Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск

...
Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск
Коментари Харесай

70 селища в Курска област – под украински контрол

Украинската войска управлява повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва надълбоко в територията на Русия, разгласи президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контрастност с изказванията от съветска страна по-рано през днешния ден, че нахлуването, почнало тъкмо преди седмица, към този момент е овладяно от пристигналите подкрепления.

Зеленски помести в обществените мрежи отчета, показан му по видеоконферентна връзка от Главнокомандващия военачалник Олександър Сирски.

„ Днес нашите войски напреднаха на обособени посоки с 1 до 3 км. Овладени бяха 40 квадратни километра. Към днешна дата под наш надзор се намират 74 обитаеми пункта. Боевете се водят по целия фронт. Въпреки високата активност на бойните дейности, обстановката е под надзор. Продължаваме интервенцията “.

Вчера Сирски разгласи, че войските му са овладели 1000 квадратни километра съветска територия. Днес представител на украинското външно министерство изясни, че Украйна не желае да анексира съветски земи, а единствено да отбрани от обстрел своята Сумска област и да попречи на Москва да праща подкрепления в Донбас.

Украинските изказвания надвишават признанията на самите руснаци. Вчера шефът на Курска област Алексей Смирнов заяви, че съперникът е овладял 28 селища, като е навлязъл на 12 км дълбочина и 40 км широчина на съветска територия.

Вчера и през днешния ден съветското министерство на защитата оповестява за „ сполучливо “ секване на опити за пробив на украински бронирани колони край села, отстоящи на 26-28 км от границата.

Говорителят на украинската войска Дмитро Лиховий пък съобщи пред електронното издание „ Политико “ (Politico), че съветският президент Владимир Путин е преместил някои войски от Украйна в районите на Курск и Белгород за отбранителни цели. Той обаче означи, че става въпроса за „ относително дребен “ брой единици, в началото наети в районите на Запорожие и Херсон.

Министърът на защитата на Литва Лауринас Кашунас съобщи от своя страна, че Русия реалокира войски от своя балтийски ексклав Калининград в южната област Курск – мястото на невиждано украинско трансгранично навлизане, съобщи Ройтерс.

Каунас направи това изказване по време на среща с президента Володимир Зеленски в Киев, демонстрира видео, оповестено в акаунта на украинския водач в Telegram.

Междувременно Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че Вашингтон не е забъркан по никакъв метод в планирането и подготовката на украинското навлизане в съветската Курска област.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък заяви, че е разискал интервенцията на съветска земя с Европейския висш представител по външната политика Жозеп Борел. Предмет на диалога са били и производството и доставката на оръжие за Киев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР