Ужас в Либия с тялото на младо момиче, намерено след наводненията - както служител на ООН предупреждава за риск от избухване на холера

...
Изображение: Отчаяни роднини търсят оцелели. Снимка: AP Изображение: Изглед от
Коментари Харесай

Изображение: Отчаяни роднини търсят оцелели. Снимка: AP Изображение: Изглед от въздуха на либийския град Дерна. Снимка: AP

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди страната, че спешно се нуждае от оборудване за намиране на хора, хванати в капан в утайки и разрушени сгради - и изрази опасения за избухване на холера.

„Приоритетни области са подслон, храна, ключови първични медицински грижи поради притесненията от холера, притесненията от липсата на чиста вода“, каза шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс.

Докладите показват, че почти една четвърт от града е отнесен и намален в апокалиптична пустош след масивно наводнение, подхранвано от пробиването на два язовира при проливни дъждове.

Повече от 38 640 души са разселени в североизточната част на страната, каза Международната организация по миграция (МОМ) в в петък.

Градът „гробище“, разбит от вода от „язовир на смъртта“

Кореспондентът на Sky за Африка Юсра Елбагир, репортаж от един от срутените язовири, каза, че сега е известен като "язовирът на смъртта".

Въпреки че минаха дни от удара на бедствието, тя каза, че оцелелите все още са в състояние на пълен шок - някои идват на мястото, за да видят катастрофата.

„Наводнението напълно промени живота им“, каза тя. „Един човек ми каза:„ Това не е природно бедствие, това е катастрофа. градът беше като „едно голямо гробище“.

„Накъдето и да погледнете тук – това е 360° разрушение“, каза тя. „Във въздуха има силна миризма на трупове.“

Как наводненията прорязаха ивица през града

„Силата на водата беше толкова силна от двата язовира, които се срутиха, че местните казват, че е звучала като експлозия, след експлозия, след експлозия“, каза Крофорд.

„Огромни тонове камъни, цели жилищни блокове, току-що бяха пометени.

„Има три моста, които са били пометени.

„Сграда след сграда са били изравнявани или разбивани.

„Те са имали – според онези, които са оцелели – около 20 минути, за да се измъкнат от пътя на този поток вода."

Прочетете още:
Снимки преди и след наводненията показват опустошението на Либия
Какво причини огромния мащаб на разрушенията в наводнения либийски град?

„Пълно опустошение" след унищожаването на торента

„Някой трябва да плати за тези смъртни случаи“ след намирането на тялото на момиче

Имаше колективно поемане на ужас, когато беше открита „непогрешната форма на малък човек“, добави Крауфорд.

Беше труп на младо момиче - може би на 10 или 11 години.

Свидетелите останаха смаяни и мълчаха, каза тя, описвайки го като "напълно ужасно".

Двама хуманитарни работници се спуснаха надолу с черна торба за трупове и момичето набързо беше поставено вътре.

Изображение: Цели квартали са отнесени. Изображение: Сцената при един от язовирните стени, които се срутиха при проливни дъждове Кадри от дрон показват наводнение -hit Libya

Хората, които търсят роднини, казват, че са имали много предупреждения за бурята Даниел, преди да удари.

Но това, което последва, беше катастрофална кулминация на човешки грешки.

Ганди Мохамед Хамуд, строителен инженер, каза, че това се дължи на небрежност.

Той каза, че е имало много предупреждения от експерти за лошото състояние на двата язовира в града.

„Те трябва да знаех", каза той пред Sky News.

Sky News ще излъчи специална програма - Наводнения в Либия: Градът е пометен - по обяд в събота.

Изображение: Издирвателни екипи претърсват улици, разрушени сгради и дори морето, за да търсят тела. Снимка: AP Изображение: Надеждите за намиране на оцелели избледняват

Г-н Хамуд каза, че е гледал как съседите и приятелите му крещят от ужас, докато водният поток разкъсва домовете и апартаментите им.

Той добави: " Някой трябва да плати за тези смъртни случаи.

„Някой трябва да носи отговорност за това, което се случи тук.“

Длъжностни лица предупредиха за неексплодирали боеприпаси – останки от война като неексплодирали бомби, мини, снаряди и гранати - представляват риск за онези, които участват в изваждането на мъртвите.

Изображение: Последствията от наводненията Изображение: Дерна е най-засегнатото Изображение: Спасителите пресяват останките

„Телата се разхвърлят улиците'

Повечето от мъртвите са погребани в масови гробове извън Дерна, докато други се прехвърлят в близките градове.

„Телата са осеяни по улиците, отмиват се обратно на брега и са затрупани под срутени сгради и отломки. Само за два часа един от колегите ми преброи над 200 тела на плажа близо до Дерна“, каза Билал Саблух, регионален мениджър по криминалистика за Африка към Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

МКЧК изпрати товарен полет до Бенгази с 5000 чувала с трупове.

Спасителните и хуманитарните операции също бяха усложнени от политическите разделения в страната, която е във война след въстание през 2011 г., свалило от власт дълго управлявалия диктатор Муамар Кадафи .

Въпреки примирието от 2020 г., което сложи край на повечето големи войни, територията остава контролирана от съперничещи въоръжени фракции.

Международно признато правителство на националното единство (GNU) е базирано в Триполи, на запад , докато паралелна администрация действа на изток, включително Дерна.

„Нестабилността, лошото управление, корупцията и политиканстването в мафиотски стил, включително мрежа от банди за контрабанда на хора, са заговорничили да направят тази трагедия ”, добави Крауфорд.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР