Уини Мандела, бившата жена на южноафриканския борец срещу апартейда и

...
Уини Мандела, бившата жена на южноафриканския борец срещу апартейда и
Коментари Харесай

Почина Уини Мандела


Уини Мандела, някогашната жена на южноафриканския герой против апартейда и някогашен президент Нелсън Мандела, умря на 81 години. Тя е умряла в болница в Йоханесбург след дълго боледуване, заяви нейният представител Виктор Дламини.

Уини Мандела, която беше омъжена за Нелсън Мандела 38 години, изигра значима роля в акцията за завършек на ръководството на бялото малцинство, само че нейното място в историята е цялостно с тъмни несъгласия.

Родена като Номзамо Уинифред Зениуе Мадикизела, само че постоянно наричана с елементарното „ Уини ”, нейната връзка с Нелсън Мандела е един от най-разказваните любовни романи в модерната история.

В по-голямата част от брака й с Мандела, те са били разграничени, поради неговия престой от 27 години в пандиза. През 1990 година целият свят наблюдаваше излизането от пандиза на Нелсън Мандела, който излезе от там дружно с Уини, хванати за ръце. Те се разделят две години по късно, само че се развеждат чак през 1996.

Уини е родена на 26.09.1936 година, в региона на сегашен Източен Кейп. Тя приключва университет, което е много рядко срещано измежду чернокожите дами в този интервал и става първият дипломиран обществен служащ в йоханесбургската болница Бараганут.

Нейното политическо събуждане идва с изследването й в град Александра върху детската смъртност. Там тя схваща, че на всеки 1 000 раждания умират 10 деца.

„ Започнах да разбирам жестоката беднотия, в която множеството хора са принудени да живеят, ужасните условия основани от неравноправната системата ”, споделя Уини.

Запознава се с Нелсън Мандела, който тогава е бил женен за първата си жена, на автобусна спирка в Совето, тогава тя е на 22 години. Те се женят през юни 1958 година През октомври същата година Уини е задържана за първи път поради митинги на дами срещу пропускателната система, която цели да ограничи придвижването на чернокожи в белите квартали. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР