Указът на президента Румен Радев за освобождаване на Иван Гешев

...
Указът на президента Румен Радев за освобождаване на Иван Гешев
Коментари Харесай

Указът за освобождаването на Гешев е обнародван

Указът на президента Румен Радев за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор е обнародван в Държавен вестник.

Указът гласи: На съображение член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България разпореждам: Освобождавам Иван Стоименов Гешев от длъжността основен прокурор на Република България. Указът е публикуван в София на 15 юни 2023 година

Припомняме, че с 16 гласа " за " и 4 " срещу " Висш съдебен съвет освободи от служба основния прокурор Иван Гешев. „ Против “ гласоподаваха Олга Керелска, Вероника Имова, Пламен Найденов, Евгени Иванов, а Севдалин Мавров не взе участие в гласуването. Той не участва на гласуването, а беше на ангажимент в Страсбург.

Главният прокурор беше освободен от служба след дълга процедура, а настояването за неговото предварително премахване беше импортирано от четирима представители на прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е по отношение на изявлението на Гешев на конференция от 15 май, по време на която той назовава българските политици “политически отпадък ", което по думите на вносителите накърнява престижа на правосъдната власт.

След признатите промени в Закона за правосъдната власт, освобождението от служба на основния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на Висш съдебен съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР