Уж сме индустриална държава, а все повече хора нямат пари

...
Уж сме индустриална държава, а все повече хора нямат пари
Коментари Харесай

Дойче веле: Пълна скръб в добрата стара Англия преди изборите - заради Брекзит все повече хора нямат пари дори за храна

Уж сме индустриална страна, а от ден на ден хора нямат пари даже за храна ", споделя един свещеник. В бедните райони на Северна Англия хората всеобщо гласоподаваха " за " Brexit-а. Там най-силно усещат изолацията и неравенството, написа Дойче Веле. Пам е разкрила в интернет скандинавска рецепта за кюфтета – нужни са кайма, картофи и малко сирене. Затова през днешния ден в менюто на публичната кухня ще има скандинавски кюфтета. Всеки петък сътрудниците на дребния общински център в Шефийлд подготвят обяд за всички нуждаещи се. За някои това е единственото топло ядене през седмицата.

" Допреди 10 години не можех и да си помисля, че ще ръководим стол за небогати. Днес сходни публични кухни има на всички места, тъй като потребността от тях непрекъснато пораства ", споделя свещеник Ендрю Кийл.

Арбърторн - една от най-бедните общини във Англия
Арбърторн е квартал на Шефийлд. Това е една от най-бедните общини в цяла Англия. Всяко второ дете там пораства в беднотия. В Шефийлд, град с население от половин милион души, работят към този момент 18 кухни за небогати.

От 2013 година насам и в цялата страна доста се е нараснал броят на хората, които не разполагат с задоволително средства за прехраната си. Навремето консервативното държавно управление на Дейвид Камерън реформира системата за обществени помощи. Най-голямата мрежа от кухни за небогати - Trussell Trust, която ръководи всяка пета трапезария за небогати в страната, е обслужила единствено през предходната година близо половин милион души.

По данни на мрежата всеки четвърти е бил заставен да потърси поддръжка, до момента в който чака да му изплатят обществените помощи. Почти също толкоз хора имат извънредно ниски приходи – толкоз ниски, че не могат да свържат двата края.

А на пръв взор страната може да се похвали с положителни стопански индикатори. Тереза Мей ги употребява като реклама за Консервативната партия в предизборната акция. И в действителност – напоследък английската стопанска система е отбелязвала икономически растеж от над два % годишно. Безработицата в страната е една от най-ниските в Европейски Съюз. Въпреки това нови работни места са възниквали през последните години най-вече в нископлатените браншове. А и не всички райони са съумели да извлекат изгоди от общия стопански напредък.

Фондацията Resolution твърди, че сега в страната се следи най-голямото увеличение на общественото неравноправие от 80-те години на предишния век насам. Още по това време политиката на приватизация и деиндустриализация, водена от Маргарет Тачър, засегна английския Север изключително тежко.

Brexit в центъра на полемиките
По време на предизборната битка и двете огромни партии дават обещание по-справедливо общество. Въпреки това дебатът се върти непроменяемо към Brexit-а, споделя политологът от университета в Шефийлд Матю Флиндърс. " Така и не сме стигнали още до въпросите на съответната политика. Голяма част от английското население се усеща изолирано заради растящото неравноправие. И в случай че политиката не успее да понижи това неравноправие, натискът ще продължи да се ускорява ", споделя той.

" Допълнително се разтваря ножицата сред небогати и богати, понижава и обществената подвижност ", споделя Лий Мейджър от мозъчния концерн Sutton, който изследва въпросите на образованието. Той сочи към географската карта и разяснява, че таман в бедните райони като този към Шефийлд гласоподавателите всеобщо са дали своят вот за излизането на Англия от Европейски Съюз.

" Сегашната система не обезпечава трайно развиване. Британското общество ще преживее фундаментално разединение, в случай че не създадем нещо. Опасявам се обаче, че хората, които гласоподаваха за Brexit, ще имат още по-малко шансове за персонален триумф ", споделя Мейджър. Политологът Матю Флиндърс твърди, че Brexit-ът е обърнал английската партийна система с главата надолу. Хората наподобява считат, че е техен цивилен дълг да желаят страна, която се държи твърдо по отношение на Европа ", споделя той.

" Държавата се проваля "
Анжела Маршъл от кухнята за небогати в Шефийлд приготвя пакетите с хранителни артикули. " Обикновено раздаваме макарони със сос, ориз и месни консерви. Ако я нямаше общинската кухня за небогати, мнозина нямаше да знаят към кого да се извърнат за помощ. Държавата се провали и по тази причина тези хора се нуждаят от нас ", споделя тя.

" Уж сме индустриална страна, а броят на хората, които не са в положение да си закупят задоволително хранителни артикули, е рекорден ", споделя свещеник Кийл. Той се притеснява, че обстановката ще продължи да се утежнява и след изборите.

През предходната година държавното управление замрази множеството обществени услуги за период до 2019 година. Само че разноските за живот се повишават непрекъснато заради падащия курс на английската лира след референдума за Brexit. За най-бедните фамилии това може да значи действителни понижения на приходите от към 5%, предизвестяват специалистите на Института за финансови проучвания.

" Трудно е занапред да си представим какво ще се случи, когато се стопят спестяванията ", споделя тъмно свещеник Кийл.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪДБОНОСНИТЕ ИЗБОРИ НА ОСТРОВА

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР