Украински ракетен удар удари щаба на Черноморския флот на Русия, уби 1 военнослужещ

...
Украинска ракета удари щаба на руския флот в КримОт САМИЯ
Коментари Харесай

Украинска ракета удари щаба на руския флот в Крим

От САМИЯ КУЛАБ Асошиейтед прес и ДАША ЛИТВИНОВА Associated Press 22 септември 2023 г., 6:57 ч. Украйна през 2014 г. е била честа мишена, откакто руският президент Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна преди почти 19 месеца.

Крим служи като ключов център за подкрепа на нахлуването на Москва в Украйна. Севастопол, основната база на Черноморския флот на Русия от 19 век, има особено значение за операциите на флота от началото на нахлуването в Украйна.

Украйна все по-често се насочва към военноморски съоръжения в Крим през последните седмици, докато основната част от лятната му контраофанзива прави бавни успехи в източната и южната част на Украйна, каза Институтът за изследване на войната в четвъртък. Военни експерти казват, че е от съществено значение за Украйна да продължи атаките си срещу цели в Крим, за да влоши руския морал и да отслаби армията си.

Атаката дойде ден след като Русия обстреля градове в Украйна с ракети и артилерийски удари, убивайки най-малко петима души, докато президентът Володимир Зеленски се срещна с президента на САЩ Джо Байдън и лидери на Конгреса във Вашингтон, докато се разглежда пакет от помощ от 24 милиарда долара. Зеленски беше в Канада в петък, за да направи обръщение към нейния парламент в продължаващите си усилия да засили подкрепата на западните съюзници.

Предишни атаки в Крим доведоха до няколко смъртни случая на цивилни, но руски официални лица все още не са съобщили за убит военен персонал. Съобщава се за шестима ранени след нападение през юли 2022 г. срещу щаба на флота, но не беше ясно дали те са цивилни или военнослужещи.

Истанцираният от Русия губернатор от Севастопол, Михаил Развожаев, каза, че никой не е ранен в петък пред горящата сграда на щаба.

Украинската армия пое отговорност за атаката.

„Обещахме, че „ще има повече“, каза генерал-лейтенант Микола Олесчук, командир на военновъздушните сили, в публикация в социалните медии, която благодари на пилотите и показа видео на пламтящи въздушни сирени и дим, издигащ се от сградата.

Руското министерство на отбраната съобщи, че пет ракети са били свалени от руски системи за противовъздушна отбрана в отговор на атаката срещу Севастопол. Не е ясно веднага дали щабът е бил ударен при директен удар или от отломки от прихваната ракета.

Жители на Севастопол казаха, че са чули експлозии и са видели дим, руски съобщават новинарските издания и изображения показват сиви струи над крайбрежието. Асошиейтед прес не можа веднага да провери видеоклиповете.

Поток от линейки пристигна в щаба на флота и шрапнели бяха разпръснати на стотици метри (ярдове) наоколо, руски съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Олег Крючков, служител от администрацията на Крим, каза, че една крилата ракета, свалена близо до Бахчисарай, на около 30 километра (18,5 мили) във вътрешността, е предизвикала тревен пожар.

Развожаев каза, че гражданската инфраструктура не е била повредена, но не спомена въздействието върху щаба на флота.

Той призова жителите на Севастопол да не ходят в централната част на града, като каза, че пътищата са затворени и се предприемат неуточнени „специални усилия“. Полицията помоли жителите да напуснат централната част на града, каза ТАСС.

Атаката в петък е една от няколкото, извършени наскоро от Украйна в района на Крим.

Институтът за изследване на войната каза, че сателитни изображения тази седмица показват, че украинските удари са повредили значително комуникационен команден център във Верхносадово, точно извън Севастопол.

Установените от Русия власти в Севастопол обвиниха Украйна на 13 септември, че е извършила най-голямата атака в Крим от седмици, една срещу стратегическа корабостроителница, която повреди два кораба ремонт и предизвика пожар в обекта.

Два дни по-рано Украйна заяви, че е отвоювала стратегически платформи за сондиране на газ и нефт в Черно море, които Русия завзе през 2015 г. Русия е използвала платформите за електронна война оборудване и за изстрелване на хеликоптери, а Украйна каза, че получаването на контрол над тях ще й помогне да си върне Крим.

При други военни развития продължаващият обстрел в района на Херсон в Южна Украйна уби един мъж и е ранил друг, според областния управител Александър Прокудин.

На североизток регионалният губернатор Олег Синегубов каза, че над 14 селища са били атакувани в Харков. Няма жертви, каза губернаторът.

Руските сили също удариха Кременчук в централната област Полтава, като убиха един човек и раниха 31 други, включително три деца, регионален управител Дмитро Лунин каза.

___

Тази история беше коригирана, след като Министерството на отбраната на Русия заяви, военнослужещ е в неизвестност след атаката, не е убит.

___

Литвинова съобщи от Талин, Естония. Журналистът от Associated Press Брайън Мели в Лондон допринесе за този доклад.

___

За повече отразяване на войната в Украйна, посетете: https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР