бил свален от украинските сили в Харковска област. Говорейки за съветските водачи на военни самолети, той съобщи: " Те несъмнено имат дупка вместо сърце. Вместо душа. Вместо всичко, което прави хората хора. " Той приветства хората, оказали отпор на Русия и добави: " Няма потребност да организираме опозиция. Съпротивата е част от душата на украинците. "

Байдън

Американският президент предизвести, че Путин е " притиснат до стената ", което увеличва вероятността той да прибегне до химически или биологични оръжия. По време на бизнес кръгла маса във Вашингтон Джо Байдън добави, че има " явен знак " за това и изясни: Русия може да употребява погрешни изказвания за химически оръжия в Украйна, с цел да оправдае личното си потребление на такива в Украйна. По-рано през март съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан предизвести, че Москва ще се сблъска с последствия, в случай че разположи химически или биологични оръжия в Украйна.

Взривни устройства

Към 21 март на минимум 82 525 кв. км от територията на Украйна има взривни устройства, заяви в понеделник Асоциацията на сапьорите на Украйна. В обявата си във Фейсбук тя съобщи, че към този момент смята тези елементи от земята за " рискови територии ". Тя не загатва каква част от сухопътната територия е била класифицирана като съдържаща взривни устройства преди съветската инвазия на 24 февруари.

Информацията е изчислена благодарение на програмен продукт за геоинформация взаимно с украинския оператор за противоминни дейности Demining Solutions. Тези калкулации са предварителни.

Руските медии длъжни да назовават Meta " екстремистка "

откакто в понеделник московският съд разгласи за такава компанията майка на Фейсбук и забрани Фейсбук и Instagram. Забраната не се отнася за WhatsApp. Според съветската Федерална работа за контрол на известията, осведомителните технологии и средствата за всеобщо осведомление, известна още като Роскомнадзор, това название към този момент би трябвало да се показва всякога, когато Мета се загатва в медиите. Подобни правила се ползват за " Ислямска страна " или организации, свързани с съветския опозиционен водач Алексей Навални.

Фейсбук е блокирана в Русия от 4 март.

Украински публицисти задържани в Мелитопол

Руски войски са арестували публицисти на локално издание в Запорожката област на Украйна и са блокирали уеб страницата му, заяви новинарският уебсайт Ostro. Според Ostro няколко публицисти от вестник " Мелитополски видмости " са били задържани и отведени на незнайно място от въоръжени мъже.

" Въоръжени лица влязоха в домовете на публицистите от вестник " Мелитополски видмости " Олга Олховска и Любов Чайка, издателя Михайло Кумок и редактора на копия Евгения Борян. Арестуваха ги и ги водиха в незнайна посока ", цитира уеб сайтът други публицисти от вестника.

Представители на медийния холдинг MV, който е притежател на " Мелитополски видмости ", приканиха украинското управление и интернационалната общественост да оказват помощ за освобождението на сътрудниците им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР