Ужасно закъсняли, недостатъчно добре насочени и недостатъчни като обем са

...
Ужасно закъсняли, недостатъчно добре насочени и недостатъчни като обем са
Коментари Харесай

Две работодателски организации разкъсаха от критики Борисов - защо се помага само с европари, а не с бюджетни?

Ужасно закъсняли, незадоволително добре ориентирани и незадоволителни като размер са държавните ограничения за поддръжка на бизнеса. Анонсираха се ограничения за 5 милиарда лв., разплатени са 1 милиарда лв., което е към 1% от Брутният вътрешен продукт и то 9 месеца след оповестяването на изключителното състояние. В Германия са 22%, във Франция са 16%, в Гърция и Румъния са сред 5 и 10%. Така изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов разяснява държавната помощ за бизнеса поради пандемията пред Нова телевизия.
Главният секретар на БСК Добри Митрев видя " относително положително " показване на страната в обществените ограничения като 60 на 40, в здравните не можем да кажем още, че сме се справили добре, а в икономическите можем да кажем, че сме се провалили. Около 180 млн. лв. отидоха по мярката " 3000 - 10 000 " (т.нар. грантове), т.е. за дребния бизнес. Няма ликвидност в българските компании, а има голям запас в българската хазна, убеден е Митрев.
 Борисов: България няма да банкрутира, макар злобата на Радев Борисов: България няма да банкрутира, макар злобата на Радев
Международната рейтингова организация StandardPoor`s удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестран...
Кога ще пристигна помощта, това е доста значимо. Ако имаме съществено закъснение, огромна част от българския бизнес да отиде на бюрото по труда, предизвести Митрев.
Иванов се възмути, че три месеца сме оценявали планове, с цел да се получи помощ и в действителност минават 5 месеца сред подаване на кандидатура и предоставяне на пари. И забавянето е тъй като парите идват по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", изясни шефът на АИКБ. В другите страни финансирането идва от държавния бюджет – в Австрия и Германия парите стигнаха до бизнеса за 2 седмици, уточни той.
Става въпрос виновният бизнес да му бъде върнат част от този дан, който е дал на обществото, с цел да преживее, сподели Митрев. Според него, доста бързо страната може да разсрочи осигуровки и избрани налози, с цел да има пресен запас. Защо приказваме единствено за европейските пари – ние сме български жители, български данъкоплатци, съобщи Митрев.
И съгласно Иванов, и Митрев новата работодателска организация BRAIT не дава отговор на изискванията за допустимост. Не бил показан документ пред областен съд, а нямало и количествен аршин за представителност т.е. брой компании и брой заети лица. Минималният брой е 50 000 заети лица, а BRAIT са показали лист със 7000, в които има повтаряне на членове на АИКБ, твърди Иванов.
 БСК: Едва 1 % от компаниите са показали интерес към антикризисните ограничения БСК: Едва 1 % от компаниите са показали интерес към антикризисните ограничения
Едва 1 % от компаниите са показали интерес към антикризисните ограничения, финансирани по линия на Българската банка за развиване, 4% все о...
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР