Украинската агенция за ядрена енергия съобщи, че е привела последния

...
Украинската агенция за ядрена енергия съобщи, че е привела последния
Коментари Харесай

Приведоха в режим на „студено изключване“ и последния реактор на АЕЦ „Запорожие“

Украинската организация за нуклеарна сила заяви, че е привела последния работещ реактор в най-голямата атомна електроцентрала в Европа в " студено изключване " - защитна мярка за сигурност, защото пагубно наводняване от сриването на близкия язовир заплашва водоснабдяването на оборудването.

Пет от шестте реактора в Запорожската атомна електроцентрала, която е окупирана от съветските сили, към този момент са в режим на студено прекъсване, с цел да се спре реакцията на нуклеарно разделяне и генерирането на топлота и налягане.

Украинската организация за нуклеарна сила " Енергоатом " съобщи в изказване късно в петък, че няма " директна опасност " за Запорожската централа заради скъсването на язовир " Каховка " по-надолу по течението на река Днепър, което принуди хиляди хора да се спасят от наводненията и също по този начин внезапно понижи равнището на водата в резервоара, употребен за изстудяване на оборудването.

Последният реактор беше спрян в четвъртък, оповестиха от " Енергоатом ", като прибавиха, че измежду другите фактори за решението е и обстрелът наоколо до обекта , който е развалил въздушните линии, свързващи централата с енергийната система на Украйна.

При прекъсване на всички нуклеарни реакции температурите и налягането в реакторите последователно понижават, което понижава нужната активност на водното изстудяване на радиоактивното гориво. Това е най-безопасният режим на работа на атомната електроцентрала. Служителите на " Енергоатом " не престават да работят в централата, макар че тя се управлява от руснаците.

Енергийните блокове на обекта не работят от септември предходната година. Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Мариано Гроси би трябвало да посети Киев идната седмица , когато ще показа на президента Володимир Зеленски детайлности за нова стратегия, която да помогне на страната да избегне нуклеарна злополука.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР