Украинската армия обвини Русия, че е взривила язовира Нова Каховка

...
Украинската армия обвини Русия, че е взривила язовира Нова Каховка
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия, че е взривила язовир Нова Каховка край Херсон

Украинската войска упрекна Русия, че е взривила язовира Нова Каховка на река Днепър и прикани хората, живеещи надолу по течението, да се изтеглят пред лицето на пагубните наводнения.

Тъй като в обществените медии се разпространиха въздушни фрагменти, показващи отмиване на по-голямата част от язовирната стена и голям прилив на вода, насочващ се надолу по течението, Южното оперативно командване на армията разгласява обява във Фейсбук, обвинявайки „ съветските окупационни войски “ за взривяването на водноелектрическата стена.

„ В момента се дефинират мащабът на разрушението, скоростта и размерът на водата, както и евентуалните зони на наводнение “, се споделя в изказването.

Във вторник сутринта президентът Володимир Зеленски сподели, че ще организира изключително съвещание след бедствието.

Александър Прокудин, ръководителят на Херсонска област, разгласява видео в Telegram, в което споделя, че вследствие на повредата на язовир Нова Каховка „ водата ще доближи сериозно равнище след 5 часа “ и че е почнала евакуация. Руската държавна медийна организация ТАСС цитира службите за незабавна помощ, съгласно които 80 обитаеми места може да бъдат наранени.

Антон Геращенко, консултант на министъра на вътрешните работи на Украйна, също разгласява известие в Telegram за докладваната детонация, обвинявайки Русия, че стои зад нея.

Владимир Леонтиев, началник на окупираната от Русия администрация на град Нова Каховка, на южния бряг на Днепър, в началото отхвърли, че язовирът е бил взривен, съгласно организация Риа Новости, само че по-късно беше обявено, че той удостовери, че е имало „ вреди “ и упрекват за това обстрела. Агенция ТАСС цитира формален източник, потвърждаващ сриването на язовирната стена.

Районите, които са най-застрашени от наводнения, са островите по течението на Днепър надолу по течението на Нова Каховка и огромна част от държания от Русия ляв бряг в Южен Херсон. По-ранно моделиране на сходно злополучие допуска, че град Херсон няма да поеме тежестта на наводнението, само че пристанището, доковете и остров в южната част на града евентуално ще бъдат наводнени. Не е ясно какъв брой хора ще изгубят домовете си.

Може да има още два трагични странични резултата, Запорожката атомна електроцентрала нагоре по течението може да загуби достъп до вода за изстудяване, защото резервоарът се оттича, и водоснабдяването на Крим също може да бъде съществено наранено.

Подкрепен от Москва чиновник в Запорожка област беше представен от съветска осведомителна организация, че към момента няма „ сериозна заплаха “ за централата.

Язовирът, план на руската власт, е приключен през 1956 година и е висок 30 метра, задържайки голям контейнер от 18 милиона кубически метра вода. Намира се на към 20 благи нагоре по течението от следения от Украйна Херсон, само че моделирането допуска, че в случай че се срути, наводненията ще обиден островите в делтата на река Днепър и южния бряг, следен от Русия.

Зеленски предизвести предишния ноември, че Русия възнамерява да взриви структурата от две благи и че това би предизвикало „ огромно злополучие “, засягащо хората, живеещи надолу по течението, рискувайки да отмие островите в делтата на Днепър и домовете в ниско разположената земя от южната страна на реката.

Взривяването на язовир може да се смята за военно закононарушение, съгласно Женевските конвенции, в случай че „ може да аргументи освобождение на рискови сили и следващи тежки загуби измежду цивилното население “ и резултатите от огромно изпускане на вода върху хора и домове остават към този момент рисково, само че нестабилно.

Украинското военно разузнаване също предизвести през ноември, че Русия е направила главните минни работи още през април 2022 година, само че предизвести, че шлюзовете и опорите на язовира са били в допълнение готови през ноември, когато украинските сили се приближиха до Херсон. „ Сега всички по света би трябвало да работят мощно и бързо, с цел да предотвратят нова съветска терористична офанзива “, сподели Зеленски тогава.

Военното разузнаване на страната също сподели през ноември, че „ десетки украински селища, в това число Херсон “ могат да бъдат наранени от пробив и че „ мащабът на екологичната злополука ще надвиши границите на Украйна и ще засегне целия Черноморски район “.

Мостът над язовира беше един от единствено двата пропускателни пункта над Днепър на юг от град Запорожие преди войната. Другият, пътният мост Антонивски при Херсон, беше опустошен през ноември от отстъпващите руснаци и съветските снайперисти се прицелват във всеки, който се задържа на брега покрай оставащата част на моста.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР