Указът на президента от 10 май за назначаването на за

...
Указът на президента от 10 май за назначаването на за
Коментари Харесай

Позицията на ИТН: Кирил Петков никога не е бил министър!

 Указът на президента от 10 май за назначението на за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд. Решението e признато с 11 гласа. 

Вътрешна македонска революционна организация ще внесе тъжба във Върховния административен съд, с която желаят отменяне на всички решения на като министър на стопанската система. 

" Финансовите и стопански министри в двата служебни кабинета се провалиха ", пък съобщи водачът на ГЕРБ. Той и риторично пита: " Знае ли президентът Радев, че главният закон в България е Конституцията? "

А съгласно " ИТН " - Петков в никакъв случай не е бил министър.

Според решението на конституционалистите сега на встъпването си в служба е бил по едно и също време български и канадски жител, което е в прорез със закона, осведоми bgonair.

" И през днешния ден е използвано класическото предписание, че единствено лицата, трайно свързани с страната посредством своето поданство, могат да заемат висши държавни длъжности ", обявиха от Конституционен съд.

Делото беше формирано в средата на август, а конституционалистите желаеха да им бъдат показани документите, с който той е бил публично освободен от канадското си поданство. Бившият длъжностен министър на стопанската система е подал своето заявление за отвод до Канада на 21 април – 20 дни преди да влезе в ръководството на България. 

Освободен от поданство обаче е едвам на 20 август – повече от два месеца откакто към този момент е настоящ министър. 

" Това документално удостоверение до съответните способени управляващи на Канада с дата 21 април 2021 година насочва към еднопосочния извод, че претендентът за длъжностен министър Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отвод от канадско поданство не поражда автоматизирано деяние – освобождение от това поданство ", добави от Конституционен съд.

Реакцията на Петков пристигна в обществените мрежи.

" Въпреки че нито Конституцията, нито различен закон в България дефинират кой тъкмо е моментът на признание на отхвърли от непознато поданство, през днешния ден най-висшият съд подчини България и нейната Конституция на административните актове на непознатите страни. Днес България загуби парченце от своя суверенитет! Аз,, поемам цялостна отговорност пред вас за стореното от мен. Мен не ме е боязън ", написа той.

Юристи разчетоха правния лабиринт друго. За някогашния длъжностен министър председател Огнян Герджиков нарушаване на закона няма.

" Той адресира този отвод до Канада и ние не можем да подвластен сред два субекта на българското право да зависи дали и по кое време непозната страна ще отпише жител от канадско поданство ", съобщи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР