Украинка потърси убежище в България, за да спаси бебето си,

...
Украинка потърси убежище в България, за да спаси бебето си,
Коментари Харесай

Олга погреба дългочаканото си бебе след 10 дни кома

Украинка потърси леговище в България, с цел да избави бебето си, само че ненавременна здравна помощ го обрича на гибел

Олга от Украйна идва напълно сама в България бременна в 5-ия месец, с цел да избави бебето си. След дълго циркулиране по варненските лечебни заведения Матвей се ражда прибързано, само че изпада в кома и след 10 дни умира.

Тъжната история на едно дълго чакано майчинство описват от, фондацията, която е поела разноските за погребението на момченцето.

Наскоро Фондация „ Открито сърце “ направи най-тъжното си подаяние – платихме погребението на бебенцето Матвей, което умря 10 дни, откакто се роди - пишат от фондацията. Едно ангелче, което не можа да разпери криле, въпреки че се опита да се бори за живота си. Историята на това бебенце и родителите му е сърцераздирателна.

Майката Олга е бежанка, идва през април в България бременна в 5-ти месец. Пристига напълно сама. Мъжът ѝ остава в град Днепр. Тя живее в една база, след това в друга.

Олга е на 37 години. Няма други деца. Чакала е дълги години да забременее. Накрая чудото се случило. Заминава за България, с цел да избави детето си. Уви!

Тя ни описа за компликациите, през които е предходна да си откри лекарски грижи по време на бременността – поликлиниките, в които е ходила, са ѝ отказвали или са желали по 50 лв. на обзор. Не е съумяла да откри персонален доктор. Ходила е да се моли в гинекологичното поделение на болница " Св. Анна " във Варна, само че и там са ѝ отказали грижи. Накрая отива в родилното поделение на същата болница и там доктори се смиляват да я следят понякога.

Докато е бременна, Олга оказва помощ като доброволка на украинските бежанци. Опитва да се да бъде потребна на общността. Бременността ѝ сякаш върви безпроблемно и тя би трябвало да роди на 16-ти август. Водите ѝ изтичат три седмици преди термина. Викат кола за спешна помощ, тя обаче я закарва в неверна болница, губи се време. Накрая стига до болница " Св. Анна ". На регистратурата я оставят да чака повече от час. По думите ѝ, я вкарват в отделението чак откакто някакъв лекар е излязъл от родилното и като я е видял да седи и да чака в родилни болки, се разкрещял на сестрата, че я държи в чакалнята.

Вкарват Олга в родилното, вършат ехограф на плода – няма сърдечна активност. Правят ѝ незабавно секцио и откриват, че детето е в кома. Според думите на Олга, 24 часа след раждането не са ѝ споделили какво се случва с детето ѝ. Накрая я уведомяват, че се бори за живота си. И по този начин 10 дни, майката го гледаше през прозореца на реанимацията. След известно усъвършенстване бебенцето към този момент не е на командно дишане. Но сърцето му не устоя и стопира на 7-ми август.

Дават на майка му да го подържи за първи път в ръце, когато към този момент е мъртво.

За повода на гибелта оповестяват – зараза. Подобна може да се получи от липса на околоплодна течност за по-дълго време. А може и нещо друго да е. Трудно е да се спекулира без съответна информация. Когато почине дете при раждане, в България се прави следствие с някаква комисия.

В случая на умряли деца на украинки явно такива не се вършат, а в случай че се вършат, то проформа! Майката е в потрес, тъй като не може да си изясни по какъв начин при естествена бременност, без индикации за проблеми, дълго чаканото ѝ дете умира. И нейното не е единственото!

Олга е без средства, тъй като е изгубила работата си на мениджър във компания. Мъжът ѝ също е без работа, откогато войната стартира. Украинските управляващи го пускат да пристигна в България, с цел да погребе детето си.

И тук ужасът на тези двама родители продължава – множеството украинци са религиозни хора. Родителите доста желаят да има работа на погребението със духовник. И какво мислите? Всички свещеници, които са молели им отхвърлят, тъй като „ детето не било кръстено и тъй като Българската православна черква не утвърждава кремацията! “

Представяте ли си?! Казали са им да вървят да молят митрополита, само че те са се отказали, поради тотално психологично безсилие. БПЦ обърна тил на хора, които са в голяма потребност. Бежанците от Украйна желаят да кремират околните си, с цел да върнат останките им назад в Украйна и да ги погребат там! Това, че има война и безчовечен премеждия за украинското население, явно не впечатлява българската черква, която отхвърля да изпрати покойници в традициите на тяхната религия!

Накрая бебенцето с библейското име Матвей, бе изпратено, без духовник и гала, от двамата си родители – в цялостна тишина. По лицата им капеха тихи сълзи, до момента в който галеха ангелското личице на детенцето.

Фондацията покри дребното му телце с 10 бели гладиоли – по една за всеки ден, в който тази почтена душица се опитваше да диша и да живее. Такива дни са изключително мъчителни, тъй като в тях няма вяра, а има единствено тъга....

Благодарим на донорите за това, че дават опция да оказваме помощ и при такива тъжни условия.

Фондация „ Открито сърце “

IBAN BG47RZBB91551014552199

PayPal
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР