Ужасните горещи вълни са само началото. Трябва да приемем колко

...
Ужасните горещи вълни са само началото. Трябва да приемем колко
Коментари Харесай

Учен: Бъдещето изглежда взривоопасно, ако не стане някакво чудо, ще се разбием

Ужасните горещи талази са единствено началото. Трябва да приемем какъв брой трагична е обстановката, преди да опитаме да предотвратим световната злополука, твърди английският академик Бил Макгуайър, в изявление за " Гардиън “.

Публикуването на последната книга на Бил Макгуайър, " Hothouse Earth “, не може да бъде по-навременно. И това е единствено началото, упорства Макгуайър, който е почетен професор по геофизични и климатични проучвания в Лондонския университет.

Както той обяснява в безкомпромисното си изложение на идната климатична злополука, ние, прекомерно дълго пренебрегвахме експлицитните предизвестия, че възходящите въглеродни излъчвания рисково нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето блаженство под формата на стихии, наводнения, суши и горещи талази, които елементарно ще надминат сегашните крайности, предава Българска телеграфна агенция.

Решаващият миг, твърди той, е, че в този момент няма късмет да избегнем рисков, всепроникващ климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане и можем да чакаме бъдеще, в което смъртоносните горещи талази и температури над 50 градуса, ще бъдат постоянно срещани в тропиците, където летата в умерените географски ширини непроменяемо ще бъдат все по-горещи, и където нашите океани са обречени да стават все по-топли.

" Дете, родено през 2020 година, ще се сблъска с доста по-враждебен свят, в сравнение с неговите баба и дядо “, упорства Макгуайър. В това отношение ученият, който също е бил член на Работната група за естествени катаклизми на държавното управление на Обединеното кралство, заема последна позиция. Голяма част от останалите специалисти по климата към момента настояват, че ни остава време, въпреки и не доста, с цел да реализираме значимо понижаване на излъчванията на парникови газове. Бързият блян към чиста нула и прекъсването на световното стопляне, са към момента в нашите ръце, споделят те.

Подобни изказвания се отхвърлят от Бил Макгуайър.

" Познавам доста хора, работещи в науката за климата, които споделят едно нещо обществено, само че напълно друго в неофициална среда. Поверително всички те са доста по-уплашени от бъдещето, пред което сме изправени, само че няма да признаят това обществено. Наричам това усмиряване на климата и имам вяра, че то единствено утежнява нещата. Светът би трябвало да знае какъв брой неприятни ще станат нещата, преди да можем да се надяваме да стартираме да се оправяме с рецесията.

В нея той включва доста от рекордно високите температури, които този месец едвам не опустошиха планетата, в това число рисковите феномени, които доближиха Обединеното кралство. Няколко месеца откакто приключва ръкописа си, той открива, че доста от тези върхове към този момент са били счупени. " Това е казусът с написването на книга за срутва на климата “, споделя Макгуайър. " До момента, в който бъде оповестена, тя към този момент е остаряла. Ето какъв брой бързо се развиват нещата. "

Горски пожари с невиждана активност и жестокост обгърнаха Европа, Северна Америка и Австралия тази година, до момента в който рекордните превалявания в Средния Запад доведоха до опустошителните наводнения в националния парк Йелоустоун в Съединени американски щати. " И до момента в който се насочваме към 2023 година, светът на открито към този момент е друг “, прибавя той. " Скоро ще бъде неразпознаваем за всеки един от нас. “

Разбира се, в този момент Англия – въпреки и в относително добра позиция да се опълчи на най-лошите последствия от идния климатичен срив – е изправена пред огромни главоболия. Горещите талази ще стават по-чести и по-продължителни.

Огромен брой съвременни, дребни, неприятно изолирани домове в Обединеното кралство ще се трансфорат в топлинни клопки, виновни за хиляди смъртни случаи всяко лято до 2050 година

" Въпреки многократните предизвестия, стотици хиляди от тези несъответствуващи домове не престават да се строят всяка година “, прибавя Макгуайър.

Що се отнася до повода за трагично закъснялата реакция на света, Макгуайър упреква " интрига от незнание, инерция, неприятно ръководство и комплициране и неистини от страна на тези, които отхвърлят изменението на климата. А това подсигурява, че сме ходили насън…Скоро, в случай че не стане някакво знамение, ще се разбием.

Бъдещето наподобява взривоопасно, само че Макгуайър акцентира, че в случай че въглеродните излъчвания могат да бъдат доста понижени в близко бъдеще, и в случай че стартираме да се приспособяваме към доста по-горещ свят през днешния ден, едно в действителност пагубно и неустойчиво бъдеще може да бъде ненапълно избегнато.

Предстоящите дни ще бъдат по-мрачни, само че не и пагубни. Може да не успеем да се отървем от срутва на климата, само че можем да предотвратим по-нататъшни драми, които биха изглеждали като климатичен прелом - задоволително неприятен, с цел да заплаши самото оцеляване на човешката цивилизация.

" Това е апел за оръжие “, споделя той. " Ако чувствате нужда да блокирате петролна рафинерия, направете го. Карайте електрическа кола или още по-добре използвайте градски превоз, ходете пешком или се предвижвайте с колело. Яжте по-малко месо, забравете за самолетите “, приканва Макгуайър.

Ученият чертае и още по-мрачен сюжет. Според него има пет непредвидени закани.

Докато ледени пластове изчезват от високите планини и от полюсите, скалните кори, които преди са били компресирани, заплашват да провокират трусове и цунами. " Ние сме напът да завещаем на нашите деца, а и на техните деца, освен надалеч по-горещ свят, само че и по-непоколебим в геологично отношение “, споделя Бил Макгуайър.

Тъй като реколтата изгаря и гладът се популяризира, общностите влизат в спор и избирането на популистки водачи – които ще обещаят Земята на своите хора – евентуално ще стане всекидневно. Най-тревожно е напрежението към намаляващите водни ресурси, което нараства сред Индия, Пакистан и Китай, всички притежаващи атомни оръжия. " Последното нещо, от което се нуждаем, е гореща война за вода сред две от международните нуклеарни сили “, отбелязва Макгуайър.

Метанът е 86 пъти по-мощен в силата си да загрява атмосферата от въглеродния диоксид, само че за благополучие се задържа доста по-малко време. Проблемът е, че огромна част от международния метан е уловен в пластове арктически лед, а защото той ще се стопи, ще се освободи повече метан, и нашият свят ще стане още по-горещ.

Ледената вода, изливаща се от Арктика, заплашва да блокира или отклони Гълфстрийм, който придвижва голямо количество топлота от тропиците към водните басейни в Европа. Последните изследвания демонстрират, че Гълфстрийм към този момент отслабва и може да спре изцяло преди края на века, предизвиквайки мощни зимни стихии над Европа.

Четири пети от всички употребявани калории по света идват единствено от 10 култури, в това число пшеница, царевица и ориз. Много от тези съществени култури няма да могат да се отглеждат добре при по-високите температури, които скоро ще станат норма, сочейки към понижаване на наличността на храна, което пък ще има пагубно влияние върху цялата планета, заключава Макгуайър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР